1 Δεκ 2010

Εργασία και τα Σάββατα και ανατιμήσεις χωρίς έλεγχο ζητάει ο ΣΕΒ

Ολική ανατροπή στις σχέσεις κράτους - επιχειρήσεων και εργοδοτών - εργαζομένων επιδιώκει ο ΣΕΒ, καταθέτοντας έκθεση με 250 «εμπόδια» στο επιχειρείν. Οι βιομήχανοι ζητούν, μεταξύ άλλων, εργασία και τα Σάββατα, συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου σε ορίζοντα τετραμήνου, μείωση των εισφορών, αλλά και ανατιμήσεις χωρίς να χρειάζεται να τις προαναγγείλουν ή να τις δικαιολογήσουν.


Η νομοθεσία προβλέπει ότι η προαναγγελία μεταβολών των τιμών πρέπει να γίνεται 20 μέρες πριν την αλλαγή τους, για τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο τζίρο, ως σύνολο ή επί συγκεκριμένων προϊόντων. Προβλέπει επίσης, ότι οι αυξήσεις πρέπει να δικαιολογούνται από τη μεταβολή κοστολογικών στοιχείων. Ο ΣΕΒ ζητά την κατάργηση τόσο της αγορανομικής διάταξης που αφορά τις ανώτατες τιμές και τα μέγιστα ποσοστά κέρδους, όσο και της υποχρέωσης προαναγγελίας μεταβολών τιμών κατά 20 μέρες.

Παράλληλα, ζητά τροποποίηση των περιορισμών στις προωθητικές ενέργειες και "χαλαρότερο" έλεγχο των τιμών από το κράτος, με την κατάργηση των διατάξεων που δεν ρυθμίζουν ζητήματα διασφάλισης υγιεινής και ασφάλειας προϊόντων.


Εργασία


Ο εργοδοτικός οργανισμός επαναφέρει τα αιτήματα για ελαστική εργασία, ζητώντας μεταξύ άλλων να επιτρέπεται απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδας με χορήγηση ρεπό, κατάργηση των περιορισμών στην εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση του βιβλίου υπερωριών και παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ενημέρωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις υπερωρίες.


Επίσης, ζητά συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου.


Προτάσεις ακόμη και για τα εισιτήρια των λεωφορείων


Ο ΣΕΒ τάσσεται, για μια ακόμη φορά, υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, "ορθολογική τιμολόγηση" σε δημόσιες συγκοινωνίες και ΔΕΚΟ, ακόμη και κατάργηση των κρατικών παρεμβάσεων στις τιμές βασικών ειδών που διατίθενται σε κυλικεία πλοίων.


Προτείνει την κατάργηση του αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις και του τέλους στις διαφημίσεις προς όφελος των δήμων.


Εύσημα Χρυσοχοΐδη


Ο ΣΕΒ παρέδωσε την έκθεση στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνεχάρη τους βιομήχανους για την πρωτοβουλία τους, κάνοντας λόγο για "πράξη ευθύνης και σημαντική συνεισφορά στην προσπάθειά μας να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος".


Κάλεσε δε και τους υπόλοιπους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, προανήγγειλε τη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις.


Θέμα ημερών ο Αναπτυξιακός


Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών θα παρουσιαστούν "σε λίγες μέρες".

Οι κυριότερες αλλαγές που προτείνει ο ΣΕΒ

* Να επιτρέπεται η απασχόληση εργαζομένων το Σάββατο με αντιστάθμισμα τη χορήγηση ρεπό.


* Αναθεώρηση του κανονισμού περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε "αποδεκτές επιστημονικές βάσεις".


* Να αρθούν οι περιορισμοί στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας για φορτηγά και βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης.


* Να αρθούν οι καθυστερήσεις από την πλευρά του Δημοσίου για την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.


* Απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας 123/2006.


* Κωδικοποίηση και απλοποίηση του Αγορανομικού Κώδικα, καθώς και της νομοθεσίας για τα τρόφιμα.


* Κατάργηση του περιορισμού σύμφωνα με την οποία το 51% ενός φαρμακείου πρέπει να ανήκει σε φαρμακοποιό, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύσταση εταιρειών για την εκμετάλλευση φαρμακείων.


* Κατάργηση της διάταξης που ορίζει πως οι εκπτώσεις στα βιβλία δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της λιανικής τιμής.


* Αλλαγές στη φορολογία των κατόχων κινητών τηλεφώνων και απλοποίηση στην αδειοδότηση των υποδομών (κεραίες).


* Κατάργηση της απαλλαγής ΦΠΑ για τα ΕΛΤΑ.


* Ταχύτερη εκδίκαση των προσφυγών κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στελέχωση του Διοικητικού ΕΦετείου με κατάλληλο προσωπικό.


* Νομοθετική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων.


* Σταδιακή κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων σε βάθος 5ετίας. Μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ θεωρεί πως πρέπει να καταργηθούν οι εισφορές που επιβαρύνουν τις τιμές των εισιτηρίων (ποσοστό 14,5% επί της αρχικής τιμής, σύμφωνα με το Σύνδεσμο), η εισφορά 20% υπέρ ΟΓΑ.


* Κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


* Κατάργηση του αγγελιοσήμου (20 - 21,5%) για καταχωρίσεις στα ΜΜΕ.


* Κατάργηση της προαναγγελίας μεταβολών τιμών, καθώς και κατάργηση των διατάξεων που επιβάλλουν ανώτερες τιμές πώλησης και μέγιστο ποσοστό κέρδους.


* Να καταργηθεί ο καθορισμός από το κράτος σε αμοιβές επαγγελματιών όπως οι δικαστικοί επιμελητές, οι συμβολαιογράφοι, καθώς και στους επαγγελματίες-μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


* Ελεύθερη διαμόρφωση των ελάχιστων τιμών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.


* "Ορθολογική τιμολόγηση" στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στα κόμιστρα των ταξί και σε υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, των εταιρειών ύδρευσης, της ΔΕΗ κ.τ.λ.


* Κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων στον Τύπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More