22 Οκτ 2010

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους

Τις λεπτομέρειες για το έκτακτο επίδομα που θα λάβουν μισό εκατ. συνταξιούχοι έδωσαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.


Στην ουσία επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για την εφάπαξ καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 100-300 ευρώ. Συγκεκριμένα:


* Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 300 ευρώ.
* Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 7.000 μέχρι 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 200 ευρώ.


* Για συνταξιούχο με ατομικό εισόδημα από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ.


Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την καταβολή της σύνταξης από κάθε ταμείο (πλην του ΟΓΑ) και το Δημόσιο για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω.


Σημειώνεται πως το ηλικιακό όριο δεν ισχύει για τις συντάξεις αναπηρίας. Συνολικά για το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβληθούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπουργείων, 100 εκατ. ευρώ.


Και τυπικά στη Βουλή


Tα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα ενισχύσει εκτάκτως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού – χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους – ανακοίνωσε και τυπικά στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φιλ.Σαχινίδης.


Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Σαχινίδης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει, βάσει προγράμματος που χρηματοδοτείται με 100 εκ. ευρώ, την καταβολή εφ΄άπαξ στήριξης σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Το επιπλέον ποσό θα κινηθεί μεταξύ 100 και 300 ευρώ και υπολογίζεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου (με τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου).


Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους, ο υφυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο πρόγραμμα των 17 προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, ύψους 2,5 δις ευρώ βάσει των οποίων εξασφαλίζονται 667.000 θέσεις εργασίας.


Επικαλούμενος τον Γκάντι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «η φτώχεια είναι η πιο ακραία μορφή ανεργίας» καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως η πολιτική που ακολουθεί αυξάνει με μαθηματικούς ρυθμούς την ανεργία. « Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει καθιερώσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» υποστήριξε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία , σε επίπεδο ευρωζώνης διαθέτουν το μικρότερο επίδομα στους ανέργους.


Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ο βουλευτής μίλησε ξεκάθαρα για προεκλογικές σκοπιμότητες, προκαλώντας τις εξηγήσεις του Φ. Σαχινίδη ότι « οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού δεν έχουν σχέση με δημοσκοπήσεις» , αντιθέτως σηματοδοτούν τη θέληση της κυβέρνησης να στηρίξει αυτούς που διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες.


Το ΠΑΜΕ για τους συνταξιούχους


«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπατά τους συνταξιούχους» υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.


"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην καταδίκη και την καταψήφισή της στις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές προσπαθεί με πολύ θράσος και πολλά πυροτεχνήματα να εξαπατήσει ξανά τους χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας μας και τις επόμενες μέρες ίσως τους ανέργους και όχι μόνο" αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.


Επίσης στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κάνει αναφορά στη μείωση των συντάξεων και των διαφόρων επιδομάτων, την υψηλή τιμή των φαρμάκων, αλλά και το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος, όπου όπως υπογραμμίζει όλα αυτά θα "αποτελειώσουν" τους συνταξιούχους.


"Παρόλα αυτά έχει το θράσος ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ και της πλουτοκρατίας να τους τάξει «έκτακτο βοήθημα» σε 500 χιλιάδες εξαθλιωμένους από την πολιτική του, για να τους κλέψει ξανά την ψήφο τους" τονίζεται στην ανακοίνωση.


Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι "τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα απαντήσουν με ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση" και προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη στις 10 π.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More