20 Οκτ 2010

Ακυρώνεται η συμφωνία για τον Αστακό - Χάνεται επένδυση 2,5 δισ ευρώ

Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ. Χάθηκε μία επένδυση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Mαταιώνεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.




Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ, κατά τις ίδιες πληροφορίες στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, με την οποία το Εμιράτο απέσυρε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για την επένδυση στον Αστακό.


Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές από το Κατάρ είναι ανοιχτοί σε ενεργειακές συνεργασίες.


Σημειώνεται ότι η επένδυση ήταν μια ιδιωτική συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, η οποία θα ανερχόταν περίπου στο ύψος των 2,5 δις ευρώ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα τις ίδιες πηγές, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να διευκολύνει την επένδυση.


Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει, κατά κανένα τρόπο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, η οποία είναι, ούτως ή άλλως διακρατική. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές η Επιτροπή που συστάθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, θα συνεδριάσει σε δύο με τρεις εβδομάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More