29 Σεπ 2010

Καραμανλής: Δεν βλέπει ούτε ευθύνες ούτε δημόσια ζημία

Να αποσείσει από τον ίδιο και τους επιτελείς του στο μέγαρο Μαξίμου κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου επιχειρεί με την επιστολή του προς την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής ο Κ. Καραμανλής.
Αναλαμβάνει την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» ο Κ. Καραμανλής «έστω και αν δεν υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές» Αναλαμβάνει την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» ο Κ. Καραμανλής «έστω και αν δεν υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές» Παράλληλα, προσφέρει πλήρη κάλυψη στους εγκαλούμενους για την υπόθεση πρώην υπουργούς των κυβερνήσεών του. Και επιστρέφει επί της ουσίας στο πρώτο, πλήρως αθωωτικό και αόριστο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης, μη υιοθετώντας καν την άποψη που
διατυπώθηκε στο πόρισμα της δεύτερης εξεταστικής από τη Ν.Δ. περί «κεντρικής πολιτικής απόφασης για τις ανταλλαγές».
Αναλαμβάνει πάντως και πάλι την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» φρονώντας ότι «είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, έστω κι αν πιστεύει ότι ούτε κατ' ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».
Η επιστολή του σχολιάστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της επιτροπής, κατόπιν συνεννοήσεων με το μέγαρο Μαξίμου, ως μνημείο ανακρίβειας και συγκάλυψης της αλήθειας.
Η απάντηση ήρθε αμέσως από «κύκλους» του τέως πρωθυπουργού: «Επιβεβαιώνουν τα περί εμπάθειας -που αναφέρει ο Κ. Καραμανλής στην επιστολή του- και διαψεύδουν τις προσδοκίες που εκφράζει στο τέλος. Εχουν καταδικάσει πριν δικάσουν».
Οι προσδοκίες Καραμανλή εκφράζονται στο τέλος της επιστολής του και αναφέρονται στην «αποφυγή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, σπίλωση προσωπικοτήτων και απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων».
Κατά τα λοιπά, ο τέως πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τα απολύτως αναμενόμενα, που άλλωστε έχει εκφράσει δημόσια και στο παρελθόν. Δηλαδή ότι:
* Οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. υιοθέτησαν την καθόλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Κι όταν η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών, οι συναρμόδιοι υπουργοί κινήθηκαν «χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας».
* Ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.
Το μοναδικό «νέο» στην επιστολή του είναι ότι παίρνει θέση στη διαμάχη περί ζημίας ή όχι του Δημοσίου από τις ανταλλαγές επικαλούμενος την έκθεση του ΣΔΟΕ και χαρακτηρίζοντας «περίεργο ότι αποσιωπήθηκε στη δεύτερη εξεταστική» αλλά και «περίεργο το γεγονός ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια πρόσθετων εκτιμήσεων».
Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, διά μελών της εξεταστικής εκτιμά ότι ζημία του Δημοσίου υπάρχει τουλάχιστον ισόποση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων.
Την επιστολή σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αποφαινόμενος ότι «το να υιοθετεί ο τέως πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της Ν.Δ., περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών».
Χθες επρόκειτο να καταθέσουν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, αλλά διά των συνηγόρων τους επικαλέστηκαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δεν υπέβαλαν καν υπομνήματα.
Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί στην επιτροπή υπόμνημα του εγκαλούμενου πρώην υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου. *

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More