24 Μαρ 2023

Η Γαλλία «φλέγεται»: Ένας ολόκληρος λαός στους δρόμους ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα

 

Εργαζόμενοι κάθε κλάδου, φοιτητές, μαθητές κι αυτοαπασχολούμενοι  πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων αλλά και μικρότερων πόλεων σε όλη τη χώρα.

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή και χθες στις απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο της πανεθνικής απεργίας, με εργαζόμενους κάθε κλάδου, φοιτητές, μαθητές κι αυτοαπασχολούμενους να πλημμυρίζουν τους δρόμους μεγάλων αλλά και μικρότερων πόλεων σε όλη τη χώρα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι θα καταργήσουν στην πράξη το ασφαλιστικό έκτρωμα του Μακρόν που ξηλώνει τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση, ξέσπασαν επεισόδια που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, με φωτιές σε πολλούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και πολλές αυθόρμητες διαδηλώσεις.

Στο Μπορντό μάλιστα πυρπολήθηκε το δημαρχείο.

Παρότι το λαϊκό κίνημα ενάντια στις αντιασφαλιστικές αλλαγές συμπληρώνει ήδη δύο μήνες, η «κόπωση» στην οποία πόνταρε η κυβέρνηση δεν έχει έρθει. Αντίθετα η συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Αυτή η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώνεται την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο Μακρόν που εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Μάλιστα παρομοίωσε τους διαδηλωτές με τους οπαδούς του Τραμπ και του Μπολσονάρο!

Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.Η συμμετοχή σε πολλές πόλεις της Γαλλίας ήταν πρωτοφανής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More