18 Φεβ 2020

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που αγαπούν το διάβασμα

Σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο γρήγορη και μαζική, είναι πολύ λίγα εκείνα που προκαλούν νοσταλγία και φέρνουν αναμνήσεις.
Είναι και πολλά εκείνα τα «αναλογικά» που δεν θα γνωρίσουν ποτέ όσα παιδιά γεννιούνται σήμερα. Μπορούμε κάποια όμως να τους τα συστήσουμε εμείς και να τους κάνουμε να τα αγαπήσουν. Ένα από αυτά είναι και το διάβασμα και κυρίως η μυρωδιά ενός φρέσκου βιβλίου.
https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2020/08/311044-screen_shot_2020-02-17_at_2.09.09_m.m..jpg
Από τη στιγμή που μια γυναίκα μένει έγκυος , βομβαρδίζεται από πληροφορίες που της λένε πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα στη ζωή ενός παιδιού. Και για καλό σκοπό. Τα οφέλη που παίρνει ένα παιδί από το διάβασμα είναι εμφανή και μέσα από έρευνες. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί που αγαπάει το διάβασμα είναι διασκεδαστικό, σε ανταμείβει και κυρίως είναι εύκολο.
Πάρτε μερικές ιδέες για το πως θα το καταφέρετε:
Βάλτε πρώτα το διάβασμα στη δική σας ζωή: Αν έχετε βάλει τα βιβλία σε δεύτερη μοίρα, είναι καιρός να τα ξαναφέρετε στην «πρώτη γραμμή της μάχης». Βρείτε χρόνο και χώρο να διαβάστε βιβλία για εσάς αλλά και βιβλία με το παιδί σας. Αν θέλετε τα παιδία σας να αγαπάνε την ανάγνωση, θα πρέπει πρώτα να την αγαπάτε εσείς.
Διαβάστε δυνατά. Κάθε μέρα. Οποιοδήποτε βιβλίο: Σε ένα μωρό μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα. Από συνταγές μαγειρικής μέχρι άρλεκιν. Το περιεχόμενο δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι ο τόνος της φωνής σας και οι ίδιες οι λέξεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μόρφωση ενός παιδιού συνδέεται άμεσα με τις λέξεις που ακούει μεγαλώνοντας. Υπάρχει όμως ένα μυστικό. Η γλώσσα πρέπει να είναι ζωντανή και να απευθύνεται στο ίδιο το παιδί. Η τηλεόραση και τα cd δεν μετράνε.
Να διαβάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας: Είναι πολύ διαδεδομένη η πρακτική του να διαβάζεις ένα βιβλίο στο παιδί σου πριν πέσει για ύπνο. Χαλαρώνουν και ο ύπνος γίνεται ακόμα καλύτερος και πιο ξεκούραστος. Καλό θα ήταν όμως να διαβάζουμε στα μικρά μας και κατά την διάρκεια της ημέρας για να τα ηρεμούμε όταν η ενέργειά τους φτάνει στο ζενίθ της και να έχουμε την προσοχή τους. Καθίστε κοντά τους και απολαύστε αυτές τις λίγες στιγμές που έχετε μόνο οι δυο σας, όσο ακόμα λάμπει ο ήλιος.
Να σέβεστε τις προτιμήσεις του παιδιού σας: Όπως δεν τους αρέσουν το μπρόκολο και οι μπάμιες, έτσι μπορεί και να μην του αρέσει το βιβλίο που διαλέξατε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας πουν τί ακριβώς τους αρέσει και βρείτε όσο πιο πολλά τέτοια βιβλία γίνετε. 
Είναι καλό να σας διακόπτουν: Μην χάνεστε μέσα στο ίδιο σας το διάβασμα, ώστε να αγνοείται τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις του παιδιού σας. Οι διακοπές δείχνουν ότι το παιδί έχει καταλάβει την ιστορία και την ζει. Αν λέτε «Άφησε με να τελειώσω την σελίδα» και το παιδί επιμένει στην ερώτησή του, τότε απλά ζητήστε του ήρεμα να την επαναλάβει.
Να διαλέγετε από μεγάλη ποικιλία βιβλίων: Τα παιδιά χρειάζεται να βλέπουν τον εαυτό τους στα βιβλία. Να ψάχνετε για εκείνα που έχουν χαρακτήρες οι οποίοι μοιάζουν στο παιδί σας είτε στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά είτε στην προσωπικότητα. Αλλά και το αντίθετο βοηθάει. Είναι καλό να εκθέτουμε τα παιδιά στην διαφορετικότητα. Γίνονται πιο ανοιχτόμυαλα και ανεκτικά. Τα βιβλία που παρουσιάζουν άλλους λαούς και παραδόσεις ετοιμάζουν τα παιδιά σας για την μετέπειτα ζωή τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More