9 Δεκ 2019

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας



Σε πό­λε­μο ανα­κοι­νώ­σε­ων έχουν επι­δο­θεί τις τε­λευ­ταί­ες μέρες τα Υπουρ­γεία των Εξω­τε­ρι­κών της Ελ­λά­δας και της Τουρ­κί­ας έπει­τα από την πρό­σφα­τη δι­με­ρή συμ­φω­νία της Άγκυ­ρας με την κυ­βέρ­νη­ση της Λι­βύ­ης και την απέ­λα­ση του λί­βυου πρέ­σβη από την Αθήνα.
Αφορ­μή για τη νέα πρό­κλη­ση της Τουρ­κί­ας υπήρ­ξε η πρό­σφα­τη ομι­λία του πρω­θυ­πουρ­γού Κ. Μη­τσο­τά­κη στο συ­νέ­δριο της Πα­μπο­ντια­κής Ομο­σπον­δί­ας Ελ­λά­δος. Σε ανα­κοί­νω­ση του ο εκ­πρό­σω­πος του τουρ­κι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Χαμί Ακσόι χα­ρα­κτή­ρι­σε «αβά­σι­μους, ψευ­δείς και συ­κο­φα­ντι­κούς εχθρι­κούς» τους «ισχυ­ρι­σμούς του Πρω­θυ­πουρ­γού της Ελ­λά­δας Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη κατά της ιστο­ρί­ας μας».
Ο Χ. Ακτσόι ση­μειώ­νει ότι «εάν η ελ­λη­νι­κή ηγε­σία, που δεν μπο­ρεί να ξε­χά­σει ότι τους ρί­ξα­με στο Αι­γαίο, επι­θυ­μεί να αντι­με­τω­πί­σει την ιστο­ρία της, πρέ­πει πρώτα να δει την έκ­θε­ση της Επι­τρο­πής Ερευ­νών των Συμ­μα­χι­κών Χωρών, η οποία δια­πί­στω­σε τα εγκλή­μα­τα πο­λέ­μου που διέ­πρα­ξε ο Ελ­λη­νι­κός Στρα­τός κατά την ει­σβο­λή στην Ανα­το­λία, και τις Δια­τά­ξεις της Συν­θή­κης της Λωζάνης που κα­τα­δί­κα­σαν την Ελ­λά­δα να κα­τα­βά­λει απο­ζη­μί­ω­ση στους Τούρ­κους για τις σφα­γές και τις φρι­κα­λε­ό­τη­τες που διέ­πρα­ξε.
Κα­λού­με την ελ­λη­νι­κή ηγε­σία να ακο­λου­θή­σει την οδό του Πρω­θυ­πουρ­γού της Ελ­λά­δας Βε­νι­ζέ­λου, που υπέ­δει­ξε ως υπο­ψή­φιο για Νό­μπελ ει­ρή­νης τον με­γά­λο ηγέτη Ατα­τούρκ ο οποί­ος ίδρυ­σε τη Δη­μο­κρα­τία της Τουρ­κί­ας, δί­νο­ντας αγώνα ενα­ντί­ον του ει­σβο­λέα ελ­λη­νι­κού στρα­τού, να πα­ρα­με­ρί­σει τις ονει­ρο­πό­λες ιδε­ο­λο­γί­ες και να υιο­θε­τή­σει τις αρχές καλής γει­το­νί­ας και φι­λί­ας», ση­μεί­ω­σε.
Η αυ­ξα­νό­με­να επι­θε­τι­κή ρη­το­ρι­κή της Άγκυ­ρας εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειάς της να δια­σφα­λί­σει κα­λύ­τε­ρη θέση για την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη, τόσο στη μοι­ρα­σιά της ενερ­γεια­κής πίτας όσο και στις ευ­ρύ­τε­ρες ανα­κα­τα­τά­ξεις στην πε­ριο­χή της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου.

ΥΠΕΞ Ελ­λά­δας: «Η ύβρις είναι η επι­λο­γή εκεί­νου που δεν μπο­ρεί να απο­δε­χθεί την Ιστο­ρία του».

Ο εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Αλέ­ξαν­δρος Γεν­νη­μα­τάς, προ­έ­βη σε γρα­πτή δή­λω­ση, απα­ντώ­ντας στον εκ­πρό­σω­πο του τουρ­κι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών. Στη δή­λω­σή του ο κ. Γεν­νη­μα­τάς ανα­φέ­ρει τα πα­ρα­κά­τω:
«Η ύβρις είναι η επι­λο­γή εκεί­νου που δεν μπο­ρεί να απο­δε­χθεί την Ιστο­ρία του. Εκεί­νου που δεν έχει επι­χει­ρή­μα­τα και προ­τι­μά να προ­κα­λεί και να απει­λεί. Εκεί­νου που αρ­νεί­ται πει­σμα­τι­κά να σε­βα­στεί τους κα­νό­νες που ισχύ­ουν ένα­ντι όλων και που αξιώ­νει, αυ­θαι­ρέ­τως, ει­δι­κή με­τα­χεί­ρι­ση.
Η διαρ­κής προ­σπά­θεια της Τουρ­κί­ας να δια­στρε­βλώ­σει ιστο­ρι­κά γε­γο­νό­τα προ­κα­λεί θλίψη και την εκ­θέ­τει. Όπως και η χρήση, από πλευ­ράς της, ανοί­κειων εκ­φρά­σε­ων. Δεν θα την ακο­λου­θή­σου­με.
Κα­λού­με την Τουρ­κία να απο­στεί από πε­ραι­τέ­ρω προ­κλή­σεις και να ερ­γα­στεί προς την κα­τεύ­θυν­ση του δια­λό­γου και του σε­βα­σμού του διε­θνούς δι­καί­ου.
Ας αντι­λη­φθεί ότι η καλή γει­το­νία, η ασφά­λεια και η στα­θε­ρό­τη­τα, καθώς και η ευ­η­με­ρία της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής μας, θα ωφε­λή­σουν και την ίδια».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More