26 Οκτ 2019

Χιλή: Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους στο Σαντιάγο


Με μια τεράστια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Χιλής το Σαντιάγο, στην οποία συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις παρά την κρατική δολοφονία βία της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα. 
Ο λαός της Χιλής συνεχίζει να μάχεται στους δρόμους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής του και διεκδικεί άμεσα μέτρα. Διαδηλώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Βαλπαραΐσο και την Πούντα Αρένας.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές είχαν «συγκεντρωθεί ειρηνικά» στην Πλάσα Βακεντάνο της πρωτεύουσας. Οι πολίτες έκαναν πορεία μπροστά από το προεδρικό ανάκτορο, φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Σημειώνεται πως από την 18η Οκτωβρίου από τη δολοφονική κρατική βία και καταστολή έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ) έχει καταγράψει 584 τραυματίες, οι 245 εκ των οποίων υπέστησαν τραύματα από σφαίρες.
Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της οργής στη χώρα, περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί παρέμεναν ανεπτυγμένοι σε όλη την επικράτεια. Στη χώρα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι διαδηλωτές απαιτούν να γυρίσουν «στους στρατώνες τους» οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, που αναπτύχθηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) και να ληφθούν μέτρα για να ξεπεραστούν τα κοινωνικά προβλήματα που οδήγησαν στη χειρότερη κρίση της τελευταίας τριακονταετίας στη Χιλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More