1 Οκτ 2019

Η Τουρκία ιεραρχεί ψηλά την ισχυροποίησή της «σε κάθε επίπεδο»

✴️  ΝΟ­ΤΙΟ­Α­ΝΑ­ΤΟ­ΛΙ­ΚΗ ΜΕ­ΣΟ­ΓΕΙΟΣ – ΚΥ­ΠΡΙΑ­ΚΟ

Ο Ερντογάν στα εγκαίνια της νέας κορβέτας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
Ο Ερ­ντο­γάν στα εγκαί­νια της νέας κορ­βέ­τας του τουρ­κι­κού Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού
Νέα μη­νύ­μα­τα προς «εταί­ρους» και αντι­πά­λους στέλ­νει η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη, με τον Πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας Ρ. Τ. Ερ­ντο­γάν να εκ­φρά­ζει ετοι­μό­τη­τα «ανα­μέ­τρη­σης» με κάθε δυ­να­τό τρόπο, με φόντο την όξυν­ση γε­ω­πο­λι­τι­κών και ενερ­γεια­κών αντα­γω­νι­σμών σε όλη τη Νο­τιο­α­να­το­λι­κή Με­σό­γειο.Μι­λώ­ντας στα εγκαί­νια της νέας κορ­βέ­τας του τουρ­κι­κού Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού «Κι­να­λια­ντά» («Πρώτη»), σε ναυ­πη­γείο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, ο Ερ­ντο­γάν υπο­γράμ­μι­σε ότι «αυτά που συμ­βαί­νουν τε­λευ­ταία στον κόσμο και στη Με­σό­γειο είναι ση­μά­δια ότι πρέ­πει να γί­νου­με ακόμη πιο ισχυ­ροί σε κάθε επί­πε­δο… Μας κά­νουν υπε­ρή­φα­νους ο στό­λος, η πει­θαρ­χία και οι ικα­νό­τη­τες του Πο­λε­μι­κού μας Ναυ­τι­κού».
➕  Ση­μειω­τέ­ον ότι η «Κι­να­λια­ντά», που έχει πάρει το όνομά της από ένα από τα 4 Πρι­γκι­πον­νή­σια που βρί­σκο­νται νότια της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, έχει μήκος 99,5μ, πλά­τος 14,4μ και τα ηλε­κτρο­νι­κά της συ­στή­μα­τα τα έχουν σχε­διά­σει Τούρ­κοι μη­χα­νι­κοί.
➕  Η νέα κορ­βέ­τα θα είναι εξο­πλι­σμέ­νη με πυ­ραύ­λους «Atmaca», επί­σης τουρ­κι­κής κα­τα­σκευ­ής
Ο Ερ­ντο­γάν υπο­στή­ρι­ξε ότι «η Τουρ­κία σή­με­ρα είναι ανά­με­σα στις 10 χώρες στον κόσμο που έχει σχε­διά­σει και κα­τα­σκευά­σει με δικές της δυ­νά­μεις πο­λε­μι­κό πλοίο» και τό­νι­σε ότι κα­τα­στά­σεις όπως τα εμπό­δια που οι ΗΠΑ βά­ζουν στην Τουρ­κία, με τα σχέ­δια «απο­κλει­σμού» της από το πρό­γραμ­μα των «F-35», κά­νουν την Τουρ­κία πιο απο­φα­σι­στι­κή. «Οπως φτιά­ξα­με “drones” και ελι­κό­πτε­ρα, έτσι θα φτιά­ξου­με και το δικό μας μα­χη­τι­κό αε­ρο­σκά­φος. Η ώρα ζυ­γώ­νει. Οταν ξυ­πνούν τον γί­γα­ντα, θα υπο­στούν και τις συ­νέ­πειες», τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.
Με­τα­ξύ άλλων, ο Τούρ­κος ηγέ­της ανα­φέρ­θη­κε για δεύ­τε­ρη φορά το τε­λευ­ταίο 5ή­με­ρο στη Ναυ­μα­χία της Πρέ­βε­ζας – που έγινε το 1538 και θε­ω­ρεί­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή για το πώς η οθω­μα­νι­κή αυ­το­κρα­το­ρία επι­κρά­τη­σε των αντι­πά­λων της σε διά­φο­ρες ιστο­ρι­κές πε­ριό­δους – και επι­σή­μα­νε ότι η Τουρ­κία επι­διώ­κει να είναι εντε­λώς ανε­ξάρ­τη­τη στον αμυ­ντι­κό τομέα με ορί­ζο­ντα το 2023, που συ­μπλη­ρώ­νο­νται 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της σύγ­χρο­νης Τουρ­κι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας.
✔️  Στην ίδια εκ­δή­λω­ση έκανε πα­ρέμ­βα­ση και ο Τούρ­κος υπουρ­γός Αμυ­νας Χου­λού­σι Ακάρ, που ανα­φέρ­θη­κε ξανά στη «Γα­λά­ζια Πα­τρί­δα» που οι Ενο­πλες Δυ­νά­μεις της χώρας πρέ­πει να υπε­ρα­σπι­στούν.
Στο με­τα­ξύ, σε δικές του δη­λώ­σεις, χτες, ο Τούρ­κος υπουρ­γός Ενέρ­γειας Φατίχ Ντον­μέζ δή­λω­σε πως «κάθε τρυ­πά­νι που χτυ­πά­με υπό­γεια είναι υπο­γρα­φή για το φω­τει­νό μέλ­λον της Τουρ­κί­ας. Κάτω από αυτή την υπο­γρα­φή υπάρ­χει ο μό­χθος και η πίστη των 82 εκα­τομ­μυ­ρί­ων (Τούρ­κων)». Είπε ότι «σή­με­ρα με 4 πλοία η ση­μαία μας κυ­μα­τί­ζει σε κάθε σπι­θα­μή της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου. Οι ομά­δες μας δου­λεύ­ουν με με­γά­λη αφο­σί­ω­ση μέρα – νύχτα για να δώ­σουν τα χαρ­μό­συ­να νέα στο λαό μας. Το “Για­βούζ” τις επό­με­νες μέρες θα ξε­κι­νή­σει τη γε­ώ­τρη­σή του στο νέο του ση­μείο. Και το “Ορούτς Ρέις” ολο­κλή­ρω­σε το 30% της ερ­γα­σί­ας του στη δική του πε­ριο­χή ανα­το­λι­κά της Ατ­τά­λειας. Και το “Φατίχ” αυτήν τη στιγ­μή έφτα­σε κάτω από τα 4 χι­λιά­δες μέτρα».

Το Κυ­πρια­κό

Στο με­τα­ξύ, συ­νε­χί­ζο­νται οι επα­φές γύρω από το εν­δε­χό­με­νο επα­νέ­ναρ­ξης νέου γύρου συ­νο­μι­λιών στο Κυ­πρια­κό. Χτες, ο γγ του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες συ­νά­ντη­σε στη Νέα Υόρκη, στο πε­ρι­θώ­ριο της ΓΣ του Ορ­γα­νι­σμού, τον κα­το­χι­κό ηγέτη Μου­στα­φά Ακιν­τζί (αντί­στοι­χα την Πα­ρα­σκευή συ­νά­ντη­σε και τον Κύ­πριο Πρό­ε­δρο Ν. Ανα­στα­σιά­δη).
✔️  Σε δη­λώ­σεις του, ο Ακιν­τζί χα­ρα­κτή­ρι­σε «εποι­κο­δο­μη­τι­κή» τη συ­νά­ντη­ση με τον Γκου­τέ­ρες και χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας «θολή» τη στάση της «ελ­λη­νο­κυ­πρια­κής πλευ­ράς» μί­λη­σε για «ασά­φειες» που «πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νουν στην άκρη και οι στό­χοι να είναι σα­φείς». Είπε ότι ο γγ του ΟΗΕ έχει διά­θε­ση να ανα­λά­βει νέα πρω­το­βου­λία, αλλά ότι δεν μπο­ρεί να πει αν πήρε από­φα­ση για τρι­με­ρή ή πε­ντα­με­ρή διά­σκε­ψη. Με­τα­ξύ άλλων, επα­νέ­λα­βε ότι «δε­δο­μέ­νου ότι η πο­λι­τι­κή ισό­τη­τα είναι σαφής, η εκ πε­ρι­τρο­πής προ­ε­δρία και η ενερ­γός συμ­με­το­χή στις απο­φά­σεις δεν πρέ­πει να απο­τε­λούν αντι­κεί­με­νο συ­ζή­τη­σης», ενώ επι­μέ­νο­ντας ότι «η στάση της ελ­λη­νο­κυ­πρια­κής πλευ­ράς» δεν είναι ελ­πι­δο­φό­ρα, υπο­στή­ρι­ξε ότι πρέ­πει να σχε­δια­στεί μια καλά σχε­δια­σμέ­νη, «κλει­στή δια­δι­κα­σία» (με συ­γκε­κρι­μέ­νο χρο­νο­διά­γραμ­μα), απορ­ρί­πτο­ντας εκ προ­οι­μί­ου μια νέα απο­τυ­χία.
  • Το ρω­σι­κό πρα­κτο­ρείο «Ρία Νό­βο­στι» με­τέ­δω­σε ξανά ότι Ρωσία και Τουρ­κία συ­νε­χί­ζουν τις συ­νο­μι­λί­ες για να αγο­ρά­σει η Αγκυ­ρα και ρω­σι­κά μα­χη­τι­κά «Su-35» (μετά τους πυ­ραύ­λους «S-400») στην Τουρ­κία. Σε δη­λώ­σεις του στο πρα­κτο­ρείο, ο διευ­θυ­ντής της ρω­σι­κής Ομο­σπον­δια­κής Υπη­ρε­σί­ας για θέ­μα­τα στρα­τιω­τι­κο-τε­χνο­λο­γι­κής συ­νερ­γα­σί­ας Ντμί­τρι Σου­γκά­γεφ υπο­στή­ρι­ξε ότι οι ρω­σι­κοί «S-400» που αγό­ρα­σε η Τουρ­κία «δεν συ­νι­στούν απει­λή για την Ελ­λά­δα», με το επι­χεί­ρη­μα ότι …πρό­κει­ται για σύ­στη­μα που προ­ο­ρί­ζε­ται για υπε­ρά­σπι­ση του ενα­έ­ριου χώρου.

ΣΥ­ΝΑ­ΝΤΗ­ΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛ­ΛΑ­ΔΑΣ – ΑΙ­ΓΥ­ΠΤΟΥ – ΚΥ­ΠΡΟΥ
Σε πρώτο πλάνο η «αντι­με­τώ­πι­ση πε­ρι­φε­ρεια­κών προ­κλή­σε­ων»
  • Ενώ η Άγκυ­ρα δια­μη­νύ­ει ότι κάθε πρω­το­βου­λία που την «πα­ρα­με­λεί» θα απο­τύ­χει και καλεί σε συ­νερ­γα­σία που συ­νυ­πο­λο­γί­ζει «τις πραγ­μα­τι­κό­τη­τες»

Νέα ώθηση στις αντι­λαϊ­κές διερ­γα­σί­ες στη Νο­τιο­α­να­το­λι­κή Με­σό­γειο ανα­μέ­νε­ται να δώσει η επό­με­νη τρι­με­ρής Σύ­νο­δος Αι­γύ­πτου – Ελ­λά­δας – Κύ­πρου, που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτώ­βρη.
Από τη συνάντηση των υπουργών
Από τη συ­νά­ντη­ση των υπουρ­γών
Ενό­ψει της Συ­νό­δου, οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών συ­να­ντή­θη­καν στη Νέα Υόρκη, στο πε­ρι­θώ­ριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Σε Κοινή Δή­λω­ση που εκ­δό­θη­κε, εκ­φρά­ζε­ται ικα­νο­ποί­η­ση «ανα­φο­ρι­κά με την ήδη επι­τευ­χθεί­σα πρό­ο­δο στο πλαί­σιο της τρι­με­ρούς συ­νερ­γα­σί­ας, καθώς και τη δέ­σμευ­σή τους για εντα­τι­κο­ποί­η­σή της». Οι ΥΠΕΞ στά­θη­καν «ει­δι­κό­τε­ρα» στις «κοι­νές προ­κλή­σεις και προ­ο­πτι­κές στον ενερ­γεια­κό τομέα» και «χαι­ρέ­τι­σαν την ίδρυ­ση του Φό­ρουμ για το φυ­σι­κό αέριο στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο» (σ.σ. συμ­με­τέ­χουν Ισ­ρα­ήλ – Αί­γυ­πτος – Ελ­λά­δα – Ιτα­λία – Κύ­προς – Ιορ­δα­νία, αλλά και Πα­λαι­στί­νη, ενώ στην τε­λευ­ταία συ­νά­ντη­ση πήρε μέρος και ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Ενέρ­γειας), υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη δυ­να­μι­κή του να λει­τουρ­γή­σει ως κα­τα­λύ­της για τη στενή συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ των χωρών της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου σε αυτόν τον τομέα».
Ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ει­δι­κά το ρόλο που η τουρ­κι­κή πλου­το­κρα­τία μπο­ρεί και πρέ­πει να ανα­λά­βει σε μια σειρά από διευ­θε­τή­σεις, οι ΥΠΕΞ «απηύ­θυ­ναν έκ­κλη­ση στην Τουρ­κία να συμ­βά­λει εποι­κο­δο­μη­τι­κά και με συ­γκε­κρι­μέ­νους όρους στην επα­νέ­ναρ­ξη δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, διαρ­θρω­μέ­νων και προ­σα­να­το­λι­σμέ­νων σε απο­τε­λέ­σμα­τα, για μια συ­νο­λι­κή και βιώ­σι­μη επί­λυ­ση του κυ­πρια­κού ζη­τή­μα­τος», μοι­ρά­ζο­ντας και ευ­χο­λό­για για σε­βα­σμό των «απο­φά­σε­ων του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των ΗΕ», δια­σφά­λι­σης «της ανε­ξαρ­τη­σί­ας, κυ­ριαρ­χί­ας, εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και ασφά­λειας» της Κύ­πρου κ.λπ.
Την ίδια στιγ­μή, στο πλαί­σιο αυτού του σύν­θε­του αντι­λαϊ­κού πα­ζα­ριού, οι ΥΠΕΞ «κα­τα­δί­κα­σαν τις πα­ρά­νο­μες ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας στο Αι­γαίο και στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο», για τις οποί­ες εκτί­μη­σαν ότι «υπο­νο­μεύ­ουν τις προ­σπά­θειες που κα­τα­βάλ­λο­νται υπό την αι­γί­δα του ΟΗΕ για την επα­νέ­ναρ­ξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για επί­τευ­ξη βιώ­σι­μης, συ­νο­λι­κής λύσης του κυ­πρια­κού ζη­τή­μα­τος και απο­στα­θε­ρο­ποιούν ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου». Οι ΥΠΕΞ συ­ζή­τη­σαν με­τα­ξύ άλλων για το Με­σα­να­το­λι­κό, τη Συρία και τη Λιβύη, και «συμ­φώ­νη­σαν ότι η ενι­σχυ­μέ­νη και συ­ντο­νι­σμέ­νη πε­ρι­φε­ρεια­κή συ­νερ­γα­σία είναι ύψι­στης ση­μα­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση των πε­ρι­φε­ρεια­κών προ­κλή­σε­ων».
Από τη μεριά της η Αγκυ­ρα αντέ­δρα­σε με ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΕΞ της, μι­λώ­ντας για «ανυ­πό­στα­τους ισχυ­ρι­σμούς ενα­ντί­ον της χώρας μας». Εκ­φρά­ζο­ντας ου­σια­στι­κά τη δυ­σα­ρέ­σκειά της για την ανά­πτυ­ξη πο­λυ­με­ρών συ­νερ­γα­σιών στις οποί­ες – προς το παρόν – δεν συμ­με­τέ­χει, η Αγκυ­ρα κα­τη­γο­ρεί Αθήνα και Λευ­κω­σία ότι προ­σπα­θούν «το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα να εμπλέ­ξουν χώρες της ΕΕ, καθώς και χώρες της πε­ριο­χής, στις μα­ξι­μα­λι­στι­κές εθνι­κές πο­λι­τι­κές τους, αντί­θε­τα με το Διε­θνές Δί­καιο» και «δεν υπη­ρε­τούν την ει­ρή­νη και στα­θε­ρό­τη­τα στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο». Ανά­με­σα σε άλλα, ανα­φέ­ρε­ται ότι «οι χώρες της πε­ριο­χής δεν έχουν ούτε αρ­μο­διό­τη­τες, ούτε ευ­θύ­νες, ούτε και λόγο στα προ­βλή­μα­τα του Αι­γαί­ου και στο Κυ­πρια­κό». Ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή είναι πά­ντως και η επι­σή­μαν­ση ότι «δεν έχουν καμία πι­θα­νό­τη­τα επι­τυ­χί­ας βή­μα­τα πο­λι­τι­κής σκο­πι­μό­τη­τας που στο­χεύ­ουν στην πα­ρα­μέ­λη­ση και απο­μό­νω­ση της Τουρ­κί­ας και των Τουρ­κο­κυ­πρί­ων. Επι­πλέ­ον η Ελ­λά­δα, ενώ μας στέλ­νει μη­νύ­μα­τα συ­νερ­γα­σί­ας, από την άλλη κα­τα­δει­κνύ­ει την ανει­λι­κρί­νειά της με τους ανυ­πό­στα­τους ισχυ­ρι­σμούς ενα­ντί­ον της χώρας μας». Η ανα­κοί­νω­ση κα­τα­λή­γει με κά­λε­σμα στις χώρες της πε­ριο­χής «να αντι­με­τω­πί­σουν τις πο­λι­τι­κές, οι­κο­νο­μι­κές και γε­ω­γρα­φι­κές πραγ­μα­τι­κό­τη­τες της πε­ριο­χής και να ακο­λου­θή­σουν πο­λι­τι­κές που να συμ­βα­δί­ζουν με αυτές τις πο­λι­τι­κές πραγ­μα­τι­κό­τη­τες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More