Αντι­πα­ρά­θε­ση ΗΠΑ – ΙΡΑΝ για το δε­ξα­με­νό­πλοιο «ADRIAN DARYA 1»: Το πλοίο εμ­φα­νί­ζε­ται να κα­τευ­θύ­νε­ται στην Κα­λα­μά­τα, την ώρα που οι ΗΠΑ απει­λούν όποιον το διευ­κο­λύ­νει και το Ιράν όποιον το εμπο­δί­σει
ADRIAN DARYA 1
Παρά την προ­σπά­θεια να δη­μιουρ­γή­σει την αί­σθη­ση ότι «όλα είναι υπό έλεγ­χο» και ότι κα­νέ­να θέμα δεν υφί­στα­ται για το ιρα­νι­κό δε­ξα­με­νό­πλοιο που έχει δη­λώ­σει ως προ­ο­ρι­σμό το λι­μά­νι της Κα­λα­μά­τας, η κυ­βέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει ότι με την πο­λι­τι­κή εμπλο­κής στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια και τους αντα­γω­νι­σμούς μπλέ­κει το λαό σε με­γά­λες πε­ρι­πέ­τειες και κα­θι­στά τη χώρα μα­γνή­τη νέων κιν­δύ­νων.
Θυ­μί­ζου­με ότι το «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace-1»), που με­τα­φέ­ρει αργό πε­τρέ­λαιο αξίας πε­ρί­που 130.000.000 δο­λα­ρί­ων, κρα­τού­νταν από τις βρε­τα­νι­κές αρχές στο Γι­βραλ­τάρ με αί­τη­μα των ΗΠΑ και όταν δια­πι­στώ­θη­κε ότι δεν με­τα­φέ­ρει φορ­τίο προς τη Συρία, αφέ­θη­κε να συ­νε­χί­σει το τα­ξί­δι του στη Με­σό­γειο, παρά τις αμε­ρι­κα­νι­κές αντι­δρά­σεις.
Αμέ­σως μετά τον κα­τά­πλου του, το πλοίο εμ­φα­νί­ζε­ται σε πλατ­φόρ­μα πα­ρα­κο­λού­θη­σης και κα­τα­γρα­φής της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας να κα­τευ­θύ­νε­ται στο λι­μά­νι της Κα­λα­μά­τας, με κα­τα­γραμ­μέ­νη ημε­ρο­μη­νία άφι­ξης την ερ­χό­με­νη Κυ­ρια­κή |> ADRIAN DARYA 1 current position is 37.57578 N / 2.2098 E on Aug 21, 2019 04:43 UTC.​Vessel ADRIAN DARYA 1 (IMO: 9116412, MMSI: 422263900) is a Crude Oil Tanker built in 1997 and currently sailing under the flag of Panama. Current destination of ADRIAN DARYA 1 is KALAMATA and the estimated time of arrival (ETA) is Aug 26, 12:00.

«Σε συ­νεν­νό­η­ση με τις ΗΠΑ»…

✔️ «Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χει αί­τη­μα κα­τά­πλευ­σης του ιρα­νι­κού δε­ξα­με­νό­πλοιου», δή­λω­σε χτες o υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας, Γ. Πλα­κιω­τά­κης, και πρό­σθε­σε ότι το θέμα πα­ρα­κο­λου­θεί­ται σε συ­νερ­γα­σία με το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών.
✔️  Την ίδια ώρα, δι­πλω­μα­τι­κές πηγές ση­μεί­ω­ναν ότι το ελ­λη­νι­κό ΥΠΕΞ «βρί­σκε­ται σε επι­κοι­νω­νία διά της δι­πλω­μα­τι­κής οδού με την αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά, της οποί­ας οι θέ­σεις άλ­λω­στε για το συ­γκε­κρι­μέ­νο ζή­τη­μα είναι γνω­στές και δεν απευ­θύ­νο­νται στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση μόνο στην Ελ­λά­δα, αλλά σε όλα τα κράτη και λι­μέ­νες της Με­σο­γεί­ου»…
✔️  Οι ανα­φο­ρές της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης αφο­ρούν τις προει­δο­ποι­ή­σεις που εκτό­ξευ­σε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μάικ Πο­μπέο, μι­λώ­ντας στο «Fox News», προς όλες τις χώρες της Με­σο­γεί­ου, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της Ελ­λά­δας, να μην προ­σφέ­ρουν βο­ή­θεια στο ιρα­νι­κό δε­ξα­με­νό­πλοιο, επει­δή κάτι τέ­τοιο συ­νι­στά πα­ρα­βί­α­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών κυ­ρώ­σε­ων στο Ιράν και «συ­νερ­γα­σία με τρο­μο­κρα­τι­κή ορ­γά­νω­ση», όπως θε­ω­ρούν τους Ιρα­νούς «Φρου­ρούς της Επα­νά­στα­σης».
✔️  Ακο­λού­θη­σε εκ­πρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, που επα­νέ­λα­βε την αυ­στη­ρή προει­δο­ποί­η­ση προς την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση και όλα τα λι­μά­νια της Με­σο­γεί­ου. Πα­ράλ­λη­λα, ο ει­δι­κός απε­σταλ­μέ­νος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, μι­λώ­ντας χτες το από­γευ­μα στο αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, ανα­κοί­νω­σε ότι ο Πο­μπέο θα ζη­τή­σει από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ την πα­ρά­τα­ση των κυ­ρώ­σε­ων και του εμπάρ­γκο όπλων σε βάρος του Ιράν.
✔️  Επα­νέ­λα­βε επί­σης την απαί­τη­ση των ΗΠΑ για μία νέα δια­πραγ­μά­τευ­ση με το Ιράν, ανα­φέ­ρο­ντας πως από το 2020 έως το 2023 θα λή­ξουν βα­σι­κές προ­θε­σμί­ες που προ­έ­βλε­πε η συμ­φω­νία του 2015 για το ιρα­νι­κό πυ­ρη­νι­κό πρό­γραμ­μα.

Απά­ντη­ση από το Ιράν

✔️  Οι αμε­ρι­κα­νι­κές πιέ­σεις δεν έμει­ναν ανα­πά­ντη­τες από το Ιράν, οξύ­νο­ντας τη με­τα­ξύ τους αντι­πα­ρά­θε­ση. Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μο­χά­μαντ Τζα­βάντ Ζαρίφ, από τη Στοκ­χόλ­μη όπου βρέ­θη­κε χτες στο πλαί­σιο πε­ριο­δεί­ας σε σκαν­δι­να­βι­κές χώρες, προει­δο­ποί­η­σε τις ΗΠΑ να μην επι­χει­ρή­σουν κα­τά­λη­ψη του δε­ξα­με­νό­πλοιου, το­νί­ζο­ντας πως θα έχει «βα­ριές συ­νέ­πειες» ένα τέ­τοιο εν­δε­χό­με­νο.
✔️  Πρό­σθε­σε πως το μή­νυ­μα αυτό έχει με­τα­φερ­θεί προς τις ΗΠΑ μέσω δια­φό­ρων διαύ­λων, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της πρε­σβεί­ας της Ελ­βε­τί­ας στο Ιράν (που έχει ανα­λά­βει το ρόλο με­σο­λα­βη­τή σε ό,τι αφορά την επι­κοι­νω­νία των ΗΠΑ με την Τε­χε­ρά­νη). Μι­λώ­ντας νω­ρί­τε­ρα (προ­χτές βράδυ) σε αμε­ρι­κα­νι­κό δί­κτυο από τη Φιν­λαν­δία, ο Ζαρίφ απέ­φυ­γε να απο­κα­λύ­ψει τον τε­λι­κό προ­ο­ρι­σμό του δε­ξα­με­νό­πλοιου «Adrian Darya 1» εξαι­τί­ας των αμε­ρι­κα­νι­κών κυ­ρώ­σε­ων.
✔️  Επι­σή­μα­νε όμως πως το αμε­ρι­κα­νι­κό ένταλ­μα για κα­τά­λη­ψη του σκά­φους, που είχε εκ­δο­θεί την πε­ρα­σμέ­νη Πα­ρα­σκευή από δι­κα­στή­ριο στην Ουά­σιγ­κτον, στε­ρεί­ται νο­μι­κή βάση και στη­ρί­ζε­ται σε πο­λι­τι­κά κί­νη­τρα «με στόχο να προ­κα­λέ­σει με­γα­λύ­τε­ρη κλι­μά­κω­ση». Ο ίδιος υπο­βάθ­μι­σε την πι­θα­νό­τη­τα ανά­λη­ψης αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής δρά­σης κατά του Ιράν.
✔️  Ο Ιρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας χτες συ­να­ντή­σεις με Σου­η­δούς υπουρ­γούς και τον πρώην πρω­θυ­πουρ­γό Καρλ Μπιλντ, ανα­μέ­νε­ται σή­με­ρα στη Νορ­βη­γία, ενώ την Πα­ρα­σκευή θα με­τα­βεί στο Πα­ρί­σι για συ­νά­ντη­ση με τον Γάλλο Πρό­ε­δρο, Εμα­νου­έλ Μα­κρόν, όπου θα απαι­τή­σει με­τα­ξύ άλλων πρα­κτι­κά μέτρα για τη δια­τή­ρη­ση της διε­θνούς συμ­φω­νί­ας του 2015 για το ιρα­νι­κό πυ­ρη­νι­κό πρό­γραμ­μα και τρό­πους πα­ρά­καμ­ψης των σκλη­ρών αμε­ρι­κα­νι­κών κυ­ρώ­σε­ων σε βάρος της ιρα­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Iran tanker leaves Gibraltar

Τα σε­νά­ρια για το πλοίο

Σε ό,τι αφορά τα σε­νά­ρια για την τύχη του ιρα­νι­κού πλοί­ου, διε­θνείς ανα­λυ­τές ση­μεί­ω­ναν χτες ότι για να πε­ρά­σει τη Διώ­ρυ­γα του Σουέζ το τε­ρά­στιο δε­ξα­με­νό­πλοιο θα πρέ­πει να ξε­φορ­τώ­σει ένα μέρος του αργού πε­τρε­λαί­ου. Πα­ρου­σί­α­ζαν δε ως το ισχυ­ρό­τε­ρο εν­δε­χό­με­νο να επι­λε­γεί η λύση της με­τα­φόρ­τω­σης σε άλλο μι­κρό­τε­ρο ιρα­νι­κό δε­ξα­με­νό­πλοιο εν πλω, ση­μειώ­νο­ντας ότι ένα τέ­τοιο πλοίο βρί­σκε­ται τώρα ελ­λι­με­νι­σμέ­νο σε λι­μά­νι της Λατ­τά­κειας.
Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η όξυν­ση της έντα­σης στον Περ­σι­κό Κόλπο και οι προ­σπά­θειες των ΗΠΑ να πε­τύ­χουν νέα συ­νο­λι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση στις σχέ­σεις τους με το Ιράν θα τε­θούν το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο επί τά­πη­τος στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής των επτά ισχυ­ρό­τε­ρων κα­πι­τα­λι­στι­κών οι­κο­νο­μιών (G7) στη Γαλ­λία.
Στο πε­ρι­θώ­ριο της Συ­νό­δου, ο Ιά­πω­νας πρω­θυ­πουρ­γός, Σίνζο Αμπε, ανα­μέ­νε­ται να συ­να­ντη­θεί με τον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο, Ντό­ναλντ Τραμπ, και να επι­χει­ρή­σει εκ νέου να με­σο­λα­βή­σει για την απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στον Περ­σι­κό Κόλπο, η οποία πλήτ­τει τα συμ­φέ­ρο­ντα και ια­πω­νι­κών μο­νο­πω­λί­ων, που ει­σά­γουν φθη­νό­τε­ρο ιρα­νι­κό πε­τρέ­λαιο.

Φρά­κα­ρε από Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς η Σούδα
Συ­νω­στι­σμός στρα­τιω­τι­κών πλοί­ων που συμ­με­τέ­χουν σε απο­στο­λές και ασκή­σεις στην πε­ριο­χή

Φρα­κα­ρι­σμέ­νη είναι και αυτήν την πε­ρί­ο­δο η Σούδα, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη ση­μα­σία της βάσης για τους Αμε­ρι­κα­νούς, στο ξε­δί­πλω­μα των επι­κίν­δυ­νων σχε­δια­σμών τους στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο και τη Μαύρη Θά­λασ­σα. Σχέ­δια στην υλο­ποί­η­ση των οποί­ων συμ­βάλ­λει η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ, στο έδα­φος που έχει στρώ­σει η προη­γού­με­νη, με ό,τι κιν­δύ­νους συ­νε­πά­γε­ται αυτό για το λαό στην όξυν­ση των εν­δοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών.
Σε ένα τέ­τοιο υπό­βα­θρο, σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, στη Σούδα έχουν δέσει αυτές τις μέρες, ανα­μέ­νο­ντας δια­τα­γές για τη με­τέ­πει­τα πο­ρεία τους, του­λά­χι­στον δύο πλοία των Αμε­ρι­κα­νών.
Το πρώτο είναι το θη­ριώ­δες πλοίο υπο­στή­ρι­ξης «USNS YUMA». Το πλοίο ήταν – μαζί με το αμε­ρι­κα­νι­κό αντι­τορ­πι­λι­κό «USS Carney» – τον Ιούλη στη Μαύρη Θά­λασ­σα, με­τέ­χο­ντας στην άσκη­ση που επι­βλε­πό­ταν από τους Αμε­ρι­κα­νούς «Sea Breeze 2019», την οποία διορ­γά­νω­σαν με επί­κε­ντρο την Ου­κρα­νία, με­τα­φέ­ρο­ντας, με κάθε ευ­και­ρία και πρό­φα­ση, δυ­νά­μεις τους στη συ­νο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία.
Στη Σούδα έδεσε και το αμε­ρι­κα­νι­κό πε­τρε­λαιο­φό­ρο «USNS Joshua Ηumphreys», που προη­γου­μέ­νως, στις 19 Αυ­γού­στου, είχε ανε­φο­διά­σει εν πλω το αντι­τορ­πι­λι­κό «USS Donald Cook», που πε­ρι­πο­λεί στη Με­σό­γειο, ενταγ­μέ­νο στη δύ­να­μη του 6ου Στό­λου των ΗΠΑ (επι­χει­ρεί σε Ευ­ρώ­πη και Αφρι­κή).
Θυ­μί­ζου­με ότι το «Joshua Ηumphreys» στις 7 Αυ­γού­στου είχε ανε­φο­διά­σει εν πλω, στο Κρη­τι­κό Πέ­λα­γος, και το αντι­τορ­πι­λι­κό «USS Porter», το οποίο κα­τό­πιν μπήκε στη Μαύρη Θά­λασ­σα, επι­σή­μως προς «ενί­σχυ­ση της πε­ρι­φε­ρεια­κής ναυ­τι­λια­κής στα­θε­ρό­τη­τας και σε έν­δει­ξη υπο­στή­ρι­ξης προς τους συμ­μά­χους και τους εταί­ρους του ΝΑΤΟ στην πε­ριο­χή». H τέ­τοια απο­στο­λή του «Porter» στη Μαύρη Θά­λασ­σα έληξε στις 15 Αυ­γού­στου και αφού επι­σκέ­φτη­κε τα λι­μά­νια Κον­στάν­τζα (Ρου­μα­νία), Βάρνα (Βουλ­γα­ρία) και Γκολ­τσούκ (Τουρ­κία) ξα­να­μπή­κε στο Αι­γαίο, με ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο να ξα­να­πιά­σει Σούδα.
Χτες το με­ση­μέ­ρι έδεσε εκεί και η κα­να­δέ­ζι­κη φρε­γά­τα «HMCS HALIFAX» (ναυαρ­χί­δα της ΝΑ­ΤΟι­κής αρ­μά­δας SNMG2 που πε­ρι­πο­λεί στη Με­σό­γειο και συχνά – πυκνά μπαί­νει και στη Μαύρη Θά­λασ­σα), γε­νι­κά σε μια αξιο­ση­μεί­ω­τη κι­νη­τι­κό­τη­τα ναυ­τι­κών μο­νά­δων του ΝΑΤΟ, που εν μέσω εξε­λί­ξε­ων σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θά­λασ­σα μέχρι τον Περ­σι­κό μόνο ανη­συ­χία γεννά για τα μελ­λού­με­να.

«Τρέ­χει» ο «Στρα­τη­γι­κός Διά­λο­γος»

Πάνω σε αυτό το έδα­φος, της κλι­μα­κού­με­νης «στρα­τιω­τι­κής συ­νερ­γα­σί­ας», τρέ­χει και ο «Στρα­τη­γι­κός Διά­λο­γος» (ΣΔ) ΗΠΑ – Ελ­λά­δας, ο οποί­ος εγκαι­νιά­στη­κε επί ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, τον Δε­κέμ­βρη του 2018, και συ­νε­χί­ζε­ται επί ΝΔ, με το β’ γύρο του να προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για τον Οκτώ­βρη στην Αθήνα, με συμ­με­το­χή εν­δε­χο­μέ­νως και του ίδιου του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Μ. Πο­μπέο.
Χτες, ο πρέ­σβης των ΗΠΑ στην Ελ­λά­δα, Τζ. Πάιατ, συ­να­ντή­θη­κε με τον υφυ­πουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, αρ­μό­διο για τον Από­δη­μο Ελ­λη­νι­σμό, Αντ. Δια­μα­τά­ρη. Οπως έγρα­ψε κα­τό­πιν σε σχό­λιό του στο δια­δί­κτυο ο πρέ­σβης, είχαν μια «σπου­δαία συ­ζή­τη­ση», πάνω στη «στρα­τη­γι­κή ση­μα­σία της Ελ­λά­δας, τις σχέ­σεις με­τα­ξύ των δύο λαών και τη συ­νερ­γα­σία με την ελ­λη­νο-αμε­ρι­κα­νι­κή δια­σπο­ρά, ένας κρί­σι­μος πα­ρά­γο­ντας για την εμ­βά­θυν­ση της δι­με­ρούς σχέ­σης», κα­τα­με­ρί­ζο­ντάς της ενι­σχυ­μέ­νο ρόλο στην ανα­πα­ρα­γω­γή της αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κής προ­πα­γάν­δας στον ελ­λη­νι­κό λαό.