11 Ιουν 2019

Η Ήπειρος κινδυνεύει από μια μη αναστρέψιμη καταστροφή


Ήπειρος που σημαίνει Απειρος Χώρα . Βουνοσπαρμένη και βρεγμένη από από τη θάλασσα του Ιονίου, στην 1η γραμμη του μετώπου στον Β’ Π.Π και χτυπημένη από τον εμφυλιο. Ερήμωσε εύκολα, τα χρόνια του ‘60 και του ‘70.
Οι στατιστικές τη λένε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης, για εμάς είναι μια από τις πλουσιότερες  περιοχές του κόσμου. Το ίδιο και για τις νέες στατιστικές που χρησιμοποιούν δείκτες προσαρμοσμένους στην εποχή. Εξαιτίας της απομόνωσης και της μη εκβιομηχάνισης η Ήπειρος παρέμεινε παρθένα και άγρια. Είναι η υδρολογική καρδιά της Ελλάδας , ένας Βιολογικός Κήπος, ένας Παράδεισος στη Γη. Ο τόπος μας τα έχει όλα και δεν του λείπει τίποτα! Άφθονα καθαρά νερά, πολιτισμό, ανερχόμενο ποιοτικό τουρισμό και καλές υπηρεσίες, δυνατό  πρωτογενή τομέα, brands και κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στον διατροφικό τομέα , ανθρώπους που τον αγαπάνε, οξυγόνο…
Η Ήπειρος έχει ιστορία θαυμαστή και μυθολογία εκπληκτική . Είναι συνδεδεμένη με τον Κάτω Κόσμο και αυτός δεν είναι τα ορυκτά!
Βρισκόμαστε στο 2019 και αντιμετωπίζουμε ως χώρα μια ενεργειακή…επίθεση. Φαίνεται ότι πρέπει να προμηθεύσουμε με ενέργεια όλη την Ευρώπη και φαίνεται ότι για άλλη μια φορά στην ιστορία μας είμαστε στο μάτι του Κυκλώνα.
Η Ήπειρος κινδυνεύει από μια μη αναστρέψιμη καταστροφή. Η καταστροφή ξεκινάει από το σπίτι μου, περνά από πάνω μου έτσι και που να ήθελα να σωπάσω αυτό πια είναι αδύνατον και μη επιθυμητό. Ο ακτιβισμός είναι μονόδρομος.
Έρευνα για την Ήπειρο σημαίνει 11.500 τρύπες και εκρήξεις σε μια εξόχως σεισμογενή περιοχή. Αυτή η φάση των ερευνών,  σύμφωνα με την εταιρεία, αποτελεί «Χαμηλή Όχληση» και μπορούμε να φανταστούμε όλοι την υψηλή…
Εδώ και 1,5 χρόνο διαφορετικοί άνθρωποι ενωθήκαμε με έναν και μοναδικό σκοπό: Να διώξουμε τις πετρελαϊκές από τη γη και τα νερά μας. Δράση για μας είναι η παρουσία μας στο ίντερνετ, οι ημερίδες και οι ενημερώσεις που κάνουμε, η παρουσία μας στα ΜΜΕ τοπικά και εθνικά, οι παρεμβάσεις μας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και διοίκησης, η αδιάλειπτη σύνδεση με τη φύση μας, οι παρεμβάσεις μας στο πεδίο των εργασιών, οι συνεργασίες μας, η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει στην πόλη των Ιωαννίνων τον Ιούνιο του 2018 με περίπου 2000 άτομα, η συμμετοχή μας στο γενικότερο αντιεξορυκτικό ρεύμα  και σε αυτό της προστασίας της φύσης από τα μεγάλα συμφέροντα και τον άνθρωπο. Η επίτυχία μας να φέρουμε στον αγώνα σπουδαίους ανθρώπους και ομάδες που παλεύουν δίπλα μας για τον ίδιο σκοπό.
Όλα  αυτά μας φέρνουν 1,5 χρόνο μετά στο ότι όλη η Ήπειρος και όλα τα αγαπημένα μας  νησιά  από την Κέρκυρα ως την Κρήτη,  όπου υπάρχουν σχέδια για εξορυκτική εκμετάλλευση, εκεί και οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους συντονίζονται μαζί μας  σε αυτόν τον αγώνα και παλεύουν και εκείνοι για τη γη και τα νερά τους.
Οι έρευνες στην Ήπειρο δεν πάνε καλά και ευχόμαστε να πάνε πολύ κακά. Οι άνθρωποι έχουν την δύναμη και έτσι όλα είναι δυνατά! Η στρατηγική μας και τα μέσα που χρησιμοποιούμε προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο στόχος παραμένει ένας: Να φύγουν οι πετρελαϊκές από την Ήπειρο!
Πιστεύουμε από την πρώτη στιγμή, ότι όταν οι άνθρωποι ενημερώνονται για το θέμα, αντιλαμβάνονται τον παραλογισμό και τάσσονται στο πλευρό μας.
Οι εταιρείες λένε ψέματα και κάνουν χορηγίες προς κάθε κατεύθυνση, τα συμφέροντα είναι μεγάλα, τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποκρύπτουν το θέμα συστηματικά εδώ και χρόνια και οι πολιτικοί μας διαχρονικά είναι ή ανενημέρωτοι ή ανεύθυνοι ή διεφθαρμένοι. Μακάρι οι ανενημέρωτοι να ενημερωθούν…
Εμείς, είμαστε επίμονοι. Στην Έλλαδα λέμε το επίμονο κεφάλι «ηπειρώτικο» και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε οι εταιρείες και οι πολιτικοί μας.
Θα προστατέψουμε  την Ήπειρο, με όλες μας τις δυνάμεις,  το φυσικό μας περιβάλλον και τα άγρια πλάσματα που κατοικούν μαζί μας σε αυτό, την ιστορία μας, την αξιοπρέπια και τον αυτοσεβασμό  μας, την υγεία ,το οξυγόνο και τα νερά μας , τις κοινότητες μας.
Θα προστατέψουμε το ιερό, και είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας που προσπαθεί να κάνει το ίδιο σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ψάχνουμε συμμάχους και συνεργασίες.
Λίλα Τσάτση, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών “Σώστε την Ήπειρο – savepirus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More