3 Οκτ 2018

Η&Μ: Μισθοί πείνας και ανήλικα παιδιά εργάτες

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της

Η Η.Μ ο γνω­στός Σου­η­δι­κός κο­λοσ­σός έτοι­μων ρού­χων ράβει τα ρούχα της στις χώρες της Ασίας που για την επι­χεί­ρη­ση είναι πα­ρά­δει­σοι κερ­δο­φο­ρί­ας. Οι μι­σθοί ειναι ελά­χι­στοι για τις ανά­γκες των ερ­γα­ζο­μέ­νων και στο φως της δη­μο­σιό­τη­τας έρ­χο­νται πλη­ρο­φο­ρί­ες από την Μπούρ­μα όπου απα­σχο­λού­νται παι­διά 11 και 14 χρο­νών που δου­λεύ­ουν 14 ώρες το 24ωρο! Κρύ­βουν τις ηλι­κί­ες των παι­δί­ών πα­ρα­ποιώ­ντας τα πι­στο­ποι­η­τι­κά γέν­νη­σης και τα δί­νουν άδεια όταν έχουν ήδη ει­δο­ποι­η­θεί πως θα γίνει έλεγ­χος. Οι ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις απα­ρά­δε­κτες και επι­κίν­δυ­νες σε κτή­ρια που κιν­δυ­νεύ­ουν να σω­ρια­στούν όπως έγινε στις 24 Απρι­λί­ου 2013, όταν το οκτα­ό­ρο­φο ερ­γο­στά­σιο υφα­σμά­των Rana Plaza στη Ντάκα του Μπα­γκλα­ντές, κα­τέρ­ρευ­σε με τε­λι­κό απο­λο­γι­σμό πάνω από 1.100 νε­κρούς και 2.500 τραυ­μα­τί­ες. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα θύ­μα­τα ήταν γυ­ναί­κες. Εκεί έρα­βαν τα ρούχα τους η Η.Μ, η Lindex, Benetton και άλλα γνω­στά μο­νο­πώ­λια.
HM
Η Η.Μ έχει επα­νηλ­λει­μέ­να δη­λώ­σει ότι επι­διώ­κει οι ερ­γα­ζό­με­νοι να παίρ­νουν μι­σθούς που να φτά­νουν για την επι­βί­ω­σή τους. Τα στοι­χεία την δια­ψεύ­δουν!
Επί­πε­δο μι­σθών στις επι­χει­ρή­σεις κλω­στου­φα­ντουρ­γί­ας που ρά­βουν για την Η.Μ:
Μπα­γκλα­ντές 26 ευρώ τον μήνα (αντί για 239)
Ινδία 47 (179), Κα­μπό­τζη 67 (263)
Σρι Λάνκα 46 (238), Μα­λαι­σία 180 (332)
Ιν­δο­νη­σία 75 (245), Κίνα 160 (460)
ΗΜ3
                                                                                                     
Δού­λοι της Μόδας
Τα ίδια ισχύ­ουν και στην Τουρ­κία και στην Βουλ­γα­ρία. Οι μι­σθοί κυ­μαί­νο­νται στο 20-30% του μι­σθού επι­βί­ω­σης όσο ήταν και η αύ­ξη­ση των κερ­δών της Η.Μ μόνο για τον μήνα Ιού­νιο του τρέ­χο­ντος έτους. Η Η.Μ αλλά και οι άλλες επι­χει­ρή­σεις ρού­χων, τα ρί­χνουν στους υπο­ερ­γο­λά­βους, απο­κρύ­πτο­ντας πως οι ίδιες κα­θο­ρί­ζουν στην ουσία τις τιμές. Ιδιαί­τε­ρα στο θέμα της παι­δι­κής ερ­γα­σί­ας το πρό­σφα­το βι­βλίο των Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand με τίτλο «Δού­λοι της Μόδας» είναι απο­κα­λυ­πτι­κό για την παι­δι­κή ερ­γα­σία στην Μπούρ­μα. Η Η.Μ δη­λώ­νει πως δεν έχει ιδέα, χωρίς όμως να κα­ταγ­γέλ­λει τα συμ­βό­λαια και τις πα­ραγ­γε­λί­ες. « Ομορ­φος κό­σμος ηθι­κός, αγ­γε­λι­κά πλα­σμέ­νος…»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More