18 Σεπ 2018

Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου - Σχετικά με την ειδικότητα Βοηθός Φυσικοθεραπείας



Ανοιχτή επιστολή προς το Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδοςτου Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Ο "Βοηθός Φυσικοθεραπείας" δεν είναι Φυσικοθεραπευτής!

Το Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, στο πλαίσιο ανάπτυξης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία προτείνει κάθε χρόνο στο Υπουργείο τη λειτουργία ειδικοτήτων και επαγγελματικών κατευθύνσεων γενικότερα. Η τελική πρόταση, στηρίζεται κύρια στη ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους αλλά και στις ανάγκες και απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικότητας.
Φυσικά, προσπαθεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες σε ειδικότητες και επαγγέλματα, που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή, ώστε οι σπουδαστές να έρχονται από νωρίς σε άμεση επαφή με το πρακτικό μέρος των σπουδών της ειδικότητας για να εγκλιματιστούν στο μελλοντικό εργασιακό τους περιβάλλον.
Ακολουθώντας το παραπάνω σκεπτικό, πρότεινε τη φετινή χρονιά την ειδικότητα "Βοηθός Φυσικοθεραπείας" η οποία έχει ήδη προσελκύσει αρκετούς υποψήφιους σπουδαστές.
Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, αφενός στους περίπου 20 ενδιαφερόμενους σπουδαστές και αφετέρου στα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ότι οι απόφοιτοι της ειδικότητας "Βοηθός Φυσικοθεραπείας" δεν είναι Φυσικοθεραπευτές!
Σε ότι αφορά την επαγγελματική κατοχύρωση, προς το παρόν έχει εκδοθεί η αριθ. Δ΄/2635 Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 476 τεύχος Β΄ στις 18-3-2008, που αναφέρεται αναλυτικά στη λειτουργία της ειδικότητας Βοηθός Φυσικοθεραπευτή – Υπάλληλος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας στα ΙΕΚ. Για τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ αναγνωρίζεται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως τυπικό προσόν για διορισμό στο Δημόσιο βάσει του ΠΔ 50/2001 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 39, τόμος Α΄ στις 5-3-2001 και του ΠΔ 347/2003, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115, τόμος Α΄ στις 31-12-2003 (Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ΄). Επίσης γίνεται μοριοδότηση των κατόχων διπλώματος του ΟΕΕΚ σε διαγωνισμούς μέσω του ΑΣΕΠ με 150 μονάδες βάσει του άρθρου 8 του Ν. 3051/2002, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 220, τόμος Α΄, στις 20-9-02. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.
Επίσης, υπάρχει πλήρης και σαφής ενημέρωση των υποψηφίων σπουδαστών για το αντικείμενο των σπουδών τους στην ειδικότητα, όπως περιγράφεται από τον επίσημο Οδηγό σπουδών (http://www.gsae.edu.gr/attachments/article/1427/ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.pdf) όπου περιγράφονται πλήρως τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και δικαιώματαόπουμάλιστα ρητά αναφέρεται ότι οι απόφοιτοι αποκτούν "δεξιότητες και ικανότητες με τις οποίες είναι πλήρως καταρτισμένοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, τα οποία περιλαμβάνουν την προετοιμασία και τη γραμματειακή υποστήριξη του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, την υποδοχή, την προετοιμασία ασθενών και την υποβοήθηση του φυσικοθεραπευτή στην εφαρμογή φυσικοθεραπευτικών μεθόδων".
Σε καμία περίπτωση λοιπόν, ο Βοηθός Φυσικοθεραπείας δε μπορεί να πραγματοποιήσει ανεξάρτητες φυσικοθεραπευτικές πράξεις, παρά μόνο υπό την επίβλεψη του Φυσικοθεραπευτή. Πολύ περισσότερο μάλλον, να αντικαταστήσει το Φυσικοθεραπευτή.
Θα πρέπει επίσης να γίνει απόλυτα σαφές, ότι το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου μέσα από τη λειτουργία της ειδικότητας, δε στηρίζει ούτε προωθεί σε καμιά περίπτωση πιθανά φαινόμενα αντιποίησης του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή από τους αποφοίτους της ειδικότητας.
Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους όποιους προβληματισμούς του ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ιδιαίτερα σεβόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχονται όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι. Θεωρούμε όμως, ότι επειδή δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η ειδικότητα "Βοηθός Φυσικοθεραπείας" που λειτουργεί ήδη σε πλήθος ΕΠΑΛ και ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά), σε όλη τη χώρα, με αρκετά μεγάλο αριθμό συμμετοχής, προτείνουμε το ΔΣ του Συλλόγου και τα μέλη του, να βρίσκονται κοντά, όχι μόνο ως θεματοφύλακες του διαχωρισμού των ρόλων του Φυσικοθεραπευτή και του "Βοηθού" του, αλλά και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Ελπίζουμε το ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας για ολοκληρωμένη και ποιοτική κατάρτιση. Άλλωστε, είμαστε σύμμαχοι στην υπεράσπιση του επαγγέλματος του "Φυσικοθεραπευτή" έναντι των όποιων φαινομένων "κατάχρησης" των επαγγελματικών καθηκόντων από "Βοηθούς Φυσικοθεραπείας".

Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου
Ιωάννης Γ. Χατζής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More