17 Αυγ 2018

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν το 6ωρο με πλήρη μισθό – Μια έρευνα χωρίς εφαρμογή στην Σουηδία


byggarbetareΠολ­λές φορές εμ­φα­νί­ζε­ται ανα­λη­θώς στον Έλ­λη­νι­κό τύπο πως η Σου­η­δία είναι έτοι­μη να πε­ρά­σει στο 6ωρο με πλή­ρεις απο­δο­χές. Και μά­λι­στα με την ευ­λο­γία των Ερ­γο­δο­τών. Η αλή­θεια είναι ότι οι ελα­στι­κές σχέ­σεις ερ­γα­σί­ας ιδιαί­τε­ρα στον ιδιω­τι­κό τομέα έχουν επι­κρα­τή­σει πλή­ρως με ωρο­μί­σθιους, σπα­στά ωρά­ρια, συ­νε­χό­με­νες βάρ­διες και υπε­ρω­ρί­ες εδώ και πάρα πολλά χρό­νια. Είναι όμως εν­δια­φέ­ρον να δούμε τι προ­σφέ­ρει η έρευ­να που διε­ξά­γε­ται στην Σου­η­δία για να βγούν συ­μπε­ρά­σμα­τα για την τε­ρά­στια δυ­να­τό­τη­τα που δίνει η εξέ­λι­ξη της τε­χνο­λο­γί­ας. Ταυ­τό­χρο­να είναι στις μέρες μας ακόμη πιο απα­ραί­τη­τος ο ελεύ­θε­ρος χρό­νος, η ανα­ψυ­χή και η ανά­κτη­ση δυ­νά­με­ων μετά την δου­λειά για την ερ­γα­τι­κή τάξη και τους ερ­γα­ζό­με­νους. Η έρευ­να δεί­χνει ότι υπάρ­χουν οι δυ­να­τό­τη­τες και η ανά­γκη για να ισχύ­σει το 6ωρο του­λά­χι­στον σαν μια μικρή ανά­κτη­ση των απω­λειών των ει­σο­δη­μά­των των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Αφό­ρη­τη κα­τά­στα­ση

«Η κα­τά­στα­ση ήταν αφό­ρη­τη, έπρε­πε να κά­νου­με κάτι. Εί­χα­με το υψη­λό­τε­ρο πο­σο­στό από όλους τους άλ­λους δή­μους όσον αφορά τις αναρ­ρω­τι­κές άδειες και αυτό ήταν ένας τρό­πος για να κά­νου­με μια ορι­στι­κή προ­σέγ­γι­ση στο θέμα. Η Σου­η­δία χρειά­ζε­ται 130 000 νο­ση­λευ­τές, πραγ­μα­τι­κά δεν ξέρω πού θα τους βρού­με εάν το επάγ­γελ­μα ση­μαί­νει χα­μη­λά ημε­ρο­μί­σθια και ένα τρο­με­ρό ερ­γα­σια­κό πε­ρι­βάλ­λον» ανα­ρω­τιέ­ται ο Jonas Α.Ζ πρό­ε­δρος του Δ.Σ. για την αγορά ερ­γα­σί­ας και την εκ­παί­δευ­σης ενη­λί­κων.
Έτσι ξε­κί­νη­σαν στο Γκε­τε­μπόργκ το 2016 στο γη­ρο­κο­μείο Svartedalen το 6ωρο με πλήρη μισθό, πει­ρα­μα­τι­κά για 18 μήνες.
Το 18μη­νο έληξε τον Ιού­νιο που μας πέ­ρα­σε και τώρα βγαί­νουν τα συ­μπε­ρά­σμα­τα.
Πα­ράλ­λη­λα το Ιν­στι­τού­το για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση του Στρες ξε­κί­νη­σε την δική του έρευ­να. Σε αυτήν συμ­με­τεί­χαν 324 ερ­γα­ζό­με­νοι δια­φό­ρων επαγ­γελ­μά­των στην εκ­παί­δευ­ση, στην Υγεία και στην φρο­ντί­δα των γε­ρό­ντων που δού­λε­ψαν 6ωρο με πλήρη μισθό για 18 μήνες. Πα­ράλ­λη­λα συμ­με­τεί­χαν άλλοι 226 στον ίδιους τό­πους δου­λειάς που δού­λευαν 8ωρο. Η έρευ­να είχε 3 το­μείς πα­ρα­κο­λού­θη­σης. Τον ύπνο, το άγχος και την υπε­ρέ­ντα­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων.
undersköterskor

Κα­λύ­τε­ρη υγεία

Τα συ­μπε­ρά­σμα­τα και των δύο Ερευ­νών συ­γκλί­νουν. Όσοι δού­λευαν 6ωρο ήταν πιο ήρε­μοι, κοι­μού­νταν κα­λύ­τε­ρα και πε­ρισ­σό­τε­ρες ώρες και άρα είχαν πε­ρισ­σό­τε­ρο χρόνο ανά­κτη­σης δυ­νά­με­ων σω­μα­τι­κών και ψυ­χι­κών, ήταν πιο ξε­κού­ρα­στοι. Οι απου­σί­ες λόγω ψυ­χι­κής και σω­μα­τι­κής φθο­ράς είχαν μειω­θεί. Οι 226 συ­νέ­χι­σαν να έχουν τα ίδια συμ­πτώ­μα­τα κού­ρα­σης και άγ­χους όπως και πριν.
Στην πε­ρί­πτω­ση του Δήμου Γκε­τε­μπόργκ το 6ωρο με πλήρη μισθό κό­στι­σε 1 εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ πα­ρα­πά­νω το 18μη­νο. Οι ερευ­νη­τές υπο­λο­γί­ζουν ότι οι 500.000 ανα­κτή­θη­καν από την μεί­ω­ση των αναρ­ρω­τι­κών αδειών.
«Είναι αλή­θεια ότι η μεί­ω­ση του χρό­νου ερ­γα­σί­ας χωρίς απώ­λεια μι­σθού θα ση­μαί­νει αύ­ξη­ση του κό­στους για τον ερ­γο­δό­τη, αλλά η μεί­ω­ση του στρες και της κού­ρα­σης ση­μαί­νει επί­σης μειω­μέ­να προ­βλή­μα­τα και τραυ­μα­τι­σμούς στον χώρο ερ­γα­σί­ας και μπο­ρεί έτσι να μειω­θεί το κό­στος με την πά­ρο­δο του χρό­νου» δη­λώ­νει η επι­κε­φα­λής της έρευ­νας Helena Schiller.

Τι λένε τα κόμ­μα­τα και οι κοι­νω­νι­κοί εταί­ροι

Ο Σύν­δε­σμος Ερ­γο­δο­τών δεν θέλει να ακού­σει κου­βέ­ντα για το 6ωρο. Η με­γά­λη πλειο­ψη­φία του πο­λι­τι­κού κό­σμου είναι ενά­ντια στην εφαρ­μο­γή του 6ώρου. Οι Συ­νο­μο­σπον­δί­ες των Ερ­γα­ζο­μέ­νων δεν έχουν δεί­ξει με­γά­λο εν­δια­φέ­ρον. Οι Συ­ντη­ρη­τι­κοί, οι Φι­λε­λεύ­θε­ροι και οι Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες είναι αντί­θε­τοι στο εξά­ω­ρο με το επι­χεί­ρη­μα πως έτσι απαι­τεί­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο προ­σω­πι­κό σε το­μείς όπως στην φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων και στην προ­σχο­λι­κή αγωγή. Οι Συ­ντη­ρη­τι­κοί επι­πρό­σθε­τα δεν βλέ­πουν καμία σύν­δε­ση με­τα­ξύ ενός καλού πε­ρι­βάλ­λο­ντος ερ­γα­σί­ας και μια μι­κρό­τε­ρης ερ­γά­σι­μης ημέ­ρας, αλλά θέ­λουν να ωθή­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρα άτομα να ερ­γα­στούν πε­ρισ­σό­τε­ρο. Ένα άλλο επι­χεί­ρη­μα των δε­ξιών κομ­μά­των είναι ότι η προ­σπά­θεια αυτή είναι πολύ ακρι­βή και ότι ήδη λεί­πει προ­σω­πι­κό στις σχε­τι­κές επαγ­γελ­μα­τι­κές ομά­δες. Οι Σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες έχουν μια πα­ρό­μοια γραμ­μή, με το επι­χεί­ρη­μα ότι μια ημέρα ερ­γα­σί­ας έξι ωρών είναι πάρα πολύ ακρι­βή για τους φο­ρο­λο­γού­με­νους προ­σθέ­το­ντας πως αυτή η συμ­φω­νία είναι ένα θέμα για τους κοι­νω­νι­κούς εταί­ρους, όχι για πο­λι­τι­κούς. Οι Πρά­σι­νοι είναι υπέρ για το μέλ­λον και το Αρι­στε­ρό κόμμα είναι υπέρ αλλά με αύ­ξη­ση της δη­μο­τι­κής φο­ρο­λο­γί­ας!
Το κομ­μου­νι­στι­κό κόμμα είναι υπέρ του 6ωρου για όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους χωρίς ερ­γα­σια­κές υπο­χω­ρή­σεις συ­μπλη­ρώ­νο­ντας με νόημα ότι καμία κα­τά­κτη­ση δεν είναι μό­νι­μη στον κα­πι­τα­λι­σμό.
olycka
Ερ­γα­τι­κό ατύ­χη­μα

Και στον ιδιω­τι­κό τομέα

Και πάνω στην συ­ζή­τη­ση για τον δη­μό­σιο τομέα και τους φο­ρο­λο­γού­με­νους εμ­φα­νί­ζε­ται η Διευ­θύ­ντρια ενός του­ρι­στι­κού γρα­φεί­ου στο του­ρι­στι­κό νησί Γκό­τλαντ της Σου­η­δί­ας και δη­λώ­νει πως και στον ιδιω­τι­κό τομέα μπο­ρεί να ισχύ­σει το 6ωρο με κα­λύ­τε­ρα πα­ρα­γω­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα.
“Είναι σχε­δόν αδύ­να­το να είναι κά­ποιος δη­μιουρ­γι­κός οκτώ ώρες. Είναι σαν να είσαι σε συ­νε­χή ζω­ντα­νή με­τά­δο­ση, όταν πρό­κει­ται για τα δη­μιουρ­γι­κά επαγ­γέλ­μα­τα. Νο­μί­ζω ότι μπο­ρού­με να εί­μα­στε φρέ­σκοι στο κε­φά­λι μας έξι ώρες την ημέρα. Έχεις την ενέρ­γεια του 100% στις 6 ώρες που ερ­γά­ζε­σαι, αντί για 80% σε 8 ώρες”. “Η νέα τε­χνο­λο­γία και ένας κα­λύ­τε­ρος κα­τα­με­ρι­σμός ερ­γα­σί­ας μπο­ρεί να έχει πολύ καλά απο­τε­λέ­σμα­τα” συ­νε­χί­ζει. “Εί­χα­με το κα­λύ­τε­ρο τρί­μη­νο στην ιστο­ρία του γρα­φεί­ου από το 1998 και πιο ευ­χα­ρι­στη­μέ­νους πε­λά­τες. Μειώ­σα­με τα διαλ­λεί­μα­τα και τις συ­να­ντή­σεις και βρή­κα­με τρόπο επι­κοι­νω­νί­ας για αύ­ξη­ση της συλ­λο­γι­κής συ­νεί­δη­σης και της προ­σή­λω­σης στην δου­λειά. Έχου­με πε­ρισ­σό­τε­ρο χρόνο για ανα­ψυ­χή και άσκη­ση και για τα παι­διά μας. Αυτό αυ­ξά­νει την πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα. Πολ­λές φορές βρί­σκεις λύ­σεις ακόμη και εκτός ωρα­ρί­ου σε μια δη­μιουρ­γι­κή δου­λειά. Ανοί­γεις το κο­μπιού­τερ και τις κα­τα­γρά­φεις χωρις στρες. Έπρε­πε να το κά­νου­με νω­ρί­τε­ρα”, μας λέει η κ. Bendelin που φυ­σι­κά είναι ει­λι­κρι­νής αλλά απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση στους Ερ­γο­δό­τες.
Η μεί­ω­ση της ερ­γά­σι­μης ημέ­ρας είχε ξε­κι­νή­σει από την δε­κα­ε­τία του 30 , ίσως και νω­ρί­τε­ρα, στην Σοβ. Ένωση.
Η υπό­λοι­πη αν­θρω­πό­τη­τα αν δεν είχε την αλυ­σί­δα του κα­πι­τα­λι­σμού δε­μέ­νη στο πόδι της θα μπο­ρού­σε να το κάνει νω­ρί­τε­ρα όπως θά­θε­λε η κ. Bendelin. Το πρό­βλη­μα είναι ο κα­πι­τα­λι­σμός επο­μέ­νως και η απαλ­λα­γή του αν­θρώ­που απο αυτόν. Κάλ­λιο αργά παρά ποτέ.
_______________________________­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­_­__
Πάνος Αλε­πλιώ­της Δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος Πυ­λαί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης 87/90 και 99/2002. Αντι­δή­μαρ­χος Πυ­λαί­ας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Ερ­γά­στη­κε σαν γε­ω­λό­γος, πε­ρι­βαλ­λο­ντο­λό­γος και χω­ρο­τά­κτης στην Ελ­λά­δα και στην

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More