29 Ιουλ 2018

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρκο»



Σαν σήμερα, 27 Iουλίου 1992, έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Τζένη Καρέζη (1934 -1992). Δείτε αποσπάσματα και πλάνα από μια θρυλική παράσταση, «Το μεγάλο μας τσίρκο». Ένα θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγραψε ιστορία, όταν ανέβηκε μέσα στη δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Το έργο διατρέχει, με σατιρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή.
Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1973 στο θέατρο «Αθήναιον» της οδού Πατησίων. Οι παραστάσεις του διακόπηκαν βίαια από τη χούντα, τον Οκτώβριο, λίγο πριν από το Πολυτεχνείο.
Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ συνελήφθησαν εκ νέου κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι παραστάσεις του έργου συνεχίστηκαν μετά την αποφυλάκισή τους με μεγαλύτερη επιτυχία από τις 22 Δεκεμβρίου 1973.
Αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, στις 3 Αυγούστου 1974, το έργο ξανανέβηκε με την προσθήκη των λογοκριμένων σκηνών κι ενός τραγουδιού («Το Πρόσκύνημα») στο φινάλε της παράστασης για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Διαβάστε εδώ για την καλλιτεχνική πορεία της Τζένης Καρέζη κι εδώ το αφιέρωμα του «Ημεροδρόμου» στην παράσταση «Το μεγάλο μας Τσίρκο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More