24 Ιαν 2018

Νέα έρευνα: Βοηθά ή βλάπτει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να αποδειχθεί δώρο αλλά να προκαλέσει και «ζημιά» στη δημόσια υγεία, ανάλογα με τη χρήση του, εάν δηλαδή βοηθά τους χρήστες να κόψουν το παραδοσιακό τσιγάρο, ή αν ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να το δοκιμάσουν, καταλήγοντας τελικά στο συμβατικό.
Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα και η οποία εξετάζει τα πιθανά οφέλη και τις ζημίες από τη χρήση των συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.
vaping23123
Ωστόσο οι πιθανές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού καπνίσματος ίσως δεν μπορούν να διαγνωσθούν προτού περάσουν δεκαετίες, λόγω του αργού ρυθμού, με τον οποίο εκδηλώνονται οι σχετιζόμενες με το κάπνισμα ασθένειες.
«Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως φερ’ ειπείν η χρήση τους από μη – καπνιστές εφήβους ή νέους ενηλίκους, οι επιπτώσεις μπορεί να γεννήσουν ανησυχία», λέει ο Ντέιβιντ Ητον, του πανεπιστημίου της Washington, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής ερευνητής της Εθνικής Επιτροπής Επιστημών και Ιατρικής: «Σε άλλες περιπτώσεις, όταν δηλαδή ενήλικοι καπνιστές το χρησιμοποιούν ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, τότε το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει μια ευκαιρία για μείωση των σχετιζόμενων με τον καπνό ασθενειών».
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή η αντίστοιχες συσκευές ατμίσματος, συνιστούν μια βιομηχανία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ, ενώ οι μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι πολλές.
Ωστόσο  το πάνελ των ερευνητών αφού αποτίμησε περισσότερες από 800 μελέτες, κατέληξε σε μία σειρά συμπερασμάτων, που εν πολλοίς  συμφωνούν με προηγούμενες εκτιμήσεις άλλων ερευνητών:
Για παράδειγμα, οι ερευνητές  βρήκαν «αδιάσειστες αποδείξεις», ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν διάφορα χημικά που μπορεί να είναι τοξικά.
Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου ισχυρές αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μακράν ολιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά τσιγάρα.
Οι ερευνητές βρήκαν «βάσιμες» ενδείξεις ότι οι νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο πιθανόν να  δοκιμάσουν τελικά και τα συμβατικά. Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν μόνο «περιορισμένες αποδείξεις» ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνιστούν αποτελεσματικό εργαλείο  που θα μπορούσε να λειτουργήσει επιβοηθητικά στους ενήλικες για να κόψουν το τσιγάρο.
Μερικά ακόμη από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές είναι τα εξής:
- Χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως η φορμαλδεΰδη, είναι πιθανόν να προκαλέσουν ζημιά στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι χημικές αυτές ουσίες υπάρχουν σε τέτοια επίπεδα, αρκετά ώστε  να προκαλέσουν καρκινογενέσεις.
- Η αλλαγή στη χρήση από τα παραδοσιακά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μειώνει σημαντικά την έκθεση σε διάφορες καρκινογόνες χημικές ουσίες
- Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζουν κμερικές φορές κίνδυνο έκρηξης και μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα και τραυματισμούς. Ο κίνδυνος τέτοιων ατυχημάτων είναι μεγαλύτερος με συσκευές που έχουν υποστεί ακατάλληλη αποθήκευση ή περιλαμβάνουν χαμηλής ποιότητας μπαταρίες.
- Υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις ότι ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν ίχνη μετάλλων, πιθανών εξαιτίας των αντιστάσεων που χρησιμοποιούνται για θερμάνουν το υγρό που χρησιμοποιείται για το άτμισμα

http://www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More