Στραμμένα στην Καταλονία είναι σήμερα όλα τα βλέμματα για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Οι Καταλανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε στις κάλπες παρά τις απαγορεύσεις της Μαδρίτης που έχει κάνει τα πάντα για να απαγορεύσει και να καταστείλει το δημοψήφισμα. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και μάχες μεταξύ ψηφοφόρων και αστυνομίας σημειώνονται έξω από τα εκλογικά κέντρα. Έχουν τραυματιστεί πάνω από 300 πολίτες.
 http://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2017/39/240306-gregtrhryehr.jpg
Οι Καταλανοί άρχισαν από νωρίς το πρωί να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν. Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και έχει προγραμματιστεί να κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).
Η ισπανική αστυνομία έχει στήσει μπλόκα έξω από τα σχολεία που έχουν καταληφθεί από αυτονομιστές προκειμένου να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών έχουν ήδη κατασχέσει σειρά καλπών από εκλογικά κέντρα. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές για να ψηφίσουν. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία», κόντρα στους αστυνομικούς που προσπαθούν να τους απομακρύνουν από τις εισόδους εκλογικών κέντρων.
Σε ορισμένα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη οι πολίτες έφραξαν ή ξήλωσαν τελείως τις πόρτες προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τοποθέτησαν κάλπες και ψηφοδέλτια από νωρίς το πρωί. Λίγο αργότερα η αστυνομία που είχε λάβει εντολή εκκένωσης των εκλογικών κέντρων άρχισε να επεμβαίνει. Σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις με τους ψηφοφόρους. Εκατοντάδες πολίτες, τουλάχιστον 330 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ισπανοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες. Ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι από μια τέτοια σφαίρα και βρίσκεται στο χειρουργείο.
Οι αστυνομικοί πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες:

Βίντεο του tvxs.gr από την Καταλονία
Παρά τα επεισόδια πάντως οι ουρές των Καταλανών παραμένουν έξω από τα εκλογικά τμήματα. Περίπου το 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά και οι πολίτες σε αυτά ψηφίζουν κανονικά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης. Επιπλέον κατήγγειλε ότι γίνονται συχνές επιθέσεις στο «σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας». Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι η Μαδρίτη προσπαθεί ακόμη και με χάκερ να επηρεάσει τα συστήματα των ψηφοφοριών και τις επικοινωνίες στην Καταλονία.
«Τυπώστε ψηφοδέλτια και ψηφίστε σε όποιο κέντρο βρείτε ανοιχτό»
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό. Επιπλέον, θα θεωρούνται έγκυρα τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν μόνοι τους οι ψηφοφόροι.
LIVE
 

Δείτε βίντεο από τις επεμβάσεις της αστυνομίας: 




Τραυματισμένοι πολίτες:



Διχασμένη η Ισπανία 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Καταλανούς διχασμένους όσον αφορά το αίτημα της ανεξαρτησίας, ωστόσο, ένα ισχυρό 70% έχει δηλώσει πως επιθυμεί να εκφραστεί σε ένα δημοψήφισμα που θα έχει την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.
Η Μαδρίτη έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο να καταστείλει το δημοψήφισμα, ωστόσο, ούτε οι δικαστικές αποφάσεις, ούτε οι συλλήψεις απέτρεψαν τους Καταλανούς.
«Κρίσιμη στιγμή»
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, κατήγγειλε την αδικαιολόγητη χρήση βίας από την ισπανική αστυνομία και είπε ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.
Νωρίτερα, μιλώντας για το δημοψηφισμα, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη». «Είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.
Οι συνέπειες μιας απόσχισης της Καταλονίας, που αποτελεί το 16% της Ισπανίας, εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της χώρας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».
Μαδρίτη: Φάρσα το δημοψήφισμα
Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα.
Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος της επέμβασης της αστυνομίας και της εθνοφρουράς ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και όχι οι άνθρωποι που πάνε να ψηφίσουν. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».
Δείτε φωτογραφίες: