21 Σεπ 2017

Μύθοι, γεγονότα και αγωνία για τις Σκουριές


Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη
H καναδική εταιρία Eldorado Gold την εβδομάδα που μας πέρασε έλαβε άδειες για την Ολυμπιάδα εκβιάζοντας, εκδίδοντας «δημοκρατικές» ανακοινώσεις στον Τύπο με τις οποίες φρόντιζε να υποδεικνύει την «σκιώδη κυβέρνηση» του Κ. Μητσοτάκη ως την ιδανική για να εκτελέσει το έργο.
Δίπλα σε όλα αυτά φρόντισε να καταστήσει τους υπαλλήλους της, πύρινους θεματοφύλακες της «επένδυσης», οι οποίοι μπούκαραν στα γραφεία του Υπουργείου και μέσα σε δύο 24ωρα οι άδειες είχαν εκδοθεί.
Το χρονικό παρουσιάζεται ακριβώς για να τονιστεί, η όχι απλά περίεργη αλλά δουλική στάση του υπουργού Γ. Σταθάκη. Άδειες σε δύο 24ωρα μόνο ο καπιταλισμός και μια δουλική κυβέρνηση μπορεί να κατασκευάσει.
Η εταιρία όμως συνεχίζει να εκβιάζει, με αιχμή του δόρατος της την αποχώρηση από την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με αφορμή την άδεια στις Σκουριές. Άδεια που δεν έχει πάρει γιατί στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρουσιάζει την μέθοδο flash-melting που κυριολεκτικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά. Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά βάσει μελετών του ΙΓΜΕ είναι ότι όταν αρχίσουν οι εργασίες θα εκλύονται 20.000 τόνοι αρσενικού (με όριο τα 20 κιλά) και αμίαντος (με όριο το 0).
Δίπλα στην εταιρία συμπαραστέκονται ευθαρσώς ΟΛΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ με πρόσφατες διαρροές στην απόφαση της ΓΣΕΕ), τα κανάλια με μπροστάρη τον ΣΚΑΙ αλλά και η κυβέρνηση που φροντίζει για την εξασφάλιση των αδειών.

Η λύσσα των παραπάνω για την καταστροφή που θέλει να φέρει η Eldorado στην Χαλκιδική έχει φέρει πολλούς μύθους στην επιφάνεια του δημόσιου λόγου. Αυτοί οι μύθοι λοιπόν πρόκειται να παρουσιαστούν και να καταρριφθούν από γεγονότα και με τεκμήρια που καμιά φορά τα προσφέρει η ίδια η εταιρία…

1ος Μύθος : Θέσεις Εργασίας
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόσφατα έχασε το μέτρημα, μπέρδεψε τον πολλαπλασιασμό με την πρόσθεση και κατέληξε στο «γεγονός» ότι στα μεταλλεία απασχολούνται 4.000 εργαζόμενοι. Γνώστες και με μακρά προϋπηρεσία στην παραχάραξη στατιστικών στον ΣΚΑΙ μίλησαν για πάνω από 2.000 εργαζόμενους.

Δυστυχώς και για τους δύο η ίδια η εταιρία έρχεται να δηλώσει στην ΜΠΕ που κατέθεσε για το έργο ότι οι εργαζόμενοι αυτήν την στιγμή ανέρχονται κοντά στους 800 και σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσουν τους 1.300.


2ος Μύθος : Το όφελος του Δημοσίου

Για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και τα χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 11.000.000 ευρώ, τα οποία δεν εισέπραξε ποτέ καθώς δόθηκαν εκ νέου στην εταιρεία TVX. Η αγοροπωλησία πραγματοποιήθηκε τότε από τον περίφημο κ. Πάχτα επί κυβέρνησης Σιμήτη.

Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το τίμημα που κατέβαλε η Ελληνικός Χρυσός ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση κατά παράβαση των κανόνων της E.E. Ουσιαστικά το κράτος έδρασε σε βάρος του δημοσίου και υπέρ των χρυσοθήρων καπιταλιστών.

Παράλληλα αν κανείς επιδιώξει να αναζητήσει το φορολογικό κέρδος που θα έχει η επένδυση για το Ελληνικό Δημόσιο καταλήγει σε κάποιο νησί-φορολογικό παράδεισο. Εκεί φορολογείται η εταιρία. Επομένως το μόνο φορολογικό κέρδος είναι η εισφορές των 1300 εργαζομένων και οι φόροι που θα πληρώσουν !

Τέλος με τους μύθους. Τώρα αρχίζουν οι διώξεις.
Διώξεις 420 και πλέον αγωνιστών που κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης γιατί αγωνίζονται για ΓΗ-ΝΕΡΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Όταν λοιπόν αποψιλωθούν όλα τα στρέμματα παρθένου δάσους.
Όταν χιλιάδες εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα (αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία) και στον τουρισμό δεν θα έχουν δουλειά, γιατί δεν θα υφίσταται φύση.
Όταν όλες οι παραλίες “λερωθούν” από τα απόβλητα.
Όταν κάθε φράγμα στερέψει από τις γεωτρήσεις.
Όταν πάρουν μπρος τα μεταλλεία.
Όταν αρχίσουν να εκλύονται τόνοι αρσενικού και αμίαντος.
Όταν όλοι οι διωκόμενοι καταδικαστούν και το DNA κάνει πάλι τα μαγικά του στα χέρια των δικαστών.
Όταν το κίνημα δεν θα αντέξει άλλο την βία της αστυνομίας, του κράτους και των δικαστών.
Τότε θα είναι αργά.
Τότε θα αντιληφθούμε τον κίνδυνο στην ίδια μας την υγεία από τον καρκινογόνο αμίαντο που εντόπισε το ΙΓΜΕ.
Τότε ίσως να μην ξαναπλησιάσεις εκεί γιατί δεν θα ξες τι να πρωτοφοβηθείς. Την αστυνομία, τους δικαστές ή το αρσενικό και τον αμίαντο !

Γι’ αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕ !

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ – ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ – ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκής ενημέρωση για την εξόρυξη και πλούσιο υλικό στο : http://antigoldgr.org/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More