9 Μαΐ 2017

Bγαλμένο κατευθείαν από το εγχειρίδιο των ΝΑΖΙ

Ινδουιστές εθνικιστές προσπαθούν να δημιουργήσουν «μεγαλοφυή» μωρά στην Ινδία
Τα μέλη μιας ινδουιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης που ονομάζεται Arogya Bharati λένε ότι συνεργάζονται στη χώρα με ζευγάρια που θα γίνουν γονείς για να παράγουν «προσαρμοσμένα» μωρά, τα οποία, ελπίζουν, ότι θα είναι ψηλότερα, πιο δίκαια και εξυπνότερα από άλλα μωρά, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Indian Express.  
Οι υπάλληλοι στον τομέα υγείας της οργάνωσης δήλωσαν ότι το πρόγραμμά τους - ένας συνδυασμός διατροφής, ιατρικής Ayurvedic και άλλες πρακτικές - οδήγησε σε 450 από αυτά τα μωρά, ενώ η έκθεσή τους αναφέρει ότι ευελπιστούν για «χιλιάδες» περισσότερα μέχρι το 2020. 
«Οι γονείς μπορεί να έχουν χαμηλότερο IQ, κακή εκπαίδευση, αλλά το μωρό τους μπορεί να είναι εξαιρετικά έξυπνο. Αν ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία, τα μωρά των σκουρόχρωμων γονέων με μικρότερο ύψος μπορούν να έχουν ανοιχτότερη επιδερμίδα και να γίνονται ψηλότερα», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Hitesh Jani. 
Ο Jani εξήγησε ότι το πρόγραμμα αποτελείται από ένα «καθαρισμό ενεργειακών διαύλων» και σώματος πριν από την εγκυμοσύνη, τη μάντρα-ψαλμωδία και το «σωστό φαγητό», όπως γεύματα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη Α, μετά τη γέννηση του μωρού. Η εφημερίδα χαρακτήρισε την ομάδα ως την «πτέρυγα για την υγεία» του συντηρητικού ομίλου Hindu Rashtriya Swayamsevak Sangh, αλλά ο γενικός γραμματέας του κόμματος Arogya Bharati, Ramesh Gautam, δήλωσε ότι η ομάδα απλώς «εμπνεύστηκε» από τη συντηρητική ιδεολογία του R.S.S. αντί να υποστηρίζεται επίσημα από αυτό. 
Η ιστοσελίδα του Arogya Bharati λέει ότι είναι μια «εθελοντική οργάνωση ανθρώπων που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υγεία της κοινωνίας». Το Σάββατο, η πρόεδρος μιας κρατικής επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού προσπάθησε να παρακολουθήσει ένα από τα εργαστήρια συμβουλευτικής για τα ζευγάρια που θέλουν να παράγουν αυτά τα «μεγαλοφυή» μωρά - όπως τα ονόμασαν οι Economic Times της Ινδίας - αλλά η είσοδός της απαγορεύτηκε από τους διοργανωτές, αναφέρει η εφημερίδα. 
«Αυτό το πράγμα που συμβαίνει εδώ είναι αντιεπιστημονικό. Δε μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε η Ananya Chatterjee, πρόεδρος της Επιτροπής Δυτικής Βεγγάλης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η οργάνωση απάντησε ότι οι κατηγορίες της ήταν «πολιτικά υποκινούμενες». 
Ανταποκρινόμενο σε μια αναφορά της επιτροπής, το ανώτατο δικαστήριο της Δυτικής Βεγγάλης κάλεσε αργότερα τους διοργανωτές να υποβάλουν ένορκη δήλωση και βίντεο της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί. 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και έχει εξαπλωθεί σε πολλές ινδικές πολιτείες. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι εμπνεύστηκαν από έναν ηγέτη του RSS που είχε συναντηθεί με μια γυναίκα στη Γερμανία περισσότερα από 40 χρόνια πριν. 
Ένας υπάλληλος δήλωσε ότι η γυναίκα ηγήθηκε μιας προσπάθειας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία, για «προσαρμοσμένα παιδιά» με βάση τις ίδιες αρχές, σύμφωνα με την έκθεση της Indian Express. 
Αυτό το σχόλιο - και η παραπομπή του στην κληρονομιά της ευγονικής εποχής του Τρίτου Ράιχ - παρακίνησε την άμεση αντίδραση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, με έναν κριτικό να γράφει στην ιστοσελίδα Daily O ότι αυτή η «δυστοπία στη μήτρα» ήταν «βγαλμένη κατευθείαν από το ναζιστικό εγχειρίδιο». 
Το RSS ιδρύθηκε το 1925 ως εθελοντική οργάνωση για να προωθήσει τα δικαιώματα των Ινδουιστών. Με τα χρόνια, έχει αναδείξει πολλούς από τους πιο επιτυχημένους συντηρητικούς πολιτικούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Narendra Modi. 
Μερικοί από τους ιδρυτές της επαίνεσαν σε δοκίμια και βιβλία τα ολοκληρωτικά κινήματα του ναζισμού και του φασισμού που σάρωσαν την Ευρώπη τότε, σημειώνουν οι μελετητές. «Οι πρωτότυπες σταθερές του RSS βρήκαν μια πολιτική εγκυρότητα στη φυλετική ανάσταση που υπερασπίστηκε ο Αδόλφος Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ», γράφει ο Angshukanta Chakraborty , ένας αρθρογράφος στην στήλη των απόψεων της εφημερίδας Daily O, προσθέτοντας: «Ακόμα και τώρα, μια καθαρά ρατσιστική αναζήτηση για πατρίδα ή η δημιουργία μιας βάσει ρατσιστικών - κοινοτικών γραμμών είναι ελκυστική για το RSS και αποτελεί την καρδιά της ιδεολογίας του.» 

Μετάφραση: Τρύφων Λιώτας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More