30 Απρ 2017

Κατηγορίες Γονικής Αποξένωσης και οι συμπεριφορές ενός παιδιού που χειραγωγείται

Η Γονική Αποξένωση συνεπάγεται τη συστηματική χειραγώγηση των παιδιών με αποκλειστικό σκοπό να καταστραφεί η σχέση που είχαν κάποτε με τον ένα γονέα. 
Η γονική αποξένωση αποτελεί παιδική κακοποίηση και συναισθηματική κακοποίηση.
Η γονική αποξένωση δεν θα πρέπει να συγχέεται με το σύνδρομο γονικής αποξένωσης, καθώς η πρώτη αποτελεί την πράξη ενώ το δεύτερο το αποτέλεσμα αυτής. 
http://socialpolicy.gr/wp-content/uploads/2013/06/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD-socialpolicy.gr_.jpg
Γονική αποξένωση είναι η πράξη του γονέα ή του προσώπου που καθοδηγεί/πείθει τα παιδιά να «απομακρυνθούν» από τον άλλο γονέα, χειραγωγώντας τα ώστε να σκέφτονται αρνητικά για εκείνον σε σημείο που να αρνιούνται να έχουν την ελάχιστη επαφή μαζί του. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά όχι μόνο πιστεύουν τα λόγια του αποξενωτή αλλά έχουν καθοδηγηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστεύουν ότι είναι τα ίδια που έχουν πάρει την απόφαση να μην αγαπούν ή να μην θέλουν να δουν τον άλλο γονέα.
Οι αποξενωτές γονείς θα κάνουν σχεδόν οτιδήποτε για να επιτύχουν το στόχο τους. Αυτό συχνά περιλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς στα παιδιά που υποτίθεται πως προέρχονται από τον άλλο γονέα, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν σε περισσότερο δικαστικό χρόνο και άγχος. Ορισμένοι γονείς εγκαταλείπουν τη δικαστική μάχη λόγω ότι δεν έχουν τα μέσα για να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα ή επιλέγουν να μην υπομείνουν το στρες και αυτό είναι ακριβώς που θέλει ο αποξενωτής γονέας να συμβεί, καθώς συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυση του άλλου γονέα από τη ζωή των παιδιών.
Οι αποξενωτές ισχυρίζονται πως αγαπούν τα παιδιά ενώ συγχρόνως οι ενέργειές τους υπονομεύουν τα παιδικά δικαιώματα και συμφέροντα και τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική τους σταθερότητα. Ο αποξενωτής συνήθως δεν νοιάζεται για αυτά και ενεργεί μόνο για να επιτύχει το στόχο του με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. 
Τρεις κατηγορίες Γονικής Αποξένωσης
Ήπια: Αφελείς Αποξενωτές
Οι αφελείς αποξενωτές έχουν άγνοια του τι πράττουν και είναι πρόθυμοι να εκπαιδευτούν και να αλλάξουν.
Μέτρια: Ενεργοί Αποξενωτές
Οι ενεργοί αποξενωτές χάνουν τον έλεγχο των απαιτούμενων ορίων και όταν ηρεμήσουν, δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι βρίσκονταν εκτός ελέγχου.
Σοβαρή: Εμμονικοί Αποξενωτές
Οι Εμμονικοί Αποξενωτές δρουν οδηγώντας τα παιδιά σε ψευδαισθήσεις με μοναδικό σκοπό να καταστρέψουν την σχέση του άλλου γονέα με το παιδί.
Οκτώ συμπεριφορές ενός παιδιού που χειραγωγείται
  1. Ύβρεις και Κακολογίες: Το παιδί κακολογεί τον αποξενωμένο γονέα με άσχημη γλώσσα και έντονη αντιθετική συμπεριφορά.
  2. Δικαιολογίες χωρίς βάση: Το παιδί προσφέρει αδύναμους, παράλογους ή επιπόλαιους λόγους για το θυμό του.
  3. Σταθερά αρνητικό: Το παιδί είναι σίγουρο για τον εαυτό του και δεν αμφιταλαντεύεται ποτέ όσον αφορά τα συναισθήματα του προς τον αποξενωμένο γονέα . Δεν παρουσιάζει συναισθήματα σε σύγχυση (δηλαδή αγάπη ή μίσος), παρά μόνο το αρνητικό  – μίσος.
  4. Αυτάρεσκο: Το παιδί αναφέρει ότι από μόνο του σκέφτηκε τις ιδέες της δυσφήμησης του γονέα. Το φαινόμενο «ανεξάρτητος-στοχαστής» προκύπτει όταν το παιδί ισχυρίζεται ότι κανείς δεν του είπε να το κάνει.
  5. Προστατευτικό: Υποστηρίζει και αισθάνεται την ανάγκη να προστατεύσει τον αποξενωτή γονέα.
  6. Έλλειψη ενσυναίσθησης: Το παιδί δεν παρουσιάζει ενοχή για τη σκληρότητα του προς τον αποξενωμένο γονέα.
  7. Ψέματα: Το παιδί χρησιμοποιεί σενάρια ή περιγράφει έντονα καταστάσεις που δεν θα μπορούσε το ίδιο να έχει βιώσει.
  8. Θυμός: Η εχθρότητα διαδίδεται σε φίλους ή/και σε ολόκληρη την οικογένεια του αποξενωμένου γονέα.
Πηγή: parentalalienation.com.au
Μετάφραση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More