16 Μαρ 2017

ΔΕΗ: Δεύτε λάβετε Χρέος


Aπό την Μαρία Παρέντη
«Αυτό που αποφεύγουμε είναι ότι δεν πάμε σε νέες επιβαρύνσεις – το τέλος είναι επί της προμήθειας – οι προμηθευτές το πληρώνουν, όχι οι καταναλωτές».
*Πάνος Σκουρλέτης, Οκτώβριος 2016 σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με το  κρυφό χαράτσι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα 1925 η βρετανική εταιρεία ΠΑΟΥΕΡ ανέλαβε την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Οι κυβερνώντες της εποχής ευαγγελίζονταν ανάπτυξη και στο βωμό του εκσυγχρονισμού, υπέγραφαν επωφελείς συμβάσεις για τους ξένους επενδυτές και επιζήμιες για το λαό.
Η κερδοσκοπική διάθεση οδηγούσε σε συνεχείς ανατιμήσεις των τιμολογίων, γεγονός που έπληττε τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της πρωτεύουσας και συχνά γινόταν αιτία έντονων διαμαρτυριών και κοινωνικών εξεγέρσεων.
Τα χρόνια πέρασαν , η ΠΑΟΥΕΡ έγινε ΔΕΗ και το ηλεκτρικό ρεύμα έπαψε να αποτελεί προνόμιο των αστικών κέντρων. Κατέστη με τέτοιο τρόπο απαραίτητο στους πολίτες που συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στα πρώτιστα κοινωνικά αγαθά.
Το 2017 βρίσκει πολλά ελληνικά σπίτια βυθισμένα στο σκοτάδι, αρκετά να έχουν επανασυνδέσει το κομμένο τους ρεύμα ”παράτυπα” κι άλλα να κοιμούνται και να ξυπνούν με το φόβο μιας επικείμενης διακοπής, λόγω χρεών. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται έχων εκείνος που καταφέρνει -μετά μυρίων βασάνων- να πληρώσει το πανάκριβο αντίτιμο του λογαριασμού που καταφθάνει κάθε δίμηνο.
Στις αρχές του μηνός που διανύουμε οι φάκελοι που αποστέλλει ο Οργανισμός Ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές, περιέχουν ποσά αντιστρόφως ανάλογα των μισθών και των συντάξεων. Ο νέος υπολογισμός του τέλους μείωσης των ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ – πρώην τέλος ΑΠΕ) στα τιμολόγια, η Χρέωση για χρήση Δικτύου, η Χρέωση για Λοιπές Επιβαρύνσεις ,η Χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι οι ”ρυθμιζόμενες χρεώσεις που φουσκώνουν τους λογαριασμούς. Σε περίπτωση δε υψηλής κατανάλωσης τους χειμερινούς μήνες αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση μέχρι και 75%(!)
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσποιείται πως δεν είδε, δεν άκουσε, δεν γνωρίζει. Μολαταύτα οι χρεώσεις αυτές αποτελούν νομοθετημένες αποφάσεις και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής προγραμματικών υποχρεώσεων.
Η δημιουργία και η μετέπειτα πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ παρουσιάστηκε ως διάσωση του Οργανισμού, ενώ στην πραγματικότητα αυτή η πρακτική θα οδηγήσει στην πτώχευση και στην απαξίωσή του. Η πώληση όλων των μονάδων παραγωγής είναι ξεκάθαρα απαιτητέα από την Τρόικα.
Οι καταναλωτές διαμαρτυρήθηκαν ήδη στον πάροχο, όμως η απάντηση που πήραν είναι πως ο οργανισμός δεν μπορεί να κάτι τίποτα επί της ουσίας για να «αφαιρέσει» από το λογαριασμό αυτές τις χρεώσεις, καθώς είναι ψηφισμένες από τον κρατικό φορέα.
Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αγωνιούν για την αποπληρωμή των χρεών τους, στις πλάτες τους θα εφαρμοστούν νέες δραστικότερες λύσεις είπσραξης των οφειλών.  Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης , δήλωσε ανερυθρίαστα στην Βουλή, ότι  η εταιρεία θα δώσει στις εισπρακτικές τις οφειλές των καταναλωτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς. «Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη» .
Θέλετε να μιλήσουμε για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που θίγονται μέσω αυτού; Eίναι δυστυχώς το λιγότερο. Εδώ κάνουμε λόγο για εγκληματική πράξη. Χωρίς ρεύμα , χειμώνα ή καλοκαίρι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, απαξιώνεται η ανθρώπινη υπόσταση και προσωπικότητα, καταπατώνται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Μετράμε ήδη θανάτους από κεριά και μαγκάλια.
”Είδες η ΔΕΗ”;
Τα κινήματα που τρέχουν για την επανασύνδεση ρευμάτων σε ευπαθείς ομάδες και φτωχούς συμπολίτες μας δεν προλαβαίνουν να λαμβάνουν κλήσεις. Συνήθως οι άνθρωποι ντρέπονται και δεν καλούν.
Τα πράγματα από ‘δω και πέρα θα γίνονται μόνο χειρότερα.Η λύση είναι στο δρόμο, ήταν και θα είναι εκεί μέχρι την ανατροπή.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, τo Σάββατο 11.3.2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More