27 Φεβ 2017

Η θλίψη διαρκεί 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα

Επιμέλεια άρθρου: Τομπέα Ελένη
Η θλίψη διαρκεί  240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα, όπως το αίσθημα ντροπής, την έκπληξη, τον εκνευρισμό ή ακόμα και την πλήξη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θλίψη συχνά προέρχεται από γεγονότα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο όπως είναι ο θάνατος ή τα ατυχήματα. Ο χρόνος που χρειάζεται κανείς για να ανταπεξέλθει, να το καταλάβει πλήρως και να αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τους ερευνητές Philippe Verduyn και Saskia Lavrijsen του Πανεπιστημίου της Leuven στο Βέλγιο.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Επιστημονικό περιοδικό Springer «Motivation and Emotion», είναι η πρώτη που αποδεικνύει ξεκάθαρα και εξηγεί γιατί ορισμένα συναισθήματα διαρκούν περισσότερο χρόνο από ότι άλλα.
Οι Βέλγοι ερευνητές ζήτησαν από 233 μαθητές γυμνασίου να αναπολήσουν πρόσφατα συναισθηματικά επεισόδια και να αναφέρουν τη διάρκειά τους. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να αξιολογούν και να διαχειρίζονται αυτά τα συναισθήματα.
Πράγματι, διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συναισθημάτων ως προς τη διάρκεια. Από ένα σύνολο 27 συναισθημάτων, η θλίψη διήρκεσε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αποστροφή, η πλήξη, η συγκίνηση, ο εκνευρισμός ή το αίσθημα της ανακούφισης συχνά διαρκούσαν για ελάχιστο διάστημα. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η πλήξη, υπολογίζεται επίσης μεταξύ των συναισθημάτων που έχουν τη μικρότερη διάρκεια. Οι ερευνητές ανέφεραν πως αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ο χρόνος μοιάζει να περνάει αργά για ένα άτομο που βιώνει πλήξη, στην πραγματικότητα ένα τέτοιο επεισόδιο δεν διαρκεί πολύ.
Τα καμπανάκια της κατάθλιψης, socialpolicy.gr
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συναισθήματα που διαρκούν για ένα μικρότερο χρονικό διάστημα, συνήθως προκαλούνται από γεγονότα που έχουν σχετικά μικρή σημασία. Από την άλλη πλευρά, τα μακράς διαρκείας συναισθήματα τείνουν να έχουν προκληθεί από γεγονότα που έχουν ισχυρές επιπτώσεις στις μεγαλύτερες ανησυχίες ενός ατόμου. Σύμφωνα με τους ερευνητές,  ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις φαίνονται μόνο με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν την διατήρηση του συναισθήματος ή την ενίσχυση του. Ως εκ τούτου, το συναίσθημα παραμένει ενώ το άτομο επανεξετάζει τα γεγονότα και τις συνέπειες ξανά και ξανά.
Η διάρκεια της έκθεσης στα συναισθήματα, βρέθηκε να είναι μια διάσταση που μπορεί να διαφοροποιηθεί σε κατά τα άλλα πολύ παρόμοια συναισθήματα. Για παράδειγμα, η έκθεση έδειξε πως η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που εξακολουθεί να υφίσταται πολύ περισσότερο από ότι η ντροπή, ενώ το άγχος παραμένει περισσότερο από ότι ο φόβος.
«Ο στοχασμός, είναι η αιτία γιατί κάποια συναισθήματα διαρκούν περισσότερο από άλλα. Τα συναισθήματα που συνδέονται με υψηλά επίπεδα στοχασμού διαρκούν περισσότερο» αναφέρει ο Verduyn, εξηγώντας τον ρόλο της συνεχούς και επαναλαμβανόμενης σκέψης στην εμπειρία θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.
«Τα συναισθήματα που έχουν μικρότερη διάρκεια, συνήθως- φυσικά, αυτό δεν ισχύει πάντα – προκαλούνται από γεγονότα σχετικά μικρής σημασίας. Από την άλλη πλευρά, τα μακράς διαρκείας συναισθήματα τείνουν να αφορούν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό» εξηγεί η Lavrijsen.
Journal Reference:
Philippe Verduyn, Saskia Lavrijsen. Which emotions last longest and why: The role of event importance and rumination. Motivation and Emotion, 2014; DOI: 10.1007/s11031-014-9445-y
Πηγή: sciencedaily.com
socialpolicy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More