15 Δεκ 2016

Ο Άκης Πάνου σε εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη το 1994


 


  



Στις 15 Δεκεμβρίου 1933 γεννιέται στην Καλλιθέα ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, Άκης Πάνου.
Ο Άκης Πάνου ξεκινάει να παίζει μαντολίνο και κιθάρα σε ηλικία 9 ετών και την άνοιξη του 1947 γνωρίζεται με το Γιάννη Σταματίου, με τον οποίο πραγματοποιεί την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στην ταβέρνα του Σιλιβάνη στο Κουκάκι με αμοιβή το όποιο φιλοδώρημα των πελατών και ένα πιάτο φαγητό.
Έτσι κύλησε και η πρώτη δεκαετία της ενασχόλησης του με την μουσική, με εμφανίσεις σε ταβέρνες και μικρά μουσικά κέντρα, μαζί με δεκάδες άλλους μουσικούς της εποχής, όπως οι  Γιώργος Τσιμπίδης, Αντώνης Μουστάκας, Γιώργος Χατζηδάκης, Βαγγέλης Νταράλας, Σεβάς Χανούμ, Σταύρος Τζουανάκος, Κώστας Παπαδόπουλος, Βούλα Γκίκα και πολλοί ακόμα.
Η ενασχόληση με την δισκογραφία ξεκινάει το 1958 όταν η Καίτη Γκρέυ ερμηνεύει το τραγούδι “Το παιδί μου απόψε πίνει”, με σημαντικές συνεργασίες να ακολουθούν και σπουδαίους ερμηνευτές να χαρίζουν την φωνή τους στα τραγούδια του Άκη Πάνου. Τα περισσότερα από 200 τραγούδια που έγραψε ερμήνευσαν, ενδεικτικά, ανάμεσα σε άλλους οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στράτος Διονυσίου και Στέλιος Καζαντζίδης.
Το 1985 ο Άκης Πάνου θα κάνει κάτι μοναδικό. Θα κυκλοφορήσει ένα δισκάκι 45 στροφών με τον τίτλο “ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ 100% ΠΡΟΒΑ” και θα συμπεριλάβει σε αυτό δυο τραγούδια του, το «Πες μου Παππού» και το «Πριν, τώρα, πάντα» τα οποία ηχογράφησε και ερμήνευσε μόνος του, παίζοντας τη μουσική με όργανα που κατασκεύασε ο ίδιος, με τον Μανώλη Ρασούλη να δηλώνει πως πρέπει να μοιράζεται στους τουρίστες δωρεάν ως δείγμα σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού.
Τον Αύγουστο του 1997 ο Άκης Πάνου μετά από αψιμαχία σκοτώνει το φίλο της κόρης του και οδηγείται σε δίκη και φυλάκιση. Αμέσως μετά μαθαίνει πως πάσχει από καρκίνο, νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο και το χειμώνα του 1999 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβασή.
Το ανήκεστο της βλάβης της υγείας του οδηγεί στην αποφυλάκιση του και στις 7 Απριλίου 2000 φεύγει από την ζωή νοσηλευόμενος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο αφήνοντας πίσω του βαριά κληρονομιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More