11 Νοε 2016

Κάνναβη: Μαριχουάνα (σ)τοπ;

Κάποιοι ορκίζονται στο όνομά της για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων. Αλλοι την αντιμετωπίζουν ως ψυχαγωγία και καταλήγουν να αρρωστήσουν σοβαρά. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κάνναβη;
Κάνναβη: Μαριχουάνα (σ)τοπ;
Η συχνή χρήση κάνναβης κυρίως από τους εφήβους, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχωτικών καταστάσεων αλλά και σχιζοφρενικής συμπεριφοράς



 
Εχει γράψει για αυτήν ο Ηρόδοτος. Οι Αραβες Ασασίνοι του 11ου αιώνα υποτίθεται βάδιζαν αδίστακτα κατά των αντιπάλων τους υπό την επιρροή μιας ουσίας που έβγαινε από το φυτό αυτό, οι εμπειρικοί γιατροί τη χρησιμοποίησαν για κάθε είδους ασθένεια. Στο «Κλαμπ των Χασισοποτών» το 1840 στο Παρίσι ανήκαν ο Δουμάς, ο Μποντλέρ, ο Ντελακρουά, ο Μπαλζάκ, ο Ουγκό, αλλά από τις αρχές του επόμενου αιώνα άρχισε το κυνηγητό και πέρασε στην παρανομία, από την Ελλάδα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα ξαναγίνεται συζήτηση για να περάσει σε καθεστώς νομιμότητας γιατί τεκμηριώνονται πλέον οι θεραπευτικές της ικανότητες για σοβαρές ασθένειες, αν και Χίλαρι, Τραμπ αντιστέκονται, ενώ υπάρχει και ένα... μυστικό σε σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση. Στις επόμενες σελίδες ο αναγνώστης θα βρει μια σε βάθος ανάλυση των ουσιών που κάνουν την κάνναβη μια τόσο ενδιαφέρουσα περίπτωση για την ιατρική αλλά και το γιατί θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ακούμε αυτούς που ωρύονται με μεγάλη επιπολαιότητα «legalize it», ζητώντας έτσι απλά να γίνει προσιτή σε όλους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη σημαντικές παραμέτρους για τη δημόσια υγεία.

Με δύο λόγια

Η κάνναβη είναι ένα φυτό που συντροφεύει τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χρήσιμο όχι μόνο για τις ίνες με τις οποίες επί αιώνες κατασκευάζονται σκοινιά και κλωστικές ίνες για υφάσματα, αλλά και για τις πολυάριθμες ουσίες, φαρμακευτικές και ψυχοδραστικές, οι οποίες περιέχονται στον κορμό, στα φύλλα και στα άνθη. Οι δύο από τις περίπου 430 ουσίες που συναντώνται στο φυτό και έχουν συγκεντρώσει πιο πολύ την προσοχή των ερευνητών είναι η τετρα-υδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD). Η χρήση τους για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών απασχολεί αυτή τη στιγμή πολύ τους γιατρούς αλλά και τους πολιτικούς, όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες και από όσους παρακολούθησαν προσεκτικά την προεκλογική εκστρατεία Κλίντον - Τραμπ!

Τα πολλά ονόματα ενός αμφιλεγόμενου προϊόντος
Τα ξεραμένα φύλλα και άνθη, που καπνίζονται και στην Ελλάδα, ήταν πιο γνωστά παλαιότερα ως «φούντα», ενώ τα αποκαλούμε πλέον όλο και πιο συχνά «χόρτο» ή και... «ρίγανη» (αντί για το λανθασμένο χασίς). Στις Ηνωμένες Πολιτείες το φυτό ονομαζόταν πριν από το 1930 κάνναβη και μετά μαριχουάνα. Οταν τα χρήσιμα τμήματα του φυτού συμπιεστούν, προκύπτει μια ελαιώδης παχύρρευστη ουσία, γνωστή ως χασισέλαιο. Ενώ χασίς είναι το αποξηραμένο, τριμμένο και συμπιεσμένο σε σχετικά σκληρές πλάκες προϊόν, γνωστό και ως «μαύρο» ή «μαυράκι».

Η λέξη κάνναβη αναφέρεται ήδη από τον Ηρόδοτο και θεωρείται ότι έχει σκυθική προέλευση. Αυτό κατά κάποιον τρόπο υποστηρίζεται και από μια πολύ ζωηρή περιγραφή του όπου κατά την ταφή ενός βασιλιά τους οι Σκύθες έμπαιναν κάτω από ένα μικρό αντίσκηνο. Στο κέντρο του υπήρχαν πυρωμένες πέτρες και επάνω τους φύλλα κάνναβης σκορπούσαν μεθυστικούς καπνούς. Αυτή η περιγραφή θεωρήθηκε επί αιώνες όχι πολύ ακριβής, αν όχι και υπερβολική, ώσπου βρέθηκε στη Σιβηρία, στα Αλτάια όρη, το 1940, στο λίκνο των Σκυθών, τάφος από το 400 π.Χ. όπου μέσα είχαν τοποθετήσει μαζί με τον νεκρό ένα αντίσκηνο, ένα χάλκινο δοχείο με σπόρους κάνναβης και μερικές πέτρες.

Η λέξη χασίς έρχεται από τα αραβικά και σημαίνει τουλάχιστον στα σημερινά λεξικά της Αραβικής κάνναβη.

Η λέξη μαριχουάνα, μεξικανικής καταγωγής, σήμαινε ακριβώς το... καπνιστικό υλικό που μερικοί από τους περίπου 890.000 μεξικανούς μετανάστες έφεραν μαζί τους όταν στις αρχές του 20ού αιώνα εισέβαλαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οφείλει τη διάδοσή της στον αρχηγό της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Χάρι Ανσλινγκερ, ο οποίος τη χρησιμοποίησε το 1930, επίτηδες αντί για την έως τότε διαδεδομένη λέξη cannabis, θέλοντας να δείξει πως αιτία του κακού ήταν ακριβώς οι μεξικανοί μετανάστες. Σήμερα η λέξη μαριχουάνα θεωρείται πως έχει και μια ρατσιστική αιχμή και υπάρχει η τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιείται στην πολιτικά ορθή ομιλία η λέξη weed (= χόρτο - ζιζάνιο), μαζί βέβαια και με τη λέξη cannabis.

Μια τελευταίας κοπής λέξη είναι και το «σκανκ» (skunk). Προσδιορίζει το προϊόν που προκύπτει από διασταυρωμένα στελέχη μεξικανικής, ταϊλανδικής και αφγανικής κάνναβης, ώστε αντί για το σύνηθες 3% ποσοστό σε ψυχοδραστική τετρα-υδροκανναβινόλη να προκύπτει ένα ποσοστό 20%, το οποίο φυσικά σε εκτοξεύει.

Face control

«Συστατικά» της κάνναβης μπορούν να έχουν παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση

Σύμφωνα με το μικρό αλλά περιεκτικό βιβλίο του Πίτερ Στάφορντ για την κάνναβη, 8.500 χρόνια πριν, στην Κίνα, χρησιμοποιούσαν για τα σκοινιά και τους σάκους τους τις ίνες του φυτού το οποίο ο Λινναίος το 1753 καταχώρισε στον κατάλογό του ως Cannabis sativa. To 1783 ο Λαμάρκ κατέγραψε ένα δεύτερο μέλος της ίδιας οικογένειας, την Cannabis indica. Το 1942 ο ρώσος βοτανολόγος Γιανιτσέφσκι κατέγραψε στη Νότια Σιβηρία ένα τρίτο μέλος, την Cannabis ruderalis, η οποία όμως δεν έχει ιδιαίτερα εμπορικές χρήσεις. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε κάτι σημαντικό: Η sativa φθάνει σε ύψος 4,20 - 6 μέτρων. Για να κρατιέται ο κορμός της τόσο ψηλά, διαθέτει πολύ ανθεκτικές ίνες και από αυτές παράγονται εδώ και αιώνες σκοινιά και νήματα για χοντρά υφάσματα. Η περιεκτικότητά της όμως στην ευφορική ουσία THC είναι πολύ μικρή. Αντίθετα, η indica είναι σχεδόν θάμνος, δεν δίνει πολλές και μακριές ίνες αλλά πολλή THC και περισσότερες ανθοφορίες μέσα στον χρόνο. Επιβιώνοντας για ένα χρονικό διάστημα αιώνων και με συνεχή καλλιέργεια από τον άνθρωπο, τελικά στη σημερινή εποχή υπάρχουν στελέχη φυτών κάνναβης που περιέχουν ελάχιστη ψυχοτρόπο ουσία όπως είναι η THC και άρα αυτά τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για παραγωγή ινών, χωρίς οι καλλιεργητές τους να μπαίνουν στον πειρασμό να τα έχουν και για άλλη χρήση και χωρίς να καταδικάζονται από άσχετους δικαστές, όπως γινόταν ως πρόσφατα και εδώ στην Ελλάδα, όσοι θέλουν να τα καλλιεργούν και όσοι πουλούν ρούχα και υφάσματα κατασκευασμένα από αυτά.

Τα ενεργά συστατικά στην κάνναβη ονομάζονται κανναβινοειδή. Υπάρχουν πολλά κανναβινοειδή που συντίθενται από το φυτό. Μέσα σε αυτά πρωταγωνιστούν διάφορες μορφές τετρα-υδροκανναβινόλης, γνωστής πιο πολύ ως THC, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και η κανναβιδιόλη, που συμβολίζεται για συντομία ως CBD. Η (Δέλτα-9)-τετρα-υδροκανναβινόλη θεωρείται υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις ψυχοδραστικές επιδράσεις της κάνναβης και είναι το ενεργό συστατικό σε συνθετικά χάπια που πουλάνε τα φαρμακεία, όπως το marinol. Η κανναβιδιόλη, αντίθετα, δεν είναι ψυχοδραστική ουσία. Τις ουσίες αυτές το φυτό τις έχει βέβαια για δική του άμυνα ενάντια στους φυσικούς εχθρούς του, αλλά τυχαίνει τα μόριά τους να είναι τέλεια «αντικλείδια» των νευροδιαβιβαστών του κεντρικού νευρικού μας συστήματος και γίνονται δεκτά από τους υποδοχείς του οργανισμού.

Αεροπειρατεία στο μυαλό

Το σήμα από ένα εγκεφαλικό κύτταρο για να συμβεί κάτι στον οργανισμό μας διαδίδεται με τη βοήθεια των νευρικών κυττάρων. Αυτά όμως δεν πρέπει να τα φανταστούμε σαν ένα συμπαγές καλώδιο αλλά πιο πολύ σαν κρίκους μιας αλυσίδας, οι οποίοι όμως δεν ακουμπούν μεταξύ τους. Αρα για να περάσει το σήμα από κρίκο σε κρίκο χρειάζεται για το ενδιάμεσο κενό ένα μεταφορικό μέσο, και αυτός είναι η ουσία που ονομάζεται νευροδιαβιβαστής. Στην απέναντι όχθη περιμένει ο υποδοχέας, μια πρωτεΐνη αγκυροβολημένη στη μεμβράνη του επόμενου νευρικού κυττάρου, που κατασκευαστικά ταιριάζει με τον νευροδιαβιβαστή περίπου όπως η κλειδαριά στο κλειδί. Με τη διευκρίνιση όμως πως η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να υπάρξουν διάφορα αντικλείδια για την ίδια κλειδαριά! Και πολλές ομάδες διαφορετικών κλειδαριών. Μια τέτοια ομάδα είναι και το «σύστημα των ενδοκανναβινοειδών». Δηλαδή ο οργανισμός μας παράγει τις δικές του ουσίες, οι οποίες δρουν όπως αυτές της κάνναβης επηρεάζοντας τον ύπνο, την όρεξη, το άγχος, την ικανότητα να μαθαίνουμε και το ανοσοποιητικό μας σύστημα! Οι ουσίες αυτές λέγονται ενδοκανναβινοειδή και γίνονται δεκτές ως κλειδιά στους υποδοχείς CB1 (οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 1990 και βρίσκονται πιο πολύ στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα) και CB2 (οι οποίοι βρέθηκαν το 1993 και είναι πιο πολλοί στο ανοσοποιητικό). Οταν ο οργανισμός δεν παράγει όσα ενδοκανναβινοειδή χρειάζεται, νοσεί. Φλεγμονές, πόνος, ναυτία μπορεί να παρουσιαστούν εξαιτίας ασθενειών ή και άλλων δυνατών φαρμάκων, όπως αυτά της χημειοθεραπείας.

Η ουσία THC «κλειδώνει» περισσότερο με τους υποδοχείς CB1. Πέρα όμως από αυτό, η κατανομή των CB1 - CB2 από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ποικίλλει. Είναι δηλαδή κάτι ξεχωριστό, όπως περίπου και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Οταν λοιπόν εισάγουμε κάνναβη εντελώς τυχαία στον οργανισμό μας, αν έχει έλλειψη της ουσίας, μπορεί κατά τύχη να τον βοηθούμε· αν όχι, απλώς τον πλημμυρίζουμε και με τη συνεχή χρήση πραγματοποιείται ένα είδος αεροπειρατείας, διότι ο οργανισμός μειώνει τη δική του παραγωγή ενδοκανναβινοειδών. Αλλά και για την περίπτωση της έλλειψης δεν είναι απλά τα πράγματα. Πρέπει να κατανοήσουμε τη σχέση THC - CBD.

Η μονομαχία μεταξύ THC και CBD
Τα μπισκότα φαρμακευτικής κάνναβης είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό βοηθώντας ασθενείς, ωστόσο έχουν συνδεθεί και με ατυχήματα όταν μικρά παιδιά αλλά και κατοικίδια τα κατανάλωσαν κατά λάθος

Η ουσία THC μαζί και με μια άλλη λιγότερο δραστική, την κανναβινόλη (CBN), δίνει τις ψυχοδραστικές ιδιότητες και στο πιο ταπεινό «τσιγάρο» με κάνναβη, φτιαγμένο έστω και για την πλάκα της παρέας. Είναι μια ουσία διαφανής, στερεά σε κανονική κατάσταση, η οποία όταν θερμανθεί γίνεται παχύρρευστη. Στο προσκήνιο όμως, ύστερα από τις έρευνες της προηγούμενης δεκαετίας, έχει έρθει και η κανναβιδιόλη ή CBD. Στην αρχή πίστευαν πως το μόνο που μπορεί να κάνει ήταν να μετριάζει τη δράση της THC. Η οποία, εκτός από το να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο δημιουργικός, να έχεις ερευνητική διάθεση, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες να αυξάνει το άγχος και τις παραισθήσεις σου, δρα ως παυσίπονο, μειώνει την πίεση στα μάτια επιβραδύνοντας το γλαύκωμα και προφυλάσσει τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές ασθένειες. Επειδή όμως η THC δημιουργεί κενά μνήμης, κακή αίσθηση προσανατολισμού και άγχος, θεωρείται ότι οι ουσίες CBD και CBN, όταν συνυπάρχουν, απαλύνουν την κακή πλευρά της. Αλλά και μόνη της η ουσία είναι χρήσιμη στον οργανισμό διότι δρα παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά, αντιοξειδωτικά, περιορίζει τις επιληπτικές κρίσεις και τις φλεγμονές, ορισμένες μορφές καρκίνου, τη γαστρεντερική πάθηση γνωστή ως νόσο του Κρον και την πολλαπλή σκλήρυνση. Για τον καθένα όμως πρέπει να διαγνωστεί τι ακριβώς του χρειάζεται και σε ποια αναλογία. Δεν είναι θεραπεία το «κάπνισε κανέναν μπάφο και θα γίνεις καλά».

Επειτα όμως από τα παραπάνω, όποιος αγοράζει έτσι στην τύχη μια ποσότητα για την απόλαυσή του θα αναρωτιέται τι ακριβώς αγοράζει. Αν έχει πολλή ή λίγη THC ή BCD, αν το προϊόν έχει μείνει πολύ καιρό εκτεθειμένο, διότι τότε οξειδώνεται η THC και πέφτει σημαντικά η δράση της, και βέβαια με τι άλλο μπορεί να έχει ανακατευθεί (σε ένα ενημερωτικό σουηδικό φυλλάδιο αναγράφεται ότι έχει βρεθεί νοθεία ακόμη και με ξηρά περιττώματα καμήλας και γαϊδούρας!).

Ο συνήγορος του διαβόλου
Legalize it? Οποιος διάβασε προσεκτικά τα προηγούμενα καταλαβαίνει το πόσο πρέπει να σκεφθεί προτού απαντήσει στο ερώτημα για τη νομιμοποίηση της χρήσης.

1. Ποια από όλες; Για την cannabis sativa η απάντηση θα έπρεπε να είναι «οπωσδήποτε ναι». Η Ελλάδα όφειλε, όπως το έκανε ως το 1936, να την καλλιεργεί για τις ίνες της, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές από το βαμβάκι και δεν σαπίζουν στο νερό, και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, οι οποίες αξίζει να ερευνηθούν ακόμη περισσότερο.

2.  Θα μπορούσαν με αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο οι βαριά ασθενείς που ευεργετούνται από τη χρήση της να έχουν πρόσβαση σε ένα φθηνό, ντόπιο θεραπευτικό μέσο. Στις αμερικανικές Πολιτείες όπου έχει ήδη επιτραπεί η χρήση της έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες επιχειρήσεις που επιπλέον έχουν εξελίξει νέα στελέχη-ποικιλίες φυτών ώστε αυτά να περιέχουν λιγότερο ουσίες ψυχοδραστικές, όπως THC - BCN, και περισσότερο θεραπευτικές, όπως BDN. Και μια επιβλέπουσα Αρχή να έχει ρυθμισμένα τα ποσοστά τους ανά περίπτωση.

3. Είναι άδικο όταν μπορείς να έχεις ωφέλεια από όλες τις ουσίες του φυτού να σε παραπέμπουν σε σκευάσματα, τα οποία, για λόγους ευρεσιτεχνιών και άλλων συμφερόντων, είναι λιγότερο αποτελεσματικά έως και επώδυνα.

Ο κατήγορος του διαβόλου
1. Είναι πολύ επιπόλαιο να λες «αφήστε ελεύθερη τη χρήση της κάνναβης για όλους, έτσι για να γουστάρουμε». Πρώτα απ' όλα, σε ποια κάνναβη γίνεται αναφορά; Είδαμε πως η ινδική είναι ψυχοδραστική, ενώ η άλλη παράγει χρήσιμα προϊόντα. Και ενδιάμεσα υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες.

2.  Η χρήση της ινδικής κάνναβης δεν είναι σαν τον καφέ με την καφεΐνη του. Είναι διαπιστωμένο ότι η ουσία THC που περιέχει, όταν γίνεται χρήση από τους εφήβους, και μάλιστα σε ηλικία μικρότερη των 16 ετών, αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν στη συνέχεια ψυχωτικές καταστάσεις και τετραπλασιάζει την πιθανότητα να εμφανίσουν σχιζοφρενική συμπεριφορά. Αλλά και οι ενήλικοι δεν βγαίνουν αλώβητοι από τη χρήση.

3.  Το κάπνισμα κάνναβης εισάγει στους πνεύμονες 20 φορές περισσότερη πίσσα από ό,τι το τσιγάρο, προσβάλλει τα κύτταρα των βρόγχων, μειώνοντας έτσι την αντίσταση των πνευμόνων σε διάφορες μολύνσεις, και επιφέρει απώλεια μνήμης.

4. Ακόμη και η απλή κατανάλωση σπόρων κάνναβης μέσα σε ψωμάκια ή σε γλυκά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συγκέντρωσης και παραισθήσεων σε κάποιον που ύστερα από μία ώρα θα θελήσει να οδηγήσει. Και όσοι βρεθούν στον δρόμο του δεν του φταίνε βέβαια.

Και η ερώτηση του ενός εκατ. ευρώ

Τι σχέση έχουν οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κάνναβη;
Και οι δύο υποψήφιοι έχουν ταχθεί εναντίον της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό από τη διαρροή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κυρίας Κλίντον, σε κλειστή συνάντηση με τραπεζίτες και παράγοντες της Wall Street τούς διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη νομιμοποίηση. Κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας και πελάτες των τραπεζιτών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με την ευκαιρία, μπορούμε να λύσουμε και την απορία όποιου παρατηρητικού αναγνώστη αναρωτήθηκε γιατί δεν βγάζουν επιτέλους την ουσία BCD από την κάνναβη και να τη χρησιμοποιήσουν. Η απάντηση είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση και δι' αυτής βέβαια ο εκάστοτε πρόεδρος έχουν κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία (US Patent 6.630.507) σχετικά με τη χρήση της BCD, η οποία λήγει το 2021, και προς το παρόν μια άλλη υπηρεσία απαγορεύει την ελεύθερη διακίνησή της ακόμη, και παίζονται πολλά γύρω από αυτό!

Αριθμοί κυκλοφορίαs

480
διαφορετικές ουσίες βρίσκονται σε ένα φυτό κάνναβης

60
κανναβινοειδείς ενώσεις

30.000 ασθενείς αυτή τη στιγμή είναι σε θεραπεία με κάνναβη στο Ισραήλ, το οποίο είναι η πιο προχωρημένη χώρα στον κόσμο στις έρευνες γύρω από την ιατρική χρήση του φυτού αυτού.

Τι θέλει στη ζωή μας;
Εχει μπει στη ζωή του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά από το 1930 και τη γενικευμένη απαγόρευση στις περισσότερες χώρες άρχισε να αυξάνεται η εγκληματικότητα γύρω από αυτήν και να γίνεται πιο έντονη η κατάχρησή της για λόγους μόνο και μόνο απόλαυσης.

Γεγονός το οποίο δυσκόλεψε και δυσκολεύει ακόμη τηνεκτεταμένη έρευνα των θετικών πλευρών του φυτού (αλλά και των αρνητικών), αφού χρειάζονται ειδικές άδειες και μερικές φορές οι ερευνητές κινδυνεύουν από τον νόμο.

Στην Ελλάδα έχει απαγορευθεί η καλλιέργειά της αυστηρά από την εποχή του Μεταξά, κατόπιν πιέσεων από τους Αγγλους, οι οποίοι, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες, ήθελαν να προωθήσουν την κάνναβη από την τότε αγγλικών συμφερόντων... Ινδία.

Τι θέλει στα ζώα μας;
Να τα βοηθήσει, και φαίνεται πως τα βοηθάει σημαντικά. Αλλωστε, για να πιάνει μισή σελίδα στους «New York Times» (8.10.2016), προφανώς είναι θέμα που απασχολεί κόσμο, και μάλιστα χωρίς καμία διάθεση για ειρωνείες. «Κάνναβη για τα ζώα του σπιτιού» είναι ο τίτλος, και όχι μόνο για αυτά, θα λέγαμε. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήδη 23 από αυτές έχουν δώσει το δικαίωμα πρόσβασης σε σκευάσματα κάνναβης χορηγούμενα με ιατρική συνταγή, εκτός από τους ανθρώπους επωφελούνται και τα ζώα. Οχι φυσικά «για να κάνουν κεφάλι», αλλά όταν υποφέρουν από άγχος, κρίσεις επιληψίας, αρθρίτιδα, καρκίνο, δυνατούς πόνους. Εχουν δημιουργηθεί σκευάσματα ειδικά για ζώα και αν πιστέψουμε τους όχι και λίγους που μίλησαν στην εφημερίδα, όλοι διαπίστωσαν ότι το ζώο που είχαν υπό την προστασία τους υπέφερε λιγότερο. Η χορήγηση ήδη έχει επεκταθεί και σε χοίρους, άλογα, χελώνες.

Ιστορίες με ενδιαφέρον
Από τις πολυάριθμες ιστορίες με περιπέτειες ασθενών διαλέξαμε αυτήν του Αμερικανού Στιβ Κάμπι (Steve Kubby), η οποία είναι αρκετά ενδεικτική για το πώς κάποιες απόψεις πρέπει να αναθεωρηθούν. Σε ηλικία 23 ετών, το 1968, έμαθε πως υποφέρει από κακόηθες φαιοχρωμοκύτωμα, ένα είδος καρκίνου στα επινεφρίδια. Υστερα από αλλεπάλληλες εγχειρήσεις έφθασε το 1981 να έχει καρκίνο στο συκώτι και όχι περισσότερο από πέντε χρόνια ζωής. Ως το 1999 έκανε συνεχή χρήση κάνναβης και θεωρεί ότι επέζησε χάρη σε αυτήν.

Τότε η αστυνομία τον συνέλαβε διότι προσποριζόταν την απαραίτητη ποσότητα της ουσίας από φυτά του κήπου του, στην Καλιφόρνια. Επειτα από πολλές περιπέτειες και διώξεις ζήτησε άσυλο στον Καναδά, ύστερα από δυόμισι χρόνια εκδόθηκε ξανά πίσω στην πατρίδα του, όπου φυλακίστηκε και κόντεψε να πεθάνει, γιατί του έδιναν ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα, υποκατάστατο της κάνναβης. Στο τέλος έπειτα από πιέσεις των γιατρών του αποφυλακίστηκε για να μην πεθάνει στα χέρια τους και από το 2006 έχει, όπως λέει, θεραπευθεί χάρη στην κάνναβη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More