15 Μαρ 2016

«Ο δόκτωρ»

tsipras didactor

Δόκτωρ ή διδάκτωρ είναι ο τίτλος που δίδεται σε πτυχιούχο πανεπιστημίου, αφού προηγουμένως εγκριθεί από την οικεία Σχολή κάποια πρωτότυπη πραγματεία του.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, κι ενώ ο πρωθυπουργός μας βυθιζόταν ακόμα περισσότερο μέσα στη θάλασσα των κακών που ο ίδιος επέτρεψε να ενσκήψουν, να’ τος αιφνιδίως ο από μηχανής θεός! Το βαρελάκι από το ρούμι που επέπλεε μετά το ναυάγιο. Το τμήμα του συντριμμένου μεσιανού καταρτιού, που προς χάριν του επιπλέει. Ιδού, η εκ Θεού (ή Αλλάχ!) σανίδα σωτηρίας.
Ενώ στην Ελλάδα άπαντες, σχεδόν, βυθισμένοι στην κακία υβρίζουν ή χλευάζουν τον πρωθυπουργό μας, στην πέραν του Αιγαίου φίλη και σύμμαχο χώρα κάποιοι άλλοι τον σέβονται και τον τιμούν. Ιδιωτικό πανεπιστήμιο που τιτλοφορείται : «Ismir Ekonomi Univeritesi» αποφάσισε να επιλέξει, ανάμεσα σε κορυφαίους παγκοσμίως οικονομολόγους, τον ανεκτίμητο πρωθυπουργό μας κ. Αλέξιο Τσίπρα και να του απονείμει τον τίτλο του διδάκτορος της Πολιτικής Οικονομίας!
Πράγματι, ο πρωθυπουργός μας δεν θα μπορούσε ποτέ να προσβάλει τη φίλη και γείτονα χώρα και να αποποιηθεί την τιμή που του έγινε.
Αμέσως αποδέχθηκε την πρόσκληση, άφησε στην άκρη κάθε επιφύλαξη, κάθε αντίθετη πιθανώς συμβουλή κι έσπευσε να ταξιδέψει στην πάλαι ποτέ ελληνική Σμύρνη, προκειμένου να παραλάβει τον τίτλο και το αντίστοιχο πιστοποιητικό του δόκτορος, από το κράτος εκείνο που βομβαρδίζει συριακά χωριά, που συμπράττει με τους αποκεφαλιστές του ISIS, που αποκεφαλίζει παιδάκια κρυμμένα στα κουρδικά χωριά, που διαιωνίζει την κατοχή της Κύπρου και που επιβουλεύεται το Αιγαίο και το ελληνικό αρχιπέλαγος!
Βεβαίως, οργανώνοντας το ταξίδι του πήρε μαζί του και τις προσωπικές του αποσκευές, όπως, μεταξύ άλλων, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Μουζάλα και τον μεταμφιεσμένο σε Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Η «πρωτότυπη» διατριβή του υποψήφιου διδάκτορος, εν ακράτω συνόψει, περιλάμβανε τα ακόλουθα σπουδαία κεφάλαια :
  1. Η συνέχιση του κράτους, ιδίως όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
  2. Η ολοκλήρωση της απότομης στροφής από αριστερά προς τα δεξιά ως φαινόμενο αναγκαίο κατά τις περιστάσεις.
  3. Η προπαγάνδα προς συγκάλυψη κυβιστήσεων.
  4. Η «χημική» ανατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ , στις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος δεν τυγχάνει αρεστό στους ξένους πάτρωνες.
  5. Ασκήσεις επίκυψης.
  6. Ο εθισμός στην υπακοή, στον εξευτελισμό, καθώς και στον αυτοεξευτελισμό του πολιτικού προσωπικού μιας χώρας.
  7. Η εμπέδωση της «βολικής θεωρίας», ως της μοναδικής που εξασφαλίζει την παραμονή έμφοβων πολιτικών στην εξουσία.
  8. Η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας στους κανίβαλους του διεθνούς κεφαλαίου, καθώς και η εγκατάλειψη του λαού και της χώρας στην τύχη της και η μετατροπή της σε αδέσποτο οικόπεδο.
  9. Η αποκολοκύνθωση του λαού και η προώθηση της αδιαφορίας του πολιτικού προσωπικού απέναντι στην απελπισία του πολίτη.
  10. Η αναγκαία τροποποίηση του δικαίου της θάλασσας και η κατάργηση των θαλασσίων συνόρων μιας χώρας, ώστε αυτή να μεταβάλλεται σε ξέφραγο αμπέλι, σε αποθήκη ψυχών και σε κουβά βίαιης ανάμιξης πληθυσμών και πολιτισμών με αποκλειστικό σκοπό την κοινή αυτών πείνα, προς όφελος του διεθνούς κεφαλαίου.
Στην ομιλία του ο νέος διδάκτωρ του οθωμανικού πανεπιστημίου, αφού πρώτα μίλησε εκτενώς για τον μαρξισμό (!), εκτόξευσε τα ακόλουθα :
«Είναι κάπως παράδοξο και παράξενο να απονέμεται σ’ έναν αριστερό αυτός ο τίτλος».
Η απορία του αυτή θα λυνόταν, αν αντιλαμβανόταν ότι οι καθήμενοι απέναντί του Οθωμανοί, ως εκ της θέσεως, τον εξέλαβαν για δεξιό.
Είπε, ακόμα, ο «δόκτωρ» :
«Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν».
Ο λόγος του ακατανόητος στην ελληνική λόγω βαρείας συντακτικής ανωμαλίας. Για τους ίδιους, προφανώς, λόγους αμετάφραστος και στα τουρκικά. Όλως παρεμπιπτόντως, το ρήμα «πειθαρχώ», ως αμετάβατο, δεν συντάσσεται με αντικείμενο (πειθαρχώ εγώ, δεν πειθαρχώ κάποιον).
Πάντως, τον άξιζε τον τίτλο.
Τέλος, καθώς η απονομή συνέπεσε χρονικά με την περίοδο των Απόκρεω, πληροφορηθήκαμε ότι προωθείται προς υλοποίηση το ακόλουθο διάταγμα :
«ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩ»
«Έχοντας υπόψιν ότι είναι ωφέλιμος εις στην σπουδάζουσαν νεολαίαν η αναψυχή και η τέρψις και η εκ των μόχθων ανάπαυλα, αντί διασκεδάσεις ξένας είναι προτιμώτερον να παρέχεται αυτή υπό μορφήν διδασκαλίας.
Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν : Συνιστάται παρά τη Σχολή της Πολιτικής Οικονομίας ειδική έδρα της διακωμωδήσεως της οικονομικής επιστήμης.
Εις αυτήν θέλει διδάξει, τιμής ένεκεν, ο κ. Αλέξιος Τσίπρας, καθώς και όσοι πολιτικοί εις το μέλλον θα έχουν την τύχη να αναγορεύονται, παρά των εχθρών, διδάκτορες.
Εν Αθήναις, τελευταία Κυριακή των Απόκρεω 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». (1)
  1. Παραφράζοντας τον Εμμανουήλ Ροϊδη (Άπαντα, Τόμος Β, σελ. 183), ο οποίος μιλούσε περί διακωμωδήσεως της Φιλολογίας και της Ιατρικής, στις έδρες των οποίων «τοποθετούσε» αντίστοιχα τους τότε καθηγητές Τζιβανόπουλο και Πύρλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More