28 Μαρ 2016

Apple, Samsung, Sony και Microsoft πλουτίζουν πάνω στις πλάτες παιδιών-εργατών

Αναδημοσίευση από Kollect-news (να το διαβάζετε σας έχουμε πει; σας το χουμε πει.) που το μετέφρασαν από International Business Times.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας Apple, Samsung, Sony και Microsoft κατηγορούνται για το ότι χρησιμοποιούν κοβάλτιο που εξορύσσεται από παιδιά στο Κονγκό. Η Διεθνής Αμνηστία προσθέτει ότι οι εταιρείες δεν έχουν πραγματοποιήσει καν τους βασικούς ελέγχους που απαιτούνται για να ελέγξουν την πηγή των υλικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα τους.
tech-major-faces-child-labour-claims
Getty Images
Η έρευνα
Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου κοβαλτίου πωλείται από την Κινεζική Huayou Cobalt και την θυγατρική της, Congo Dongfang Mining, σε κατασκευαστές εξαρτημάτων στην Κίνα και τη Βόρειο Κορέα. Οι κατασκευαστές εξαρτημάτων το πωλούν με τη σειρά τους στους κατασκευαστές μπαταριών οι οποίοι το προμηθεύουν σε εταιρείες όπως οι Apple, Microsoft, Samsung, Sony, Daimler και Volkswagen.
Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι επικοινώνησε με 16 πολυεθνικές εταιρείες που ήταν πελάτες των κατασκευαστών μπαταρίας με υλικά από την Huayou Cobalt. Ενώ μια εταιρεία παραδέχτηκε τη σύνδεση, τέσσερις δεν μπορούσαν να πουν αν αγοράζουν το κοβάλτιο από την Δημοκρατία του Κονγκό ή την Huayou Cobalt, όπως αναφέρει η Αμνηστία. Έξι εταιρείες είπαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς, ενώ επτά άλλες αρνήθηκαν τη χρήση κοβαλτίου από την Huayou Cobalt. Η Αμνηστία λέει ότι πέντε εταιρείες που αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς βρίσκονταν στο πελατολόγιο των κατασκευαστών μπαταρίας που αγόραζαν κοβάλτιο από την Huayou Cobalt.
«Οι φανταχτερές βιτρίνες και η προώθηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας κάνουν μεγάλη αντίθεση με τα παιδιά που κουβαλάνε σακιά με πέτρες, και με τους μεταλλωρύχους στα στενά χειροποίητα τούνελ που κινδυνεύουν με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες,» λέει ο Mark Dummett, ερευνητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Διεθνή Αμνηστία.
«Εκατομμύρια ανθρώπων απολαμβάνουν τα προνόμια των νέων τεχνολογιών, αλλά σπάνια ρωτούν πώς κατασκευάστηκαν. Είναι πια καιρός οι μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για την εξόρυξη των πρώτων υλών που αποτελούν τα προσοδοφόρα προϊόντα τους,» προσέθεσε.
Ο Emmanuel Umpula, διευθυντής του Afterwatch (Παρατηρητήριο Αφρικανικών Πόρων), είπε: «Είναι ένα μεγάλο παράδοξο της ψηφιακής εποχής το ότι μερικές από τις πλουσιότερες και πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο είναι σε θέση να διαθέτουν απίστευτα εξελιγμένες συσκευές χωρίς να απαιτείται να αναφέρουν από πού προμηθεύονται τις πρώτες ύλες για τα εξαρτήματά τους.»
child-labourers-cobalt-mines
Amnesty International
Παιδική εργασία στα ορυχεία
Το Κονγκό λέγεται ότι παράγει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου. Η Huayou Cobalt παίρνει πάνω από το 40% του κοβαλτίου από το Κονγκό. Οι μεταλλωρύχοι της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι επιρρεπείς σε θανατηφόρα δυστυχήματα. Περίπου 80 μεταλλωρύχοι πέθαναν στο βόρειο Κονγκό από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Τα παιδιά μεταλλωρύχοι αναφέρεται ότι εργάζονται 12 ώρες την ημέρα για να βγάλουν 2 δολάρια την ημέρα. Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 40.000 παιδιά εργάστηκαν σε ορυχεία το 2014 στο βόρειο Κονγκό. Ο Paul, ένα δεκατετράχρονο αγόρι, είπε στους ερευνητές της Αμνηστίας: «Περνούσα 24 ώρες κάτω στα τούνελ. Έφτανα το πρωί και έφευγα το άλλο πρωί.»
«Πολλές από αυτές τις πολυεθνικές λένε ότι έχουν μηδενική ανοχή για την παιδική εργασία. Αλλά αυτό που λένε δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένο, όταν οι εταιρείες δεν ερευνούν τους προμηθευτές τους. Ο ισχυρισμός τους είναι απλά αναξιόπιστος,» είπε ο Dummett.
ΠηγήΜετάφραση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More