1 Φεβ 2016

Ίμια: Στην «γκρίζα ζώνη» του ευρωατλαντισμού

Bogiopoulos1413skΜε αφορμή τα 20 χρόνια από τα Ίμια ( 30-31 Ιανουαρίου 1996) κι εκείνο το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»

Τα χρόνια που πέρασαν από τότε, και τα όσα στο μεταξύ μεσολάβησαν, καθιστούν πλέον σαφέστατο ότι εκείνο το βράδυ των Ιμίων σηματοδότησε τη «βήμα προς βήμα» πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, σε έναν ακόμα πιο βαθύ και πιο γκρίζο ευρωατλαντισμό, επικίνδυνο για τα συμφέροντα του τόπου. (…)
Πρώτον, ότι η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων και πολύ πριν από τα Ίμια πως η Τουρκία θα έθετε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο… Μόνο που δεν απάντησε (και ούτε, φυσικά, ρωτήθηκε σχετικά) τι έπραξε η κυβέρνηση για να μην οδηγηθούμε στα , αφού το γνώριζε εκ των προτέρων…
Δεύτερον, ο κ. Πάγκαλος ισχυρίστηκε ότι η εν γένει πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα οι χειρισμοί της εκείνο το βράδυ ήταν οι …βέλτιστοι, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να καθίσει «σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τουρκία υπό την αμερικανική επικυριαρχία». (…) Η «βήμα προς βήμα προσέγγιση» με την Αγκυρα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, υπό την αμερικανική κηδεμονία και εποπτεία. Για την ακρίβεια, δε, πρόκειται για μια διαρκή πορεία παραχώρησης της εθνικής ανεξαρτησίας στο «συμμαχικό» Μινώταυρο του ιμπεριαλισμού.
Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τα όσα ακολούθησαν:
α) Λίγο μετά τα Ίμια, ήρθε η Συμφωνία της Μαδρίτης. Ηταν εκεί, που ο κ. Σημίτης έβαλε την υπογραφή του κάτω από το κείμενο που του υπαγόρευσε η Ολμπράιτ και στο οποίο αναγνώριζε τα «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Είχε, ήδη, προηγηθεί η δημοσίευση του καταλόγου με τις 100 και πλέον βραχονησίδες που η Τουρκία έκτοτε διεκδικεί.
β) Αμέσως μετά, είχαμε το επεισόδιο με τους «S-300». Τους πυραύλους, που ποτέ δεν έφτασαν στην Κύπρο. Η επέκταση της τουρκικής κατοχής και στα Στροβίλια ήρθε αργότερα.
γ) Στη συνέχεια, η κυβέρνηση υπέγραψε τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ. Εκεί παραδόθηκε – και εγγράφως – το Αιγαίο στην αμερικανική εποπτεία. Περίπου 3 χρόνια αργότερα από εκείνη την υπογραφή, και στα πλαίσια της Νέας Δομής, η Τουρκία αναχαιτίζει ελληνικά μαχητικά που συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Είναι πασιφανής πλέον η πολιτική της βήμα προς βήμα …παραχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
δ) Ο κατάλογος των παρεπόμενων των Ιμίων συνεχίστηκε με τη Συμφωνία του Ελσίνκι. Εδώ πια, ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο. Ενα κεφάλαιο, που ήρθε να επικυρώσει όλα τα προηγούμενα και, ταυτόχρονα, να ανοίξει το πεδίο για μια εφ’ όλης της ύλης παράδοση της εθνικής ανεξαρτησίας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη έβαλε την υπογραφή της σε μια συμφωνία που αναγνωρίζει στην Τουρκία το δικαίωμα να εγείρει χωρίς αναστολές κάθε επεκτατική της βλέψη και, ουσιαστικά, έθεσε την Ελλάδα και τα δικαιώματά της στην επιδιαιτητική δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και πέραν αυτών και της ΕΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More