22 Δεκ 2015

Προστατεύστε τα παιδιά από το υλιστικό πνεύμα των γιορτών


α τελευταία χρόνια, τα Χριστούγεννα φαίνεται πώς έχουν χάσει το αληθινό νόημά τους και έχουν μετατραπεί σε μια γιορτή υπερκαταναλωτισμού. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν διάφορες έρευνες, αυτό το υλιστικό πνεύμα δεν είναι απλά χαρακτηριστικό των γιορτινών ημερών, αλλά συνοδεύει τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και απλά αυτές τις μέρες φτάνει στην κορύφωσή του.
 
 Αυτό που στα αγγλικά λέγεται «material parenting» δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνήθεια των γονιών να εκφράζουν την αγάπη (ή τις ενοχές τους) απέναντι στο παιδί προσφέροντάς του συνεχώς παιχνίδια και δώρα. Και φυσικά τώρα στις γιορτές φτάνουν σε ακόμα μεγαλύτερες υπερβολές, όπως μια φωτογραφία που έχει γίνει viral αυτές τις ημέρες και δείχνει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με 300 δώρα γύρω του!
Αν θέλετε να σπάσετε αυτό το φαύλο κύκλο του καταναλωτισμού και να διδάξετε στα παιδιά σας το αληθινό πνεύμα των γιορτών, σκεφτείτε τα παρακάτω:
Βοηθήστε τα να αποκτήσουν και όχι να αγοράσουν προσωπικότητα: Εξηγήστε τους ότι δεν έχει σημασία πόσα παιχνίδια έχουν και ότι δε χρειάζονται πολλά παιχνίδια για να είναι καλά. Το πιο σημαντικό είναι πώς νιώθουν και πώς φέρονται.
Προσπαθήστε να μην επηρεάζονται από την τηλεόραση: Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφημιστές και τα τμήματα marketing στοχεύουν κατευθείαν στα μικρά παιδιά. Εξηγήστε τους ότι δεν τους είναι απαραίτητα όλα όσα βλέπουν στην τηλεόραση.
Ασχοληθείτε με την οικογένειά σας και όχι με το τι κάνουν οι άλλοι: Οι περισσότεροι γονείς αγοράζουν συνεχώς πράγματα στα παιδιά τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με φράσεις όπως «ο Κωστάκης το έχει, εγώ γιατί όχι;» ή «θέλω αυτό που έχει η Αννούλα». Πείτε στα παιδιά σας ότι κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή κι εσείς δεν κάνετε ό,τι κάνουν οι άλλοι.
Διδάξτε τους την αξία της ευγνωμοσύνης: Τα παιδιά σήμερα έχουν φτάσει να θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να παίρνουν πολλά παιχνίδια και δώρα. Εξηγήστε τους ότι πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα έχουν, να είναι ευτυχισμένα για ό,τι τους προσφέρετε και όχι να ζητούν συνεχώς περισσότερα.
Πηγή: mother.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More