1 Ιουλ 2015

Η ελληνική πρόταση για τη συμφωνία

Ετοιμη η κυβέρνηση να αποδεχτεί τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που πρότειναν οι εταίροι με αλλαγές σε πέντε τομείς. Τι ζητά για ΦΠΑ στα νησιά, ΕΚΑΣ, εργασιακά, μεταρρυθμίσεις, ΑΔΜΗΕ. «Δεν αποδεχτήκαμε πλήρως την πρόταση των θεσμών», λέει το Μαξίμου.
Η ελληνική πρόταση για τη συμφωνία
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί όλους τους όρους των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι αυτό το σαββατοκύριακο με λίγες μικρές αλλαγές, σύμφωνα με το γράμμα που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης και το οποίο έχουν στην κατοχή τους οι FT.
Η δισέλιδη επιστολή, στάλθηκε στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνοδεύει το αίτημα-έκπληξη που υπέβαλε η Ελλάδα για νέο πρόγραμμα στήριξης, το τρίτο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ.
Αν και η λήξη του προγράμματος διάσωσης τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει πως η παράταση δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης τις επόμενες ημέρες.
Η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ με μια αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο εφοδιασμός.
Για το κρίσιμο ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο κ. Τσίπρας ζητά η αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022 να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως. Επίσης ζητά το «phase out» στο ΕΚΑΣ, που συμφωνεί να σταματήσει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με βραδύτερο ρυθμό.
«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», γράφει ο κ. Τσίπρας.
«Όπως θα παρατηρήσετε», συμπληρώνει, «οι τροποποιήσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συσκεφθούν στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών) για να συζητήσουν τη νέα πρόταση του κ. Τσίπρα.


Η επιστολή Τσίπρα
Σας γράφω για να σας πληροφορήσω για τη θέση Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι της λίστας προαπαιτούμενων (prior actions) της Συμφωνίας Τεχνικών Κλιμακίων (staff levelagreement) όπως εκδόθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποδεχθεί αυτήν τη Συμφωνία Τεχνικών Κλιμακίων, εφόσον υπάρξουν οι ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινήσεις, ως μέρος μίας επέκτασης του προς λήξη προγράμματος του EFSF και μίας νέας δανειακής συμφωνίας με το ΕSM, για την οποία κατατέθηκε αίτημα σήμερα, Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015.
Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως τη συνεκτικότητα και την αξιοπιστία του σχεδίου του προγράμματος συνολικά.
1. Μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ: διατήρηση του 30% έκπτωσης στα νησιά, η οποία θα εφαρμοστεί επί των νέων συντελεστών.
2. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο diesel) μέχρι το τέλος του 2007.
3. Συντάξεις: Η μεταρρύθμιση των συντάξεων του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως αλλά η μεταρρύθμιση του 2012 (με τον παράγοντα βιωσιμότητας) θα αναβληθεί μέχρις ότου η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015. Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019 αλλά χωρίς καμία άμεση ενέργεια έναντι του ανώτερου 20% των δικαιούχων. Όλες οι πρόωρες συντάξεις θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από την 31η Οκτωβρίου, 2015.
4. Αγορά εργασίας: Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το Φθινόπωρο του 2015.
5. Αμεση εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων του toolkit 1 του ΟΟΣΑ (τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικα δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά), toolkit 2 (ποτά και πετρελαιοειδή) και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, αναλογιστές και δικαστικούς επιμελητές, απελευθέρωση της αγοράς γυμναστηρίων και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει:
* Δημιουργία One-Stop Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις (καλύτερες πρακτικές, όπως επίσης και ένας αναλυτικός οδικός χάρτης ήδη έτοιμος και ολοκληρωμένος σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ)
* Αμεση διεξαγωγή μιας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, ΜΜΕ κ.τλ.) και ανάλογη αποδοχή των συστάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιαγράμματα ήδη έτοιμα από τον ΟΟΣΑ).
* Αμεση εφαρμογή πλήρους στρατηγικής ενάντια σε πρακτικές επιχειρηματικής διαφθοράς, για παράδειγμα, στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα ήδη έτοιμα από τον ΟΟΣΑ)
Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ σε μια ξεχωριστή οντότητα υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο.

Μαξίμου: Δεν τα αποδεχτήκαμε πλήρως την πρόταση των θεσμών

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, η ελληνική κυβέρνηση με non paper επιβεβαίωσε την αποστολή της. Οπως αναφέρει, «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν».
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.
Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.
Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

* Δείτε όλη την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More