6 Ιουν 2015

«ΕΦΤΥΣΑΝ» ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
  Μια αυταπάτη και ένα παράπονο εξέφρασε προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Η αυταπάτη του πρωθυπουργού συνίστατο στο ότι αναφερόμενος στο ταξίδι του στη βελγική πρωτεύουσα είπε ότι «θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης». Ούτε κατά διάνοια δεν συνέβη αυτό. Ο Γιούνκερ είχε καλέσει τον Τσίπρα κοντά του για να του επιδώσει τις προτάσεις των Γερμανών (τυπικά των δανειστών, της Ευρωζώνης) και τον ήθελε στις Βρυξέλλες για να επηρεάσει κατασταλτικά τις αντιδράσεις του, γνωρίζοντας το σοκ που θα υφίστατο ο Ελληνας πρωθυπουργός μόλις έβλεπε τους απερίγραπτης κοινωνικής σκληρότητας όρους που απαιτούσε το Βερολίνο.
Πρέπει πραγματικά να έχεις στην εθνική σου παράδοση το κρεματόριο του Αουσβιτς και το στρατόπεδο του Νταχάου για να απαιτείς σε καιρό ειρήνης να στερηθούν το... νερό και το ηλεκτρικό (!) δεκάδες χιλιάδες Ελληνες μέσω της αύξησης κατά 10 (!) ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην κατανάλωσή τους ή για να ζητάς να μην καταβάλλεται το επίδομα του ΕΚΑΣ στους πιο εξαθλιωμένους συνταξιούχους. «Στον Καιάδα οι Ελληνες γέροντες!» είναι η ουσία της γερμανικής πολιτικής απέναντι στους συνταξιούχους όχι φυσικά της Γερμανίας, οι οποίοι άλλωστε είναι οι κατεξοχήν ψηφοφόροι της δεξιάς καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αλλά μόνο της Ελλάδας και της Νότιας Ευρώπης, ευκαιρίας δοθείσης.
Το παράπονο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως το εξέφρασε ο ίδιος, ήταν ότι αναφορικά με τις σε 47 σελίδες περιεχόμενες προτάσεις που είχε στείλει η κυβέρνηση στους εταίρους της εν Ευρωζώνη, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Με έσχατη περιφρόνηση αντιμετωπίστηκε από τους Γερμανούς το ελληνικό σχέδιο - σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη ότι... δεν το είχε καν διαβάσει ακόμη!
Ξεκαθάρισε δε ο εκπρόσωπος αυτός ότι ούτως ή άλλως το μόνο κείμενο επί της ουσίας που δέχονται οι Γερμανοί να συζητήσουν είναι αυτό που έχουν... γράψει οι ίδιοι, το κείμενο της τρόικας! «Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης» δήλωσε απερίφραστα ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Σόιμπλε. Η πρώτη ματιά στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα μέσω επίτευξης συμφωνίας των δύο πλευρών, δήλωσε ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πέρα όμως από αυτά που γράψαμε στην αρχή περί «αυταπάτης» και πέρα από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχουμε την εντύπωση ότι κατελήφθη εξαπίνης, απροετοίμαστος για το τι τον περίμενε στις Βρυξέλλες. Οποια μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα και αν κοιτούσε την Τετάρτη, το κλίμα ήταν άκρως επιθετικό κατά της χώρας μας από την πρώτη τους κιόλας σελίδα. «Οι δανειστές κάνουν στην Ελλάδα μια «τελευταία» προσφορά» ήταν π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Δεν πήγαινε πίσω και ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Οι δανειστές ενώνονται για να αυξήσουν την πίεση επί της Ελλάδας για νέο σχέδιο διάσωσης». Χωρίς περιστροφές και η γαλλική «Λε Μοντ», η οποία προσδιόριζε και τους πρωταγωνιστές: «Ελλάδα - η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πίεση για να αποσπάσουν μια συμφωνία» έγραφε στον κύριο τίτλο της πρώτης σελίδας και αυτή. Ούτε καν από τους Αμερικανούς των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δεν είχε δημοσιογραφική στήριξη η Ελλάδα! «Η Ελλάδα βρίσκεται μόνη της καθώς εντείνονται οι συνομιλίες για το χρέος» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της αμερικανικής εφημερίδας. Μέσα ήταν ακόμη σκληρότερος: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται πίσω από τη Γερμανία στο θέμα της Ελλάδας». Ολοι εναντίον του «ατίθασου».
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν δύο εξελίξεις. Η πρώτη αναφερόταν στη σύγκληση της Βουλής, προκειμένου ο πρωθυπουργός να την ενημερώσει για τις απαράδεκτες προτάσεις των δανειστών. Η δεύτερη εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση ότι χθες η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα να πληρώσει όλες τις δόσεις του Ιουνίου την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, στις 19 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να καταβάλει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ! Να τα βρει μόνη της, αποκλείεται. Κερδίζει απλώς δεκαπέντε μέρες ακόμη διαπραγματεύσεων, μέσα στις οποίες ελπίζει να μπορέσει να υπογράψει ανεκτή συμφωνία. Σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις. Ιδωμεν...  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More