1 Μαΐ 2015

Οι πιανίστες αυτοπυροβολήθηκαν μόνοι τους


Il-aurait-voulu-etre-pianiste-mais-etait-plus-doue-pour-les-mathematiques.-960x639
Γράφουν οι Παν. Εμμανουήλ και Μαν. Χριστοδούλου
Σε προηγούμενο μας άρθρο (εδώ ), παραινούσαμε τους αναγνώστες του στροβίλου (τους εαυτούς μας δηλαδή) να μην «πυροβολήσουν – ακόμα –  τους πιανίστες», υπονοώντας να μην βιαστούν να κατηγορήσουν το δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη. Η παραίνεση αυτή, όμως, δεν έχει νόημα πια, αφού οι πιανίστες πρόλαβαν να αυτοπυροβοληθούν μονάχοι τους.
Ο Τσίπρας «κόντυνε» το Βαρουφάκη, βάζοντας από δίπλα του τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο. Και ενώ δεν ξέρουμε αν ο Τσακαλώτος αποδειχθεί τσακάλι στις διαπραγματεύσεις,  φοβούμεθα ότι η τοποθέτηση αυτή θα εκληφθεί – από τις εταίρες των Βρυξελλών – ως ένα ακόμα σημάδι υποχωρητικότητας από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης.
Φοβούμεθα, επίσης, ότι η κυβέρνηση τελεί υπό πανικό και σύγχυση. Και τελεί υπό σύγχυση, γιατί δεν έχει σχέδιο (ούτε κατανόηση της πραγματικότητας). Σχέδιο δεν είναι τα χαμόγελα αυτοπεποίθησης και οι λεκτικοί τσαμπουκάδες [Μακάρι να κάνουμε λάθος στην εκτίμηση μας. Μακάρι!]. Αντίθετα, σχέδιο είχε ο Βαρουφάκης, μονάχα που αυτό το σχέδιο ήταν – και είναι – ανέφικτο, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ψώνισε» το σχέδιο Βαρουφάκη – χωρίς να το έχει, φοβούμαστε, κατανοήσει καν!
Το σχέδιο Βαρουφάκη ίσως, και να μπορούσε να έχει ψιλό – περπατήσει, λέμε τώρα, μονάχα αν ενεργοποιούνταν το σχέδιο Β (προετοιμασία εξόδου από την ευρωζώνη). πραγματοποιούνταν η απειλή της χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης (ένα όπλο που παραμένει, πάντως, στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης). Ή, είχαμε 5 – 6 αριστερές κυβερνήσεις στην ευρωζώνη

Και τώρα;
Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία δέχεται χτυπήματα από παντού. Από κάτω απ’ τη μέση, από πάνω απ’ τη μέση, απ’ τ’ αριστερά, απ’ τα δεξιά, απ” έξω κι από μέσα. Μια κυβέρνηση, που πήγε να τα βάλει (ή να τα βρει;) με τους ξένους λύκους, προτού ξεκαθαρίσει το εσωτερικό της μέτωπο – τα ντόπια λυκόπουλα. Μια κυβέρνηση, η οποία φαντάζει έρμαιο – ή υποψήφιο θήραμα – στα νύχια των τοκογλύφων. Τι μπορεί, να κάνει αυτή η κυβέρνηση;
Είτε να εκβιάσει τους έξω με χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης (ή, ακόμα καλύτερα ίσως, να την πραγματοποιήσει). Κι ό,τι ήθελε προκύψει.
Είτε να αποταθεί – μέσω ενός δημοψηφίσματος – στο λαό. Η λύση του Πόντιου Πιλάτου δηλαδή.
Αλλά υπάρχει και μια τρίτη λύση: Να τοποθετήσει πλάι στους Βαρουφάκη – Τσακαλώτο την παρακάτω πιανίστρια:
210da722691997472b8811950945dc5d
Αυτό κι αν είναι διαπραγμάτευση!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More