27 Φεβ 2015

Η Ελλάδα υπέγραψε να μην ελαφρυνθεί το χρέος

Ως κόμματα της αντιπολίτευσης υποσχόταν όχι απλά ελάφρυνση του χρέους αλλά ακόμα και πλήρης διαγραφή του. Όμως η ελληνική συγκυβέρνηση με την συμφωνία Βαρουφάκη κατάφερε τα εντελώς αντίθετα. Με μία υπογραφή για παράταση έληξε το δικαίωμα για κούρεμα του επιβεβλημένου χρέους της Ελλάδας.
Το Νοέμβριο 2012 είχε επιτευχθεί συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους στο Γιουρογκρούπ, η οποία έπαψε να ισχύει από την στιγμή που υπογράφηκε η Συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης. Οι πρώτοι που «τρίβουν» τα χέρια τους με την απίστευτη αυτή παραχώρηση από την ελληνική πλευρά είναι οι Γερμανοί. Το Βερολίνο στέλνει χαιρετίσματα στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας:
«Αυτό που ισχύει πλέον είναι η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής. Και σε αυτή ρητά αναφέρεται, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου σε όλους τους δανειστές«.
Μπορεί η άρση της συμφωνίας κουρέματος του 2012 να μην έχει ακόμα εξαγγελθεί αλλά εκ των πραγμάτων έχει αρθεί από την 21η Φεβρουαρίου με την υπογραφή παράτασης του Βαρουφάκη. Κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε με πολύ υψηλό ρίσκο και έχασε. » Αν συγκρίνετε το ντοκουμέντο της Τετάρτης (σ.σ.: 19 Φεβρουαρίου), που περιείχε πολλές παραχωρήσεις, με εκείνο της Παρασκευής, που παίρνει πίσω όχι μόνο τις νέες παραχωρήσεις, αλλά και παλιές, όπως εκείνη για ελάφρυνση του χρέους, θα καταλάβετε το μέγεθος των απωλειών. Με αποτέλεσμα, το παρατεταμένο πρόγραμμα να φαίνεται σκληρότερο από το αρχικό«, δηλώνουν πηγές του Βερολίνου.
Ο καλύτερος σύμμαχος της Γερμανίας
Η Γερμανία πατώντας πάνω στο δόγμα Βαρουφάκη, σύμφωνα με το οποίο δέχεται το 70% των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και προσθέτει ένα 30% νέων μεταρρυθμίσεων ως νίκη της ελληνικής πλευράς, βρίσκει σύμφωνους τους Γερμανούς. Οι κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου σχολιάζουν: «Αν θέλουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ας προχωρήσουν, είμαστε μαζί τους.Κατά παράδοξο τρόπο είναι ο καλύτερος και ίσως ο μοναδικός σύμμαχος μας στις δομικές μεταρρυθμίσεις«.
Όσον αφορά ελληνικές κυβερνητικές  φωνούλες εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών, όπως του κυρίου Λαφαζάνη, η Γερμανία διά στόματος, κυρίου Γιέγκερ, απαντά:»Δεν πρόκειται για μέτρο που μπορεί να αποφασίσει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση. Το ξαναείπαμε, στην διαδικασία τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε και η Τρόικα«.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More