2 Δεκ 2014

Αυξήσεις στα τέλη κι απουσία έργων στο Δήμο Μεσολογγίου


                 
                         Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου


                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την  28-11-2014   μεταξύ των άλλων θεμάτων  συζητήθηκαν και τα:

1. Αναπροσαρμογή τελών δικαιώματος χρήσης Κοιμητηρίων, καθαριότητας και φωτισμού, αναπροσαρμογή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

Αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή:

Α.  Η αύξηση των τελών δικαιώματος χρήσης Κοιμητηρίων (τα άλλα μένουν ίδια) για συντήρηση:

διαμέρισμα

    πριν

     τώρα

        αύξηση %

Αιτωλικό 

      7,51

      15

         100%
Ευηνοχωρι
    10
      15
           50%
Οινιάδες 
      8,8
      15
           85%
χωριά Αιτωλικού
      0
      10 
           !!!!!!
χωριά Οινιαδών
      0
      10
           !!!!!!!

για σύσταση:

διαμέρισμα

πριν
    τώρα
   αύξηση%
Ευηνοχώρι
  90 
    200
    120%
Ρετσινα 
  40  
     80
    100%
Οινιάδες
  88
    300
    240%
χωριά Οινιαδων & Αιτωλικού
   0
     80
     !!!!!!


Β. Η αύξηση των τελών καθαριότητας & φωτισμού

                                 

διαμέρισμα

          πριν
     τώρα
αύξηση



                             
Άγιος Γεώργιος
0,75
1
30%

Αιτωλικό, Κατοχή, Λεσίνι,Μάστρου,
Νεοχώρι, Πενταλοφος
1,36
1.50
10%

Ευηνοχωρι
1,10
1,30
18%

Χρυσοβέρι, Σταμνά, Ελληνικά
1,01
1,20
20%

Ρετσινα, Αγιος Θωμάς

0.80

1

22%

Μεσολογγι

1,55

1,55

0%

Γ. Η αυξηση στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων.


διαμέρισμα
πριν
τώρα
ποσοστό

Γουριά,
Κατοχή, Λεσίνι, Μάστρου, Νεοχώρι, Πενταλοφος, Φραγκουλέικα
0,00
0,16
!!!!!!!!!


Κουδούνι, Ρέτσινα, Μούσουρα
0,14
0,16
7%





Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση προς την Οικονομική Επιτροπή ήταν για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις.

Η νέα Δημοτική αρχή  προστρέχει σε επιπλέον φορολόγηση, μέσω των Δημοτικών τελών , των Δημοτών σε περίοδο που αρκετοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, πολλά καταστήματα έκλεισαν, οι αγρότες , κτηνοτρόφοι, ψαράδες πουλούν (;) τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, αγοράζουν την υγεία την παιδεία και  φορολογούνται άγρια από το κράτος. 
H δικαιολογία πως η αύξηση αυτή των Δημοτικών τελών  είναι πολύ μικρή, πρέπει να απορριφτεί γιατί όταν μειώνονται τα εισοδήματα (που στην ουσία αφανίστηκαν) πρέπει να μειώνονται και οι φόροι. Επίσης η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν πόροι ( που είναι αλήθεια αφού έχουμε περικοπή κατά 65% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους) πρέπει να αποτελέσει το ουσιαστικό επιχείρημα για αγώνα πλήρους χρηματοδότησης από το κράτος και όχι εργαλείο εφαρμογής κατά γράμμα της πολιτικής της κυβέρνησης καθώς η περικοπή της χρηματοδότησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση έχει απώτερο σκοπό το έλλειμμα αυτό να αντικατασταθεί από αύξηση της φορολογίας και των τελών προς τους δημότες, ή υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό την διάλυση και την παραχώρησή τους στους ιδιώτες.
 Επειδή οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες προς το κράτος (άμεσοι και έμμεσοι) είναι πολλοί (πάνω από 50% των εσόδων!!!!!) και αυξάνονται και άλλο στο νέο προϋπολογισμό  του 2015, πρέπει να επιστρέφουν  υπό μορφή υπηρεσιών πίσω στους πολίτες, και όχι να «ανακεφαλαιώνουν» τις τράπεζες ή να ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητα» των εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλοεπιχειρηματιών , μεγαλοκατασκευαστών κ.λ.π.
Γι’ αυτό πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύπτει το 100% των αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι να επιβαρύνονται οι δημότες με  επιπλέον φόρους και τέλη ή να έχουν υπηρεσίες υποβαθμισμένες.
 
Η πρόταση της « ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ » για τα δημοτικά τέλη που κατατέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο της 12 - 11- 2014, και ήμασταν ο μόνος συνδυασμός που έδωσε διαφορετική πρόταση, έχει ως εξής :
 
Α) Μείωση κατά 50% των Δημοτικών τελών σε όλες τις κατοικίες, αφού αυτό κατά μέσο όρο είναι το ποσοστό απώλειας των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών όλη αυτή την περίοδο.
 
Β) Απαλλαγή από δημοτικά τέλη στις παρακάτω κατηγορίες Δημοτών : α) μακροχρόνια άνεργοι, β) άποροι,  γ) άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.),  δ) άτομα με αναπηρία 80 % και πάνω, ε) οικονομικά κατεστραμμένα καταστήματα και βιοτεχνίες.
 
 Γ) Αύξηση δημοτικών τελών σε Σουπερμάρκετς , Τράπεζες, Ελληνικές Αλυκές Α.Ε, Επιχειρήσεις.

2. Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2015.

Κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή τεχνικό πρόγραμμα μεγάλης λιτότητας, φτωχότατο και αναντίστοιχο των προβλημάτων και των αναγκών του λαού του δήμου μας.
Δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα ύδρευσης 
( Μεσολόγγι Κατοχή, Νεοχώρι, Ευηνοχώρι, όχι ουσιαστική σε Αιτωλικό) αποχέτευσης (Άγιο Γεώργιο, Ευηνοχώρι),
βιολογικών καθαρισμών(  κυρίως  Αιτωλικού), αποκομιδής  διαχείρισης απορριμμάτων (σταθμός διαλογής, ανακύκλωση, κομποστοποίηση ), οδοποιίας (εσωτερικής και αγροτικής), δημοτικού φωτισμού (σε όλα τα διαμερίσματα), αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων (εγκιβωτισμός  διαχείριση χειμάρρων), συντήρησης και επέκτασης του πράσινου, χώρων παιδικής αναψυχής, σχέδιο πόλης (Μεσολογγίου,  στερείται έργων υποδομής που ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προσφέρει, Ευηνοχωρίου και άλλων διαμερισμάτων .
Δεν προβλέπεται κανένα νέο σχολικό κτήριο.
Λείπουν πρωτοβουλίες που θα ενίσχυαν την παραγωγική δραστηριότητα   (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία)  καθώς  για εξυγίανση -αξιοποίηση λιμνοθάλασσας, αλυκών, ιαματικά.
Συγκεκριμένα προβλέπονται έργα 14,5 εκατομμυρίων ευρώ , εκ των οποίων τα 9,5 εκ. είναι συνεχιζόμενα και από τα νέα 3 εκ. για την αποχέτευση Νεοχωρίου.
   Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τόνισε πως μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του δήμου και να διεκδικήσουμε την χρηματοδότησή του τόσο από τα παρακρατηθέντα όσο και από την τακτική χρηματοδότηση .
Η  αποδοχή από μέρους της δημοτικής αρχής της υποχρηματοδότησης και διαχείρισης της μιζέριας ουσιαστικά είναι συμβολή στην εφαρμογή της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν αποτελεί για τη δημοτική αρχή αντικείμενο διεκδίκησης, γιατί πολιτικά συμφωνεί  για το ξεπέρασμα της κρίσης πρέπει να θυσιαστούν τα λαϊκά δικαιώματα.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σας καλεί να γυρίσετε την πλάτη στη συμβιβασμένη δημοτική αρχή. Με αγώνα διαρκή και συντονισμένο να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και προσπαθούν να μετατρέψουν τους δήμους σε φοροεισπράκτορες και εξυπηρετητές ιδιωτών .

                           ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1/12/2014

                            Μαργαρίτης Θόδωρος,
               δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη 
                             ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More