12 Δεκ 2014

Το μεγάλο παιχνίδι


Ελλάδα-και-αγορέςΆρης Οικονόμου,
Senior Analyst (finance & markets)
Το ευρωπαϊκό monopoly συνεχίζεται, έχοντας φτάσει σε ένα καινούργιο σημείο, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα καμπή – ξανά με οδηγό την Ελλάδα, την οποία ενδεχομένως θα ακολουθήσουν ορισμένες άλλες χώρες, χωρίς να εξαιρείται η Ιταλία και η Ισπανία. Πόσο μάλλον όταν πίσω από την Ελλάδα, η οποία έχει τοποθετηθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα, η Ευρώπη θέλει να κρύψει τη βόμβα της Ουκρανίας – τυχόν χρεοκοπία της οποίας θα οδηγήσει τη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία στα άκρα.
Ειδικότερα οι αγορές, οι οποίες γνώριζαν πως η Τρόικα δεν θα αποδεσμεύσει τη δόση των 7,1 δις € χωρίς να έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις, προβλέπουν πως δεν θα ακολουθήσει η εκλογή προέδρου εντός του μήνα, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές κάπου στο Φεβρουάριο – αν και θα μπορούσαν να επιβάλλουν την εκλογή προέδρου οι Έλληνες Πολίτες, εάν πράγματι το επιθυμούσαν, τους οποίους όμως δεν υπολογίζουν πλέον οι αγορές, γνωρίζοντας πως είναι τρομοκρατημένοι και δεν αντιδρούν.Συνεχίζοντας, οι αγορές έχουν την άποψη ότι, οι εθνικές εκλογές δεν θα αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση, αφού κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ή τη συνεργασία των άλλων, οπότε η χώρα θα οδηγηθεί σε καινούργιες – γεγονός που σημαίνει πως για τέσσερις τουλάχιστον μήνες θα βασιλεύει η ασάφεια και η αστάθεια, εάν υποθέσουμε πως δεν θα συνοδευθούν με εσωτερικές αναταραχές και εξεγέρσεις.
Ο χρόνος λοιπόν που έχουν στη διάθεση τους για να παίξουν το μεγάλο παιχνίδι τους (Colpo colpo) είναι πάρα πολύ μεγάλος – με δεδομένο το ότι, τα τεράστια ποσά που διακινούν τους επιτρέπουν μεγάλα κέρδη, ακόμη και στις μικρότερες διακυμάνσεις των τιμών. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ.
.
Ελλάδα-–-η-διακύμανση-του-δείκτη-χρηματιστηρίου.

Περαιτέρω, ξεκινώντας από τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, πολλοί κερδοσκόποι μαζί, συνεργαζόμενοι συνήθως μεταξύ τους, αγοράζουν εν πρώτοις παράγωγα προϊόντα, με τα οποία στοιχηματίζουν στην πτώση του δείκτη ή κάποιας μετοχής – φυσικά με μόχλευση, η οποία τους επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των δικών τους κεφαλαίων.
Αμέσως μετά αρχίζουν να πουλούν μαζικά τις μετοχές των ελληνικών εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους – με αποτέλεσμα τόσο ο δείκτης, όσο και οι μετοχές να οδηγούνται στο κόκκινο. Αυτό συμβαίνει επειδή η μαζική πώληση μετοχών εκ μέρους τους αιτιολογείται, ως δήθεν φόβος απέναντι στην προβλεπόμενη πολιτική αστάθεια – οπότε δεν θεωρείται τέχνασμα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, παρασύροντας τους σε πανικοβλημένες ενέργειες.
Στα πλαίσια αυτά  οι μικρομέτοχοι, ως επί το πλείστον εγχώριοι επενδυτές, καθώς επίσης οι ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιρειών, τρομοκρατούνται, πουλώντας με ζημία τις μετοχές τους - οπότε η πτώση επιταχύνεται, φτάνοντας ακόμη και στην κατάρρευση, όπως διαπιστώθηκε την προηγούμενη Τρίτη. Οι κερδοσκόποι λοιπόν κερδίζουν τεράστια ποσά από τα στοιχήματα τους στην πτώση – με τη βοήθεια των παραγώγων που είχαν αγοράσει «προνοητικά», πριν ακόμη ξεκινήσει το παιχνίδι.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος είχε στοιχηματίσει 100.000 € δικά του χρήματα στην πτώση του δείκτη τη Δευτέρα, έχοντας τα αυξήσει με τη μόχλευση στο 1.000.000 €, την Τρίτη, όπου ο δείκτης έπεσε κατά -12,78%, κέρδισε 127.800 €. Μέσα σε μία μόλις ημέρα λοιπόν κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα χρήματα του, ουσιαστικά χωρίς κανένα ρίσκο, αφού γνώριζε εκ των προτέρων τι θα συμβεί – εάν είχε στοιχηματίσει δε στην πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ (-23%) το ίδιο ποσόν, θα κέρδιζε 230.000 €.
Θα μπορούσε βέβαια να ισχυρισθεί κανείς πως οι κερδοσκόποι χάνουν κάποια ποσά, αφού συνεχίζουν να πουλούν τις μετοχές που κατέχουν κατά τη διάρκεια της πτώσης. Εν τούτοις, πρόκειται για μία βραχυπρόθεσμη, θεωρητική εντελώς ζημία, η οποία εξαλείφεται πολύ γρήγορα – όταν οι κερδοσκόποι, έχοντας φτάσει στο πρώτο διάλειμμα του παιχνιδιού τους, αγοράζουν ξανά τις μετοχές που πούλησαν, σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Πριν αγοράσουν, στοιχηματίζουν προφανώς στην άνοδο του δείκτη, κερδίζοντας ξανά μεγάλα ποσά - ενδεχομένως ανάλογα με αυτά που κέρδισαν κατά την πτώση (τα 127.800 € του παραδείγματος μας). Έτσι ολοκληρώνουν την πρώτη «επέλαση» τους, σχεδιάζοντας την αμέσως επόμενη – την οποία συνήθως συνδέουν με κάποιο πολιτικό γεγονός, χωρίς να διστάσουν να χρηματοδοτήσουν ορισμένα ΜΜΕ, για να συμβάλλουν στο παιχνίδι τους (με τη βοήθεια της παραπληροφόρησης ή του εκφοβισμού αυτών που τα παρακολουθούν ή που τα διαβάζουν).
Εάν η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκέσει τέσσερις μήνες, όπως προβλέπεται, με σημαντικά εκλογικά νέα στις ενδιάμεσες περιόδους, αφενός μεν οι κερδοσκόποι θα πλουτίσουν, με μηδενικό ρίσκο και χωρίς κανέναν κόπο, αφετέρου όλοι οι υπόλοιποι, οι μη «μυημένοι» κατά κάποιον τρόπο, θα χάσουν – αφού συνήθως εισέρχονται στο «μεγάλο παιχνίδι» πολύ αργά και φεύγουν αρκετά ενωρίς, εγγράφοντας συνεχώς νέες ζημίες.
Με δεδομένο δε το ότι, η μεγάλη πτώση ή η μεγάλη άνοδος του χρηματιστηρίου, καθώς επίσης τα εκάστοτε νέα από το εκλογικό μέτωπο, επηρεάζουν ανάλογα την αγορά των ελληνικών ομολόγων, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS, ανέβηκαν κατά 26% σε ελάχιστο χρόνο), τα χρηματιστήρια των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και ιδίως αυτά του Νότου, οι κερδοσκόποι μπορούν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη – διαθέτοντας πολλές εναλλακτικές δυνατότητες να στοιχηματίσουν, σε ένα μεγάλο καζίνο που ουσιαστικά χειραγωγείται από τους ίδιους. 
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το χρηματιστήριο ανεβαίνει όταν κανείς δεν το περιμένει, οπότε οι μικρομέτοχοι τρέχουν να αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές, πέφτει επίσης όταν κανένας δεν το περιμένει, οπότε ξανά οι ίδιοι πουλούν όσο-όσο, με ζημία, ενώ η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα – τα οποία οι κερδοσκόποι καθορίζουν με μαεστρία, μέσω της από κοινού χειραγώγησης των τιμών, με ανοιχτές αγοραπωλησίες, με ενδιάμεσα μικρά στοιχήματα κοκ.
Περαιτέρω, η τραγωδία των παρατεταμένων εκλογών, προσφέρει μία ακόμη ευκαιρία στους κερδοσκόπους – αφού προκαλεί συζητήσεις που αφορούν ακόμη μία φορά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τη χρεοκοπία της, την κατάρρευση του κοινού νομίσματος κλπ. Οι συζητήσεις αυτές μετατρέπονται σε ειδήσεις από τα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια ίσως του χρηματισμού τους από τους κερδοσκόπους, οπότε οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται – στις μετοχές, στους δείκτες, στα νομίσματα, στα ομόλογα, στα ασφάλιστρα κινδύνου κοκ.
Από την άλλη πλευρά η όλη διαδικασία, εκτός από τις ζημίες που προκαλεί στους Έλληνες και στην Ελλάδα, απαξιώνει τα δημόσια και ιδιωτικά πάγια περιουσιακά στοιχεία της χώρας – τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις κοκ. Για παράδειγμα, μόνο η ΔΕΗ έχασε κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δις € μέσα σε ένα περίπου έτος – κυρίως βέβαια την εβδομάδα που διανύουμε, αφού σε μία μόνο ημέρα η εταιρεία έχασε το 23% της συνολικής της αξίας (κεφαλαιοποίησης).
Έτσι λοιπόν γίνεται κατά πολύ ευκολότερη η λεηλασία της Ελλάδας, καθώς επίσης η χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων και ιδιωτών – από τους οποίους κατάσχονται και πλειστηριάζονται οι περιουσίες τους, στις εξευτελιστικές τιμές που δημιουργούνται με τη βοήθεια των κερδοσκόπων.
Ψέματα και διαφθοράΟλοκληρώνοντας, οι κερδοσκόποι εύχονται και ελπίζουν, «βοηθώντας» όσο περισσότερο μπορούν, να μην εκλεγεί πρόεδρος εντός του μήνα, να ενταθεί η πόλωση, να μην συνεννοηθούν ποτέ τα αντίπαλα κόμματα, να υπάρξουν εσωτερικές αναταραχές, να διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, καθώς επίσης να είναι τουλάχιστον διπλές – ή δυνατόν να επεκταθεί η πολιτική κρίση σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς επίσης στην Ευρωζώνη, πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες τους για αποκόμιση κερδών.
Όπως φαίνεται δε θα δικαιωθούν, αφού το διαβρωμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας αδιαφορεί για την πατρίδα του - ενώ δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να θυσιάσει τους Έλληνες στο βωμό της αδιαλλαξίας, του καιροσκοπισμού, της απίστευτης ιδιοτέλειας και των φιλοδοξιών του.
: Analyst.gr.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More