6 Οκτ 2014

«Καθηλωμένα» στρατός και αεροπλάνα της Γερμανίας

www.gadgetfreak.gr
Της Judy Dempsey
Καθώς 150 Γερμανοί στρατιώτες ετοιμαζόταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από το Αφγανιστάν όπου υπηρετούσαν, τους είπαν ότι αεροσκάφος τους είχε χαλάσει.
Υπό κανονικές συνθήκες, ο διοικητής μπορούσε θα καλέσει και να ζητήσει την αποστολή ενός άλλου στρατιωτικού αεροπλάνου μεταφοράς προσωπικού. Αλλά δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο. Δεν μπορούσαν να πετάξουν. Εάν ήταν απαραίτητο, το αεροπλάνο της κυβέρνησης, που χρησιμοποιείται από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ήταν σε κατάσταση αναμονής.
Όλα αυτά θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τόσο σοβαρά.
Ο ανεπαρκής εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας έχει σοβαρές επιπτώσεις. Παρεμποδίζει τη χώρα από το να εκπληρώσει τα καθήκοντά της τα οποία υποστηρίζει ο Joachim Gauck από τότε που έγινε πρόεδρος της Γερμανίας τον Μάρτιο του 2012.
Οι στρατιωτικές αδυναμίες της Γερμανίας επηρεάζουν επίσης τη στρατηγική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορεί να προσφέρει ακόμη και τη μεταφορά των στρατευμάτων της, τότε πώς στο καλό μπορεί να συμβάλει στα εργαλεία σκληρής και ήπιας δύναμης της ΕΕ;
Οι καθηλωμένοι στο Αφγανιστάν στρατιώτες αποτελούν μόνο ένα παράδειγμα της θλιβερής κατάστασης του Bundeswehr, των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Ο στρατός της χώρας είναι σε τόσο κακή κατάσταση που το Βερολίνο θα θεωρήσει δύσκολο ακόμα και το να κάνει περιπολίες  στους ουρανούς πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, μια αποστολή που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία δεν μπορεί να προσφέρει καν δύο ελικόπτερα για να υποστηρίξει την αποστολή κατά της πειρατείας της ΕΕ στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.
Και όταν, τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία συμφώνησε να εκπαιδεύσει και να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ursula vonder Leyen, ταξίδεψε εκεί πριν από την εκτέλεση της αποστολής, μόνο για να ανακαλύψει πως δεν είχε καταφτάσει κανείς από τους εκπαιδευτές ή τον εξοπλισμό.
Το στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφοράς προσωπικού της αποστολής είχε χαλάσει, το ίδιο και τα δύο αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν για να το αντικαταστήσουν. Επιπλέον, η πρώτη παρτίδα των όπλων και των αντιαρματικών πυραύλων καθυστέρησε. Ούτε και το Ολλανδικό αεροπλάνο μεταφοράς που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους ήταν πολύ καλά!
Οπότε τί πρόβλημα έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας; Έλλειψη χρημάτων; Σχεδόν απίθανο. Η Γερμανία ξόδεψε 49 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2013, ποσό που ισοδυναμούσε με το 1.3% του ΑΕΠ της χώρας. Ακόμα κι αν δεν πέφτει και πολύ κοντά στο σημείο αναφοράς του 2% που έθεσε το ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Κατά κεφαλήν, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανερχόταν σε 505 δολάρια το 2013. Ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ ήταν τα 401 δολάρια.
Εάν τα χρήματα δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, τότε είναι οι προτεραιότητες. Το ήμισυ του γερμανικού αμυντικού προϋπολογισμού προορίζεται για τις δαπάνες προσωπικού, σε σύγκριση με το 35% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 36,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην κατανομή του αμυντικού προϋπολογισμού έγιναν αλλαγές. Οι στρατιώτες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν είχαν παραπονεθεί για την κακή κατάσταση του εξοπλισμού και της προστασίας που τους δόθηκε. Αυτό διορθώθηκε από τον Karl-Theodor zu Guttenberg, τον επιδεικτικό Υπουργό Άμυνας ο οποίος κατάργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αλλά που παραιτήθηκε το 2011 λόγω λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή.
Ωστόσο, η Γερμανία έδωσε ελάχιστη προσοχή στην αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεών της, ένα έργο που ο διάδοχος του Guttenberg, ο Thomas de Τόμας deMaizière, έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει. Πάνω απ’ όλα, μια βαρύτατη γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την παροχή περισσότερης προστασίας προς τα γερμανικά στρατεύματα απέτυχαν να παρατηρήσουν (ή αγνόησαν;) το γεγονός ότι δεν δαπανούνταν χρήματα στην αγορά ανταλλακτικών. Ως εκ τούτου, προέκυψαν τα προβλήματα με τη συντήρηση των ελικοπτέρων και άλλων αεροσκαφών για τη μεταφορά του στρατού και του ναυτικού.
Οι ελλείψεις αυτές ήρθαν στο φως το Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής άμυνας στο Γερμανικού κοινοβούλιο, κατά την οποία εξετάστηκαν οι κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού.
Αποδείχθηκε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο 24 από τα 56 αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού της Γερμανίας, καθώς και δεκαέξι από τα 83 ελικόπτερά της. Και όταν η Γερμανία έστειλε πυραύλους Patriot στην Τουρκία για να προστατέψει τη χώρα από την όποια ενδεχόμενη επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, μόνο το ήμισυ των συστημάτων Patriot ήταν σε λειτουργική  κατάσταση.
Όσο για τα μαχητικά αεροσκάφη, μόνο τα 42 από τα 109 Eurofighter και τα 38 από τα 89 Tornado μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αφού υποσχέθηκε πως τους ουρανούς πάνω από τις χώρες της Βαλτικής θα περιπολούν 60 Eurofighter, η von der Leyen δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα μπορέσει να τηρήσει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ.
Η Von der Leyen, η οποία βρίσκεται στη θέση αυτή για μόλις περισσότερο από ένα έτος, εξέτρεψε την κριτική τάχιστα, λέγοντας ότι κληρονόμησε πολλά από τα προβλήματα του στρατού, γεγονός που αληθεύει. Αλλά τώρα θα χρειαστεί μεγάλη πολιτική υποστήριξη για να διορθώσει τα πράγματα σε ένα υπουργείο Άμυνας που είναι διαβόητο για το γεγονός πως καταστρέφει πολιτικές σταδιοδρομίες.
Όλες οι αναφορές σχετικά με την άθλια κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλεονέκτημα για τη von der Leyen. Αυτή είναι η ευκαιρία της να εξηγήσει στους Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες το πώς λειτουργεί η Bundeswehr, το σε τί δαπανώνται τα χρήματα και το γιατί η ασφάλεια είναι σημαντική. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εκκλήσεις του Gauck και της von der Leyen ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, θα παραμείνουν μόνο λόγια, προς μεγάλη απογοήτευση των συμμάχων της χώρας.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=56819
: capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More