14 Απρ 2014

Αν είσαι Έλληνας, ή απλά Άνθρωπος


Κατερίνα Μουτσάτσου


Αν είσαι Έλληνας, βλέπεις την αργή και βασανιστική διάλυση κάθε πτυχής της ζωής σου .
Αν είσαι νέος, μάλλον είσαι άνεργος, και το πιο πιθανόν είναι να παραμείνεις άνεργος για καιρό . Αν είσαι τυχερός και έχεις ακόμα δουλειά – και δε σ’έχουν απολύσει ακόμα – ο μισθός σου έχει μειωθεί τουλάχιστον 40% .
Αν είσαι μεγάλος σε ηλικία, είσαι αδύναμος, το επίπεδο ζωής σου έχει μειωθεί δραματικά, και η σύνταξή σου μάλλον δεν μπορεί να σου παρέχει, ούτε καν μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου.

Αν έχεις στέγη, πιθανότατα να υποστείς κατάσχεση, αφού σύντομα δεν θα είσαι σε θέση να πληρώσεις τη ατελείωτη φορολογία που σου επιβάλλουν, θέμα χρόνου είναι. Αν θέλεις να πουλήσεις το σπίτι του, εφ’όσον δεν μπορείς να το κρατήσεις, θα αναγκαστείς να το πουλήσεις σε ευτελιστική τιμή - αν είσαι τυχερός και βρείς αγοραστή: η καταστροφή αγοράς ακινήτων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αν δεν πουλήσεις το σπίτι σου, και δεν πληρώσεις τους φόρους σου, η περιουσία σου θα κατασχεθεί, ή θα πάς φυλακή. Ή και τα δύο.
Αν κάνει κρύο, και δεν μπορείς να πληρώσεις το αυξημένο κατά 40% πετρέλαιο θέρμανσης, θα μάθεις να υποφέρεις το κρύο. Μην τυχόν και  ανάψεις τζάκι, θα πληρώσεις πρόστιμο. Αλλά προπάντων…
Κοίτα να μην αρρωστήσεις γιατί οι πιθανότητες να έχεις πρόσβαση σε θεραπεία είναι ελάχιστες. Αν είσαι τυχερός και έχεις ακόμα ασφάλεια, ενδέχεται να μην μπορέσεις να βρεις το φάρμακο που χρειάζεσαι – οι ελλείψεις φαρμάκων αυξάνονται συνεχώς.
Αν θέλεις να διαμαρτυρηθείς για τα παραπάνω, ξανασκέψου το. Στην καλύτερη περίπτωση, ομάδες καταστολής θα σε ψεκάσουν με χημικά. Μπορεί κάποιος να κάνει ένα «ανώνυμο τηλεφώνημα » στην αστυνομία ή την αντιτρομοκρατική υπηρεσία (η οποία παρεπιτόντως υποστηρίζει πως δεν έχει αναγνώριση κλήσης στο σύστημα της), και μπορεί απρόσμενα να βρεθείς καταδιωκόμενος από αστυνομικούς, παραστρατιωτικούς, ή αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής. Μπορούν να σε βρουν εύκολα – ειδικά αν θεωρείς οτι δεν έχεις λόγο να κρύβεσαι, αφού πιστεύεις ότι είσαι απολύτα ελεύθερος να εκφράζεις τον τρόπο ζωής σου και τις ιδέες σου στα social media, και να έχεις λογαριασμούς στο ίντερνετ με τη φωτογραφία σου… Ζεις άλλωστε σε μία χώρα όπου υπάρχει ελευθερία του λόγου, έτσι δεν είναι; Δεν είναι έτσι;

Αν σε συλλάβουν, μπορεί να πουν οτι ανήκεις στην “άκρα αριστερά”. Αν τύχει και νοιάζεσαι για το περιβάλλον στο οποίο ζεις και αντιστέκεσαι σε σκοτεινά συμφέροντα που το καταστρέφουν, μπορεί να χαρακτηριστείς μέχρι και “τρομοκράτης”. Αν σε συλλάβουν, θα είσαι τυχερός αν δε σε σπάσουν στο ξύλο, ή δε σε βασανίσουν.
Αν σε βάλουν στο μάτι, μπορεί να σε διασύρουν κατ’εξακολούθηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μπορούν να δημοσιεύσουν το όνομα σου και τη φωτογραφία σου – μην ανησυχείς θα σου κάνουν photoshop αν έχεις υποστεί ξυλοδαρμό. Εκτός αυτού, θα είσαι στο κέντρο της προσοχής μόνο για λίγο – τόσο όσο χρειάζεται για να αποσπαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τα σκληρά οικονομικά ή άλλα μέτρα που ψηφίζονται εναντίον σου – και περνούν – στο κοινοβούλιο.
Μετά, η υπόθεσή σου, και το όνομά σου θα εξαφανιστούν και θα ξεχαστείς. Αν υπάρχει κατηγορητήριο και σου έχουν ασκηθεί ποινές, ποιος ξέρει πόσο καιρό θα πάρει για να σε δικάσουν. Μπορεί να μείνεις στη φυλακή επ’αόριστον, μέχρις ότου κάποιος αποφασίσει τι θέλει να κάνει με σένα.
Τι γίνεται όμως αν δεν θέλεις να σου συμβεί τίποτα από τα παραπάνω; Τι γίνεται αν θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου απλά, ανθρώπινα, ειρηνικά, περήφανα, με αξιοπρέπεια; Μπορείς να προχωρήσεις παραβλέποντάς όλα αυτά;
ΟΧΙ.
Ή μάλλον, μπορείς, αλλά μόνο αν είσαι σε πλήρη άρνηση, αφού κανείς - ή σχεδόν κανείς – δεν πρόκειται να γλιτώσει απ’όλ’αυτά. Αργά ή γρήγορα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είσαι άνεργος, πεινασμένος, ανασφάλιστος, άρρωστος.
Και ακόμα περισσότερα μέτρα εναντίον σου θα λαμβάνονται από τους υπηρέτες των πιστωτών της χώρας σου… θα σε ξεζουμίσουν μέχρι να σου πάρουν και την τελευταία σου δεκάρα… θα σου δημεύσουν ακόμα και το τελευταίο κομμάτι γης σου… θα καταστρέψουν τη φύση, το περιβάλλον σου… Οι πόροι σου θα κατασχεθούν. Κι όταν πια πραγματικά πεινάσεις, θ’αναγκαστείς να πας να δουλέψεις για ένα κομμάτι ψωμί.
Ίσως οι ελευθερίες που ακόμα εξακολουθείς και απολαμβάνεις, να εξαφανιστούν εντελώς .
Αλλά, μέχρι τότε επιλέγεις:
Ή παρακολουθείς ειδήσεις στην ιδιωτική τηλεόραση ή τη φερόμενη ως δημόσια τηλεόραση – τον πραγματικά δημόσιο ιστορικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα σου τον έκλεισαν βίαια – και τρέφεσαι με ωραία μεγάλα ψέματα που σε κάνουν, άλλες φορές να φοβάσαι, άλλοτε να αισιοδοξείς (μην ανησυχείς, μεταξύ των δύο θα τη βρεις την ισορροπία σου, ή θα τρελλαθείς, ποσώς τους ενδιαφέρει η ύπαρξη σου)… ή συνεχίζεις να παρακολουθείς τα αγαπημένα σου τηλεοπτικά προγράμματα (μπορούν κάλλιστα να είναι Τουρκικά, να “χορεύεις με τους αστέρες”)… ή περνάς τις ώρες σου στο Facebook όλη μέρα (με λίγα λόγια, ή κάνεις κατάληψη του καναπέ σου)…
Ή… Παίρνεις την απόφαση να κάνεις κάτι... Ενώνεσαι με όλες τις φωνές στη χώρα σου και παγκόσμια, και να διαδίδεις αυτό που συμβαίνει, παντού. Φωνάζεις οτι στη χώρα σου η Δημοκρατία πεθαίνει, η χώρα πεθαίνει .
Δεν υπάρχει άλλη φωνή να σε την υπερασπιστεί, παρά μόνο η φωνή σου. Και πρέπει αυτή η φωνή να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα .
Αν είσαι Έλληνας, ή αν είσαι απλά Άνθρωπος, καλείσαι… έχεις υποχρέωση, να συμμετέχεις.
(Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στα Άγγλικά στο μπλόγκ underground.network http://underground.net/if-you-are-greek-or-if-you-are-simply-human/)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More