17 Μαρ 2014

Καμπανάκι για την αγελαδοτροφία


Γάλα_140314

Με αφανισμό κινδυνεύει η αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα, χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, αδιέξοδη.Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από τον κ. Σκορδά να «παγώσει» το θέμα και να συσταθεί ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι να εξετάσει αν χρειάζονται και σε ποιους τομείς αλλαγές στην αγορά γάλακτος.

«Είχαμε ένα πρώτο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στη σκόνη γάλακτος και στο να επιτραπεί η χρήση της σε γιαούρτια και τυριά. Ο κ. Σκορδάς μας είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος.

Δεν είναι θέμα τρόικας, αλλά συμφερόντων


«Από τη συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο ΣΕΚ και η Ένωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα σήμερα αριθμεί 85-90.000.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.

«Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη» αναφέρεται στην επιστολή «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ». Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».

Κανένα κενό στη διάρκεια ζωής


Όσον αφορά το καυτό θέμα της διάρκειας ζωής του γάλακτος, στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνητός διαχωρισμός και κανένα κενό για γάλα με διάρκεια ζωής 5-15 ημερών που πρέπει να καλυφθεί, καθώς αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δύο είδη γάλακτος:

το «παστεριωμένο» γάλα που ονομάζεται και «φρέσκο» γάλα που είναι γάλα χαμηλής θερμικής επεξεργασίας, με διάρκεια ζωής 1-5 ημέρες και

το γάλα «υψηλής παστερίωσης» που είναι γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, με διάρκεια ζωής 1-40 ημέρες.
: thepressproject.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More