29 Μαρ 2014

«Τεμενάδες» του Ολλάντ στον Κινέζο πρόεδρο ύστερα από 50 συμφωνίες

Με «ανοιχτές» αγκάλες υποδέχτηκε τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Τζιπίνγκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Φρανσουά Ολλάντ
Του Μάρκο Πόλο

Με «ανοιχτές» αγκάλες υποδέχτηκε τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Τζιπίνγκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Φρανσουά Ολλάντ. Και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού ο Τζιπίνγκ εκτός από τους 200 επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν, «έφερε» μαζί του και 50 συμφωνίες, σε μια ευρεία γκάμα τομέων που κυμαίνονται από την πυρηνική τεχνολογία μέχρι την αγροτική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία. Συμφωνίες που, όπως δήλωσε ο Φρανσουά Ολλάντ υποδεχόμενός τον έχουν αξία περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ. «Πενήντα συμφωνίες σημαίνουν απασχόληση, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών δεικτών τα επόμενα χρόνια» είπε ο Ολλάντ.

 


Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ειδική μνεία σε ορισμένες συμφωνίες, ξεχωρίζοντας αυτήν που υπογράφτηκε ανάμεσα στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroën, την κινεζική Dongfeng και το γαλλικό κράτος, η οποία, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις αλλά και τις κοινές επενδύσεις. Πρόκειται για συμφωνία, που κατά τον Ολλάντ, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κολοσσού στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να είναι παρών σε όλες τις αγορές.
Εξήρε επίσης την «εξαιρετική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς και της αεροναυπηγικής, εκτιμώντας ότι οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν σε αυτούς τομείς είναι πολύ σημαντικές. Όπως δήλωσε υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας που καλύπτει όλη την αλυσίδα παραγωγής στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και περιλαμβάνει ακόμη και την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των πυρηνικών αποβλήτων.
Ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με την επίσκεψή του στη Γαλλία, εκτός από την υπογραφή των συμφωνιών, θέλησε να τιμήσει και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το «ιστορικό γεγονός» της αναγνώρισης της κομμουνιστικής Κίνας από τον τότε Γάλλο πρόεδρο ντε Γκωλ, το οποίο έθεσε τα θεμέλια για «πολύ γερές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο Τζινπίνγκ, που πριν το Παρίσι βρέθηκε στην πόλη Λυόν στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας η οποία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μεταπώλησης του κινεζικού μεταξιού όταν αυτό έφτασε στην Ευρώπη το 15ο αιώνα, εκτίμησε ότι ανοίγει μια «νέα περίοδος στενής και σθεναρής διμερούς συνεργασίας» και χαρακτήρισε «ειλικρινή και φιλική» τη συζήτηση που είχε με τον Ολλάντ. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες συζήτησαν και όλα τα μεγάλα θέματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη (τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Συρία, στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κλπ) για τα οποία κατέληξαν ότι δεν διαφωνούν ακριβώς αλλά ούτε και συμφωνούν, τιμώντας την γνωστή κινεζική τακτική με βάση την οποία το Πεκίνο ποτέ δεν ανοίγει εντελώς τα χαρτιά του, ούτε ανεβάζει εύκολα τους τόνους αν και είθισται, σιωπηλά, να τηρεί με συνέπεια μια στάση, όπως πχ πράττει στην περίπτωση της Συρίας.
Για τον Ολλάντ η επίσκεψη Τζινπίνγκ δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή. Έρχεται λίγες μέρες μετά την πανωλεθρία των Σοσιαλιστών στον α’ γύρο των τοπικών εκλογών, με κύρια αιτία την απογοήτευση που έχει προκαλέσει σε ψηφοφόρους και οπαδούς η πολιτική που ακολουθεί, και την ημέρα ακριβώς που ανακοινώνεται νέα μικρή άνοδος της ανεργίας από τα στατιστικά που κρατά ο γαλλικός ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με αυτά, τον Φεβρουάριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 32.400 άτομα και έφτασαν τα 3.608.700, αριθμό ρεκόρ για τη χώρα. Γι αυτό και το επιχείρημα που επανέλαβε πολλές φορές ο Ολλάντ στις δηλώσεις του με αφορμή τις συμφωνίες με τους Κινέζους ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι πείσθηκαν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Γάλλοι πολίτες. Αντίθετα, γι αυτό εκτιμάται ότι έθεσε εξαιρετικά ήπια και σε πολύ χαμηλούς τόνους (αν το έθεσε τελικά) στον Κινέζο ομόλογό του, το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα με αιχμή τις εκτελέσεις θανατοποινιτών, στις οποίες η Κίνα είναι πρώτη παγκοσμίως και ακολουθούν το Ιράν, το Ιράκ και η Σ. Αραβία, σύμφωνα τουλάχιστον με τη Διεθνή Αμνηστία.
Η Γαλλία επιδιώκει να ενισχυθούν οι οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα προκειμένου να καλύψουν μέρος του εμπορικού ελλείμματος της τάξης του 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ απέναντι στην Κίνα, το οποίο αντιπροσωπεύει και περίπου το 40% του συνολικού εξωτερικού εμπορικού ελλείμματος της χώρας, που σύμφωνα με τη Eurostat το 2013 κυμάνθηκε στα 76 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποσκοπεί επίσης στο να διευρύνει την παρουσία της στην κινεζική αγορά, όπου σήμερα το μερίδιό της δεν εκπροσωπεί παρά το 1,5% ενώ της Γερμανίας έχει φτάσει στο 5%. Η επίτευξη των στόχων αυτών θα έδινε σημαντική ανάσα στην ασθμαίνουσα γαλλική οικονομία, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε υπό επιτήρηση.
Πηγές: france – info, la liberation, le monde, le Figaro, l’ humanite

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More