7 Μαρ 2014

Ο ελληνικός ιμπεριαλισμός του…0,9%


Άρθρο Συνεργάτη μας.
Στις 3 Μάρτη, δηλαδή ενόψει της επίσκεψης Ευ. Βενιζέλου στην Ουκρανία, αναρτήθηκε στο σάιτ του 902 μια είδηση χωρίς περεταίρω σχολιασμό, που αφορούσε στις ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία, το κείμενο της οποίας παραθέτουμε.
Σχεδόν μισό «δισ.» ευρώ είναι οι άμεσες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών έως το τέλος του 2012 οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις έφταναν τα 466 εκατ. ευρώ, κατέχοντας το 0,9% των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ουκρανία.
Στην εξαγωγή κεφαλαίου κυριαρχούν οι τράπεζες. Το 2007 η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε την International Commerce Bank, η Εurobank την Universal Bank και το 2008 η Alpha Bank την OJSC Astra Bank. Συνολικά στην Ουκρανία 52 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δραστηριότητα και περιουσία, ενώ πολλές είναι κείνες που η δραστηριότητά τους γίνεται με αντιπροσώπους ή θυγατρικές εταιρείες.
Σημαντική δράση έχουν οι κατασκευαστικές και οι μεταλλουργικές εταιρείες. Τη σημαντικότερη δραστηριότητα φαίνεται να έχει η Μηχανική που έχει κατασκευάσει εμπορικά κέντρα, καταστήματα και διαμερίσματα ειδικά στις περιοχές όπου κατοικούν Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής στην Οδησσό.»
Η εν λόγω ανάρτηση έτυχε μεγάλης αποδοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αναπαράχθηκε αυτούσια από άλλα σάιτ φίλα προσκείμενα στο Κόμμα μας ή αριστερίστικου προσανατολισμού.
Ψάχνοντας να βρούμε την αρχική πηγή αυτής της ανάρτησης διαπιστώσαμε ότι το παραπάνω κείμενο βασίζεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας newmoney.gr το οποίο αναρτήθηκε στις 28/2. Αντίστοιχο δημοσίευμα αναρτήθηκε διαδικτυακά και στο «Πρώτο Θέμα».
Αν και το δημοσίευμα της newmoney.gr αναφέρει ότι τα στοιχεία του άρθρου είναι παρμένα από την ΕΛΣΤΑΤ, με μια μικρή έρευνα εντοπίσαμε ότι προέρχονται αυτούσια από την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουκρανία για το έτος 2012, την οποία ο αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει σε αυτότο λινκ.
Ο λόγος που σχολιάζουμε την παραπάνω ανάρτηση του 902 θα γίνει κατανοητός αμέσως στη συνέχεια:
Στην παραπάνω έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας ανατρέχοντας στην σελίδα 28, παρουσιάζεται πίνακας για τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ουκρανία σύμφωνα με τον οποίο πρώτη χώρα σε ΑΞΕ είναι η Κύπρος με ποσοστό 31,7%, έπεται η Γερμανία με 11,6%, η Ολλανδία με 9,5%, η Ρωσία με 7%, η Αυστρία με 6,2% ενώ για τη χώρα μας, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στη σελ. 40, βάση της οποίας αυτές αποτελούσαν το 0,9% του συνόλου.
Ο λόγος που κάναμε αυτή την εκτεταμένη παρουσίαση, είναι γιατί στο σημερινό (Σ.Σ. 05/03/2014) φύλλο της εφημερίδας του Κόμματός μας και μάλιστα στη πρώτη σελίδα και στην στήλη «Η Άποψή μας» και με τον τίτλο «Ταξίδι …περεταίρω εμπλοκής», δημοσιεύτηκε σύντομος σχολιασμός για την επίσκεψη του Έλληνα Υπ. Εξ. στην Ουκρανία επιχειρώντας να κάνει μια πολιτική ερμηνεία αυτής της επίσκεψης.
Στο συγκεκριμένο σχολιασμό αναφέρει: «Η «πρόταση» που κόμισε ο Βενιζέλος ήταν να γίνει μια διεθνής διάσκεψη δωρητών για οικονομική «βοήθεια» στην Ουκρανία, όπου μπορούν να συμμετέχουν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα ευαγή ιδρύματα. Οπως ο ουκρανικός λαός βγαίνει χαμένος όσο μπαίνει κάτω από ξένες αστικές σημαίες, έτσι και ο ελληνικός λαός θα βγει χαμένος αν στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου να «παίξει» ανάμεσα στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ – Γερμανίας και Ρωσίας.»
Οι απορίες που δημιουργούνται λοιπόν με βάση τα παραπάνω είναι εύλογες. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι το Κόμμα μας, διαπιστώνει την …επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου «να παίξει» ανάμεσα στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-Γερμανίας και Ρωσίας. Εκεί αποδίδει εν μέρει την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Κίεβο και για αυτό της τον ισχυρισμό πρέπει να παρουσιάσει κάποιο «αποδεικτικό υλικό». Υποψιαζόμαστε, λοιπόν, ότι αυτό το «αποδεικτικό υλικό» βρίσκεται ακριβώς στην ανάρτηση αυτή του 902 με την οποία «στοιχειοθετείται» ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή ως σημαντικός, βασιζόμενος στις ελληνικές επενδύσεις του …0,9% (!!).
Η «επίσκεψη» Βενιζέλου στην Ουκρανία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κατάθεση εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ της στήριξης της ΕΕ στη νέα ουκρανική κυβέρνηση. Αυτό το «καθήκον» διεκπεραίωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ως ΥΠΕΞ της χώρας που προεδρεύει στην ΕΕ. Αυτό και τίποτα παραπάνω. Η περίπτωση της Ουκρανίας αποκαλύπτει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το ποιος κάνει κουμάντο και τελειώνει τις «δουλειές» στην διαρκή προσπάθεια για την ανακατανομή των αγορών.
Και επειδή η πραγματικότητα επιμένει να μας «διαψεύδει», δεν υπάρχει λόγος να αντιστρέψουμε την πραγματικότητα προκειμένου να τεκμηριώσουμε αυτό που αδυνατεί από τη φύση του να τεκμηριωθεί: Όσο και να προσπαθήσει η ηγεσία του Κόμματος, τον «ελληνικό ιμπεριαλισμό» μόνο στη σφαίρα της φαντασίας μπορεί να τον αναζητήσει. Γιατί όταν θα έρθει η ώρα να τον τεκμηριώσει, πράγμα που δεν το επιχειρεί, θα πρέπει να προσκομίσει πολύ περισσότερα από το …0,9%.
Έχουμε γράψει ως «Νέα Σπορά» ότι η Ελλάδα είναι «τραβηγμένη» χώρα στην ιμπεριαλιστική πολιτική. Με τη θέληση της άρχουσας τάξης φυσικά. Και κάτι άλλο. Γιατί ο 902. και ο «Ρ» δεν μιλάνε και για την Κύπρο, που είναι πρώτη στις επενδύσεις στην Ουκρανία με το 31.7%; Δε θα έπρεπε να είναι και η Κύπρος ιμπεριαλιστική «και με το παραπάνω»; Ναι αλλά ό, τι εμφανίζεται ως Κυπριακή επένδυση είναι και Κυπριακή; Να ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί.
Παραπομπές:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More