19 Φεβ 2014

Στον πάγκο του χασάπη

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
www.alphafm.grΚαλώς τους κι ας αργήσανε! Ανέσυραν μηνίοντες το ξίφος οι ευρωβουλευτές πασών των «παρατάξεων» και δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Πήραν κεφάλια. Χασάπηδες τα μέλη της Τρόικας, «Δικέφαλο τέρας η Ενωση και το ΔΝΤ», ένοχα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., «κοινωνικό τσουνάμι οι συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής».
Ούτε γκρούπα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να ήσαν οι όψιμοι τιμητές, που «μίλησαν» διά στόματος Αλεχάντρο Θέρκας -δικοί του οι χαρακτηρισμοί- και υπερψήφισαν την εισήγησή του στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων (27 υπέρ, 7 κατά και δύο αποχές)…
Διαβάζεις και μένεις ενεός. Και ευλόγως διερωτάται κανείς: Πού ήσαν κρυμμένοι όλοι αυτοί επί τέσσερα χρόνια; Πότε διαπίστωσαν ότι ο Νότος βρίσκεται απροστάτευτος στον πάγκο του χασάπη; Λέει ο σοσιαλιστής Θέρκας: «Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. -η Κομισιόν, το Eurogroup και η ΕΚΤ- είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και συνεπώς είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τις κοινωνικές συνέπειες».
Εντάξει. Οταν αποφασίστηκε το Μνημόνιο για την Ελλάδα, ας πούμε ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς διαλαμβάνει. Οτι ήταν νωρίς να διατυπώσουν ενστάσεις οι ευρωβουλευτές. Αλλά μετά; Οταν μαύρισε ο ουρανός της Ελλάδος και το απειλητικό σύννεφο σκίαζε τον ορίζοντα των υπολοίπων χωρών του Νότου; Τι περίμεναν οι οψίμως εξεγερθέντες και δεν έβγαζαν τσιμουδιά μπροστά στο όργιο της συντεταγμένης σφαγής; Και ας πούμε ότι η ευαισθησία τους είχε πέσει θύμα της παραπληροφόρησης και της θηριώδους προπαγάνδας. Οταν άρχισαν οι αντιμαχίες και ο εσωτερικός πόλεμος στο «δικέφαλο τέρας» -με το ΔΝΤ να παραδέχεται λάθη και μια σειρά ιθυνόντων να μιλάει για απαράσκευο πρόγραμμα και αστοχίες- γιατί δεν βγήκαν έστω κάποιοι από αυτούς να στείλουν στον διάολο τους ενόχους και σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρήσουν από τα κόμματά τους ή να παραιτηθούν;
Οταν η υποκρισία συναντά τη σκοπιμότητα, τέτοια «μανιφέστα» θα πυκνώνουν. Ευρωεκλογές γαρ. Και κάπως πρέπει να αντιμετωπιστούν το ωκεάνιο κύμα της οργής του Νότου και η θύελλα του ευρωσκεπτικισμού. Ομως με ρητορικές καταδίκες, όπως η αναμενόμενη Εκθεση της Ευρωβουλής η οποία ουδόλως δεσμεύει την Κομισιόν, δεν παρωθείται στη χωματερή της μνήμης η βαριά ευθύνη των ευρωβουλευτών. Και φαντάζει αμφίβολο λίαν αν θα καταφέρουν με παρόμοιες Εκθέσεις και άλλα παρεμφερή να αναχαιτίσουν τη δυναμική που καταγράφεται τη στιγμή αυτή στην Ευρώπη.
Ασαρκες και ανούσιες καταγγελίες λοιπόν, αλλά ταυτόχρονα και νέα παρουσία στη γενεαλογία των λαθών: Λάθος οι εκτιμήσεις μας για την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, ομολογεί τώρα ο ΟΟΣΑ! Τρία τα λάθη στην έκθεσή του: Πρώτον, δεν έλαβε υπ’ όψιν το εύρος της κρίσης στην Ελλάδα. Δεύτερον, προέβη σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη και, τρίτον, υπέθεσε (!) ο ΟΟΣΑ ότι θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρωζώνη, κάτι που δεν έγινε… (Παρεμπιπτόντως: Εκείνος ο κατάλογος του ΟΟΣΑ με οδηγίες προς τους Ελληνες ναυτιλλομένους για την καταπολέμηση της ακρίβειας, πότε και με ποια στοιχεία έχει συνταχθεί; Οχι τίποτε άλλο, αλλά θα είναι κωμικοτραγικό και βαρετό ν’ ακούσουμε μελλοντικά ότι και ο κατάλογος αυτός καταρτίστηκε με λάθος στοιχεία).
Εν όψει του πυρακτωμένου εκλογικού Μαΐου, γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες που πίστεψαν στην Ευρώπη να εμπιστευθούν την Ενωση και τους μηχανισμούς της, τα θεσμικά της όργανα και το Κοινοβούλιό της; Οι χασάπηδες δικαίως αγωνιούν για την ετυμηγορία τους.
ΥΓ. (1): Αν το ατόπημα της Λιάνας Κανέλλη (ίσες αποστάσεις μεταξύ Σακελλαρίδη και Κασιδιάρη στον δεύτερο γύρο) αποτελεί θέση του ΚΚΕ, τότε ο λόγος δεν αφορά πλέον τον δογματισμό αλλά τον ολέθριο, αυτοκαταστροφικό εγκλεισμό στα υπόγεια της ανίατης μυωπίας.
ΥΓ. (2): Γιατί αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε επαφή με τη Ρωσία του Πούτιν ο κ. Τσίπρας;
: Ελευθεροτυπία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More