7 Ιουλ 2013

Η αγάπη σταματά το χρόνο και ξεκινά την αιωνιότητα

Αλλά πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σ' αυτή;

Οι σχέσεις προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευτυχία, αλλά και τον μεγαλύτερο πόνο. Ευτυχία, γιατί τίποτα δεν δίνει περισσότερη ικανοποίηση από έναν βαθύ και αληθινό δεσμό και πόνο, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε μια σχέση χωρίς να γνωρίζουν το λόγο που είναι σ” αυτήν. Στην ουσία δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να έχεις μια σχέση, να πιστεύεις σ? αυτή και να βρίσκεσαι σε κατάσταση αποδοχής αγάπης. Κι όμως υπάρχουν στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να έχει μια ευτυχισμένη σχέση.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ πράγμα που έχει να κάνει είναι να ξεπεράσει τις αρνητικές πεποιθήσεις, να ξεχάσει οτιδήποτε τον κρατάει σε μια άσχημη κατάσταση. Για παράδειγμα, φράσεις όπως «Δεν υπάρχει κανείς για μένα» ή «Δεν είμαι όμορφος/έξυπνος/πλούσιος για να βρω κάποιον να μ? αγαπήσει» δημιουργούν μια πολύ απαισιόδοξη διάθεση στο άτομο, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πιθανότητα ευτυχίας θα μπορούσε να έχει.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι να γνωρίζει κανείς τις αξίες του και τα όρια μέχρι τα οποία θέλει να φτάσει. Υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίζει να κινηθεί και αυτά είναι με απλά λόγια τα όριά του.

Από εκεί και πέρα μπορεί να αλλάξει όσο θέλει τους κανόνες ή να μην τους λάβει καθόλου υπόψη του. Οι κανόνες, άλλωστε, είναι εντελώς υποκειμενικοί. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν για να αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένοι.

Ο καθένας βάζει τους δικούς του κανόνες, αλλά αν το παρακάνει, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: «Θέλω να είμαι σε μια σχέση ή θέλω να ακολουθώ τους κανόνες μου;»

Αγαπώ άρα υπάρχω

Το τρίτο στοιχείο είναι αν μπορεί κανείς να αγαπήσει! Φαίνεται απλοϊκό, αλλά είναι το πιο σημαντικό απ? όλα είτε έχει κανείς σχέση είτε όχι.

Είναι στην ουσία η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κανείς. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ξυπνά το πρωί, η στάση που διατηρεί κατά τη διάρκεια της μέρας, οι σκέψεις που κάνει λίγο πριν πέσει για ύπνο. Είναι οι συνήθειες που αποκτά και που είναι πολύ σημαντικές, γιατί αυτές ακριβώς οι συνήθειες διαμορφώνουν τη ζωή και την προσωπικότητά του.

Για να μπορέσετε να αγαπήσετε θα πρέπει να αισθανθείτε τι σημαίνει αγάπη, πώς είναι να είσαι σε μια σχέση αγάπης, πόσο ωραίο είναι να δίνεις, να μοιράζεσαι, να υποστηρίζεις και να αγαπάς ένα άτομο, σε σημείο που να ευγνωμονείς την καλή σου τύχη γι? αυτό.

Η αγάπη είναι η φυσική μας κατάσταση και ο καθένας αξίζει να αγαπά και να αγαπιέται. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουμε αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές λειτουργούμε επιφανειακά, κι έτσι δεν πετυχαίνουμε αυτό το είδος αγάπης επειδή δεν κάνουμε όλα αυτά που θα έκαναν τη ζωή μας αληθινό έργο τέχνης.

Υπάρχω επειδή ζω αληθινά

Η ακτινοβολία κάθε ανθρώπου είναι αυτή που ελκύει το ταίρι του. Αν δεν έχετε αποκτήσει ακόμα τη σχέση των ονείρων σας, θα πρέπει να μπείτε σε μια καθημερινή κατάσταση αγάπης για τη ζωή. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να τη ζείτε όσο πιο ουσιαστικά γίνεται.

Αν δεν είστε σε θέση να αγαπήσετε, είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να δει σε εσάς το σύντροφο της ζωής του. Κι αυτό ισχύει και από τη δική σας μεριά. Δεν θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας ακόμη κι αν στεκόταν μπροστά σας, αν είστε κλειστοί σε κάθε αίσθημα αληθινής αγάπης.

Αν έχετε μια σχέση που σας ικανοποιεί, διατηρείστε αυτή την αίσθηση αγάπης και μοιρασιάς και αποβάλλετε την ανάγκη να έχετε πάντα δίκιο. Έτσι, θα μείνετε για πάντα μαζί και ευτυχισμένοι.

Μπείτε λοιπόν σε μια κατάσταση αγάπης είτε έχετε σχέση είτε είστε μόνοι. Αυτό είναι το κλειδί για να έχετε ή να αποκτήσετε τον έρωτα στη ζωή σας.

Όταν λέμε κατάσταση αγάπης, εννοούμε πολλά πράγματα – τη σωματική, συναισθηματική και διανοητική κατάσταση, όπως και την κατάσταση στην οποία αποφασίζουμε να ζούμε.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: αναζητάτε κάτι το «εξαιρετικό» ή απλώς κάτι «καλό»; Κατά παράδοξο τρόπο, αυτά τα δύο είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Είναι σαν αυτόν που ανεβαίνει ένα βουνό – τα δύο τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα, αν και δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλη τη δουλειά και την προσπάθεια που έχει κάνει για να φτάσει έως εκεί.

Αυτά τα δύο μέτρα χωρίζουν το «εξαιρετικό» από το «καλό» και είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε που μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε την απόσταση. Φτάνετε στην κορυφή –στην εκπλήρωση του πόθου σας– γιατί έχετε αποφασίσει ότι είναι αυτό που θέλετε να έχετε, που θέλετε να είστε, να δεχτείτε, να αισθάνεστε.

Το βασίλειο της ευτυχίας

Η καλλιέργεια μιας τέτοιας κατάστασης είναι το κλειδί για το βασίλειο της ευτυχίας και εφόσον μιλάμε για έρωτα, το κλειδί στην καρδιά του αγαπημένου σας προσώπου.

Συχνά ακούμε να μιλάνε για τον παλιό καλό καιρό, όταν οι σχέσεις κρατούσαν για μια ζωή. Σήμερα ζούμε πολλές ζωές σε μία. Αλλάζουμε αρκετές δουλειές, καριέρες, αλλά και οικογένειες. Για να μείνουμε μαζί πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική σε πολλά πράγματα – στην επικοινωνία, στα οικονομικά μας, στην επίλυση των διαφορών, στο μεγάλωμα των παιδιών, στη δουλειά μας, στη σωστή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και έρωτα.

Παλιά επίσης ακούγαμε να λένε «η αγάπη όλα τα νικά», κάτι που είναι αλήθεια, αλλά χρειάζεται και λίγη βοήθεια. Ας δούμε λοιπόν τέσσερις τρόπους για να έχουμε μια μακρόχρονη, γεμάτη υγεία σχέση και τρεις τρόπους για να έχουμε καθημερινά μια γεμάτη ζωή.

Τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά

1. Το υπέροχο είναι πάντα διαθέσιμο για εμάς – όπως και το λάθος. Εστιάζοντας πρώτα στο υπέροχο, θα αποκτήσουμε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο όρασης των πραγμάτων.

«Συλλάβετε» τον εαυτό σας όταν πάει η σκέψη σας σε κάτι άσχημο και «τραβήξτε» τον από εκεί. Όταν οι σκέψεις σας περικλείουν ομορφιά, φτιάχνετε έναν όμορφο κόσμο για εσάς και τους αγαπημένους σας.

2. Το να έχει κανείς την προσοχή κάποιου είναι σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας. Όταν ο σύντροφός σας θέλει να σας μιλήσει για κάτι σημαντικό, δύο πράγματα πρέπει να κάνετε. Το ένα είναι να ανοίξετε την καρδιά σας και να τον ακούσετε, ακόμη κι αν είστε θυμωμένοι ή πληγωμένοι μαζί του.

Το άλλο είναι να τον αφήσετε να μιλήσει χωρίς να τον διακόψετε. Όταν τελειώσει, μπορείτε να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε. Οι καλύτερες σχέσεις ξεκινούν από τη διάθεση για επικοινωνία.

3. Ένα πρόβλημα δεν λύνεται ποτέ όταν είμαστε μέσα στο πρόβλημα. Όταν όλη μας η ύπαρξη είναι βυθισμένη σ? αυτό, τότε αυτό μεγαλώνει. Όταν δεν μπορούμε να δούμε το δρόμο μπροστά μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ελαττώσουμε ταχύτητα και να είμαστε προσεκτικοί.

Στρέφουμε την προσοχή μας στην κατάσταση που θα θέλαμε να είχαμε και οργανώνουμε στρατηγικές προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει ουράνιο τόξο χωρίς καταιγίδα. Μαθαίνουμε να τα βγάζουμε πέρα με τις καταιγίδες και μετά απολαμβάνουμε τα χρώματα της ίριδας.

4. Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, με τη δύναμη της αγάπης ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια. Όταν ερωτευτήκαμε, η καρδιά μας ήταν ανοιχτή. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να θυμηθούμε τι είναι αυτό που αγαπάμε στον άλλον.

Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να δημιουργήσουμε μια σειρά «μαγικών στιγμών» που έχουμε ζήσει με τους αγαπημένους μας και να τις φέρνουμε στη μνήμη όποτε το απαιτεί η ανάγκη.

Το τρίπτυχο μιας ζωής με νόημα

1. Πάρτε το απόφαση ότι θέλετε να ερωτευτείτε. Όταν υπάρχει αγάπη μέσα σας, ακτινοβολείτε αυτή την ενέργεια και αυτό είναι το πιο ελκυστικό στοιχείο που μπορείτε να έχετε στη ζωή!

2. Αποφασίστε να ζείτε το τώρα. Να ζείτε την κάθε στιγμή. Το τώρα είναι αυτό που μετράει και σ” αυτό πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας. Δεν υπάρχει παρελθόν. Δεν υπάρχει μέλλον. Τα σχέδια για το μέλλον είναι πολύ ωραία και χρησιμεύουν σαν ένας οδηγός. Αλλά το τώρα είναι αυτό που θα σας χαρίσει ικανοποίηση. Ζώντας στο τώρα εισέρχεστε στην αιωνιότητα.

3. Μην εγκαταλείπετε το όνειρό σας. Όποιο κι αν είναι, έχει αξία και μπορεί να πραγματοποιηθεί. Έχετε πίστη στο άστρο σας. Ήρθατε στη ζωή για ένα σκοπό και κανείς δεν μπορεί να σας το πάρει αυτό.

Επίλογος

Αν δεν έχετε σχέση, προετοιμάστε τον εαυτό σας ρίχνοντας όλο σας το βάρος σε αυτό που θέλετε να έχετε κι όχι σε αυτό που δεν έχετε. Εξετάστε το παρελθόν για να δείτε τι είναι αυτά που κουβαλάτε και που σας κάνουν να βάζετε εμπόδια στο δρόμο προς την ευτυχία. Δημιουργήστε την εικόνα της σχέσης που θέλετε να έχετε. Δείτε τον εαυτό σας με κάποιον άλλο, σαν ζευγάρι. Διατηρήστε ζωντανή στη σκέψη σας την επιθυμία, σαν να τη ζείτε.

Αν πάλι έχετε μια σχέση και θέλετε να τη διατηρήσετε, δώστε αξία στο σύντροφό σας. Δώστε μεγαλύτερη σημασία στο πώς να είστε ευτυχισμένοι και μικρότερη στο ότι πρέπει να είναι όλα «σωστά». Χαρίστε τον εαυτό σας απλόχερα, γιατί αυτό σημαίνει αγάπη και αισθανθείτε την ευτυχία του να έχετε κάποιον που αγαπάτε στη ζωή σας.

www.youmagazine.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More