12 Ιουν 2013

Το ΔΝΤ ζητάει νέα αύξηση φόρων, νέα μείωση προσωπικού, νέα μείωση στις κοινωνικές δαπάνες, νέα μείωση στις δαπάνες για την παιδεία, νέους φόρους για τους αυταπασχολούμενους, νέα αύξηση στο ΦΠΑ.

121159g-12Πίσω από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, που συζητήθηκε πολύ λόγω των επικρίσεων προς την Ευρωζώνη και την αναγνώριση των λαθών της τρόικα υπάρχει η Ειδική Έκθεση του Κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (StaffReportforthe 2013 ArticleIVConsultation).
Στην παράγραφο 28 που αναφέρεται στην Δημοσιονομική Προσαρμογή αναφέρει κατά λέξη τα εξής :
« Ενώ η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο, ολοκληρώνοντας την Δημοσιονομική Προσαρμογή μέχρι το 2016 θα χρειαστεί : α) Να μεταφέρει κέρδη από τη φορολογική διαχείριση μέσα σε αυτήν την περίοδο της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Και β) Να ταυτοποιήσει περαιτέρω μέτρα ίσα με περίπου το 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2015-16. Η βασική πρόβλεψη υποθέτει ότι τα ανωτέρω κέρδη από τη μεταρρύθμιση στην φορολογική μεταρρύθμιση υλοποιούνται. Σε σχέση με το εναπομένον κενό του 2% του ΑΕΠ υπάρχει πεδίο δράσης για τις αρχές να αναπροσαρμόσουν περαιτέρω τα προγράμματα δαπανών και τις φορολογίες :
- Περικοπές Δαπανών.
Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, που δεν έχει ακόμα αρχίσει στα σοβαρά και απαιτεί να κλείσουν οι αναποτελεσματικοί οργανισμοί και προγράμματα και να περιοριστεί το προσωπικό με ένα στοχοποιήμενο τρόπου μέσω της εξόδου του, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 0,5% του ΑΕΠ. Εξοικονομήσεις της τάξης του 1% – 1,5% του ΑΕΠ μπορούν να γίνουν δυνατές από τον εξορθολογισμό της Εκπαίδευσης και των Κοινωνικών Δαπανών, που θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα στοχοποιημένες. Περιθώριο για άλλες περικοπές φαίνεται περιορισμένο. Μετά τον καταποντισμό κατά 3,5% από το 2009, ο λόγος της πρωτογενούς δαπάνης είναι πλέον κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δαπάνες για την υγεία, οι μισθοί του δημόσιου τομέα και η ενδιάμεση κατανάλωση έχουν περιοριστεί απότομα.
- Αυξήσεις Φόρων
Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ιδιαίτερα με περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τομείς που δεν έχουν συμβάλει πλήρως στην προσαρμογή μέχρι τώρα. Για παράδειγμα με την αύξηση των αμέσων φόρων των αυτοαπασχολούμενων και με την κατάργηση μερικών μειωμένων ειδικών συντελεστών ΦΠΑ, που θα μπορούσαν να δώσουν κέρδη μέχρι 0,25% του ΑΕΠ. Το περιθώριο για περισσότερους πειραματισμούς με τους φορολογικούς συντελεστές είναι περιορισμένο. Οι άμεσοι φόροι στην εργασία ήδη συνιστούν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο του εισοδήματος (πάνω από το 43% σε σύγκριση με το 30% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.)
Πέρα από το 1,5% από την αύξηση των εσόδων όπως παραπάνω, περαιτέρω θετικά στοιχεία για τη διαχείριση των εσόδων είναι εξαιρετικά σημαντικά προκειμένου να βελτιώσουν τη σύνθεση της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να γίνουν κάποτε δυνατές οι αναγκαίες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, ένα ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας και μια πιο σύγχρονη δημόσια διοίκηση.»
tometopo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More