31 Μαρ 2013

Διαζύγιο από το... επίδομα γάμου

Διαζύγιο από το... επίδομα γάμου Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 πέφτει ο μισθός των εργαζομένων που αμείβονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Την τελευταία τριετία οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%.

Χάνεται το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς των έγγαμων κατά 10%.
Η καταβολή του επιδόματος από τους εργοδότες θα είναι πλέον... προαιρετική, ενώ δεν δικαιούνται επίδομα γάμου και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει (εκτός αν προβλέπεται σε νέα σύμβαση).
Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι μειώσεις των κλαδικών μισθών με την υπογραφή νέων συμβάσεων (επιχειρησιακές ή ατομικές) και σύμφωνα με το Ινστιτούτο από το 2010 μέχρι τώρα κατά μέσο όρο οι αποδοχές των μισθωτών έχουν περικοπεί κατά 30% με 40%.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει ήδη έτοιμο τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει ήδη έτοιμο τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έχει ήδη έτοιμο τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, που στόχος είναι να μείνει «παγωμένος» και οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ το 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα υπάρξει μια πρώτη αξιολόγηση των παρεμβάσεων στον κατώτατο μισθό το πρώτο τρίμηνο του 2014 και επομένως το θέμα παραμένει ανοιχτό (κυρίως η... τύχη των τριετιών).
Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως πέρυσι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ για τον νεοεισερχόμενο. Μάλιστα η περικοπή έφτασε το 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με 510,95 ευρώ.
Διαζύγιο από το... επίδομα γάμου
Για παράδειγμα, έγγαμος υπάλληλος άνω των 25 ετών με πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας εισπράττει 820,51 ευρώ τον μήνα (586,08 βασικό μισθό, 175,82 ευρώ επίδομα τριετιών και 58,61 ευρώ επίδομα γάμου). Από τη Δευτέρα θα χάσει το επίδομα γάμου και θα περιοριστεί στα 761,9 ευρώ (με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις).
Οι τριετίες
Οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, κάτι που το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά πως θα γίνει το 2027! Οι δανειστές από την πλευρά τους έχουν ζητήσει την κατάργησή τους, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μισθωτός να μπαίνει στην αγορά εργασίας με 586 ευρώ και να αποχωρεί με το ίδιο ποσό!
Διαζύγιο από το... επίδομα γάμου
Με το νέο σύστημα, που έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας, η τελική απόφαση για τον κατώτατο μισθό δεν θα λαμβάνεται από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά από την κυβέρνηση. Με τις νέες ρυθμίσεις συντονιστικό ρόλο στον καθορισμό του μισθού θα έχει μία νέα επιτροπή, με βάση και τις προτάσεις των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Υπό την εποπτεία της επιτροπής θα γίνεται ο διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ, ενώ θα υποβάλλονται προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς. Για το ύψος του κατώτατου μισθού θα λαμβάνεται υπόψη μία σειρά παραγόντων, όπως είναι:
Διαζύγιο από το... επίδομα γάμου
  • Στοιχεία βιοποριστικού χαρακτήρα: όριο της ελάχιστης διαβίωσης, κοινωνικές παροχές προς ευάλωτες ομάδες, αριθμός εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό κ.ά.
  • Γενικοί οικονομικοί παράγοντες: το ποσοστό ανεργίας, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, η συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Η πορεία αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας.
Εληξαν 42 κλαδικές συμβάσεις Στον «αέρα» 500.000 εργαζόμενοι μετά τη λήξη της μετενέργειας
Στον «αέρα» είναι πάνω από 500.000 εργαζόμενοι, καθώς 42 κλαδικές συμβάσεις έληξαν στις 14 Φεβρουαρίου. Η μετενέργεια των συμβάσεων είναι τρίμηνη και επομένως αν δεν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών και συνδικάτων μέχρι τις 14 Μαΐου, οι μισθοί θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση.
Με βάση τη νομοθεσία, σε όσες περιπτώσεις μετά τη λήξη της μετενέργειας δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση (κλαδική, επιχειρησιακή ή ατομική), διασώζονται ο βασικός μισθός και μόνο τέσσερα επιδόματα. Πρόκειται για τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.
Τα υπόλοιπα επιδόματα -συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου- χάνονται μετά την τρίμηνη μετενέργεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μειώσεις στους μισθούς θα είναι κατά μέσον όρο 15% και μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν ακόμα το 30%.
Σε περίπτωση που υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων μπορεί να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Δηλαδή, μπορεί να διαμορφωθούν στα 586 ευρώ συν τα επιδόματα πολυετίας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να αποφευχθούν ραγδαίες μειώσεις στους μισθούς. Hδη σε ορισμένους κλάδους έχει ξεκινήσει διάλογος -π.χ. στις τράπεζες- και τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μειώσεις μισθών 20% 70 επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφηκαν το πρώτο δίμηνο
«Εξαπλώνονται» οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις, που κατά μέσον όρο προβλέπουν μειώσεις 20% στους μισθούς. Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ, πέρυσι 355.397 εργαζόμενοι είχαν μειώσεις μισθών με νέες συμβάσεις, ενώ αυτό συνεχίστηκε και το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς.
Συγκεκριμένα την περσινή χρονιά:
  • Οι μισθοί 261.353 εργαζομένων μειώθηκαν κατά 22,2% με ατομικές συμβάσεις (οι περικοπές κυμαίνονταν από 17,4% έως 28,3%).
  • Οι μισθοί 94.044 εργαζομένων υποχώρησαν κατά 18,8% με επιχειρησιακές συμβάσεις (οι περικοπές ήταν από 5,3% έως και 30,4%).
Ανάλογο είναι το «κλίμα» και τη φετινή χρονιά, καθώς μέσα σε ένα δίμηνο έχουν υπογραφθεί 70 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Κατά μέσον όρο οι μειώσεις φτάνουν το 20% (χωρίς να υπολογίζεται το... ψαλίδι στους μισθούς τα προηγούμενα χρόνια), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι συμβάσεις έχουν διετή διάρκεια.
Σημειώνεται πως πέρυσι μείωση μισθού είχαν και άλλοι 65.490 εργαζόμενοι, που πέρασαν από την πλήρη απασχόληση στις ευέλικτες μορφές. Ειδικότερα, από το σύνολο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης 48.640 μετατράπηκαν σε μερικής εργασίας, 21.748 σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 13.337 σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Πρακτικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βλέπουν τις ημέρες ή τις ώρες εργασίας να «κόβονται» ακόμα και στη μέση, με τα αποτέλεσμα να είναι ορατά και στους μισθούς. Για παράδειγμα, όσοι εργαζόμενοι περνούν από το παραδοσιακό οκτάωρο στην τετράωρη απασχόληση έχουν περικοπές στις αποδοχές κοντά στο 50%.
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης δίνουν και οι εργοδότες, που προχωρούν σε νέες προσλήψεις. Ενδεικτικό της νέας... τάσης στην αγορά εργασίας είναι πως πέρυσι έγιναν 375.843 προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης και 307.600 προσλήψεις για τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More