7 Δεκ 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ - Αποφασισμένη να χτυπήσει τη μονιμότητα και να απολύσει χιλιάδες

Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σφίγγει συνεχώς το βρόχο της αντιλαϊκής πολιτικής
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση
Την αποφασιστικότητά της να χτυπήσει τη μονιμότητα και να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και στο δημόσιο, μοιράζοντας ταυτόχρονα χιλιάδες απολύσεις, βεβαιώνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση, αναζητώντας τρόπους να σπρώξει στον προθάλαμο της ανεργίας εκατοντάδες εργαζόμενους που βγάζει σε διαθεσιμότητα.Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντικαθιστά πλήρως τις υπηρεσίες των ΟΤΑ -αλλά και κάθε σχετική υπηρεσία του δημοσίου- στο ζήτημα της πιστοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων, εφόσον αυτές οι μεταβολές δεν πιστοποιηθούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες του φορέα στον οποίο εργάζονται. Δηλαδή, με την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου και επειδή οι Δήμοι δε δίνουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, το εν λόγω υπουργείο -αντλώντας, το ίδιο, τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων- θέτει «νομίμως» σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλου των ΟΤΑ που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις, είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπηρετούν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
Σε διαθεσιμότητα θέτει κι εκείνους τους υπαλλήλους που εξαιρούνται του νόμου καθώς δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στον υπηρεσιακό φάκελο του καθενός που κρατείται στις κατά τόπους υπηρεσίες. Οι υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενοι τίθενται εκτός υπηρεσίας -δηλαδή στον προθάλαμο της ανεργίας- και θα πληρώνονται για ένα χρόνο με το 75% του μισθού τους.
Προσαρμόζει τα πάντα στις απαιτήσεις της αντιλαϊκής επίθεσης
Η κυβέρνηση καταφεύγει το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σφίγγοντας ακόμη περισσότερο το βρόχο της αντιλαϊκής πολιτικής γύρω από το λαιμό των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων.
Αυτή τη φορά, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 5-12-2012, παρέκαμψε τους ΟΤΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους ώστε να μπορεί η ίδια να οδηγήσει στον προθάλαμο της ανεργίας, μέσω του μέτρου της διαθεσιμότητας εκατοντάδες εργαζόμενους. Πριν από λίγες ημέρες, στις 18-11-2012 με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου επέβαλε την επιτροπεία πάνω στους ΟΤΑ ώστε η οικονομική Πολιτική σε επίπεδο τοπικής διοίκησης να προσαρμοστεί απόλυτα στο μοντέλο της κεντρικής διοίκησης, δηλαδή στη μεταφορά του κόστους της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Και οι δύο αυτές Πράξεις έρχονται να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν προς το χειρότερο το νόμο 4093, δηλαδή το νόμο του τρίτου μνημονίου, που δημοσιεύτηκε στις 12-11-2012. Με άλλα λόγια, μέσα σε τρεις βδομάδες η κυβέρνηση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο για τον εργαζόμενο λαό την, εξ υπαρχής, βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της. Κι αυτό, χωρίς να κάνει τον κόπο να προσφύγει στη Βουλή την οποία ούτως ή άλλως είχε εξευτελίσει όταν πέρασε σε μόλις ένα άρθρο τα 16, επί της ουσίας, νομοσχέδια από τα οποία αποτελείται ο νόμος του μνημονίου.
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός
Το αρμόδιο υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα δε θα απολυθούν αλλά θα απορροφηθούν όλοι σε άλλες θέσεις στο δημόσιο, εκεί που υπάρχουν κενά και ανάγκες. Κρύβει όμως με περισσή επιμέλεια ότι το πραγματικό κύμα της διαθεσιμότητας θα έρθει με το νέος έτος -και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του- μέσα από την αξιολόγηση φορέων και προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτού του κύματος πάνω από 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι (όλων των σχέσεων εργασίας και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης) θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Αρκετές χιλιάδες από αυτούς τους εργαζόμενους στο τέλος της διαθεσιμότητας θα απολυθούν καθώς δε θα απορροφηθούν σε άλλη θέση στο δημόσιο. Αλλά κι εκείνοι που θα απορροφηθούν θα πάνε σε θέσεις με άλλη σχέση εργασίας απ' αυτή που είχαν προηγουμένως και φυσικά με διαφορετικές αποδοχές.
Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που τώρα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα η αλήθεια είναι πως κι αν στην παρούσα φάση δεν απολυθούν, τίποτα δεν τους εξασφαλίζει από την ανεργία στην επόμενη φάση. Θα περάσουν από κανονικό κόσκινο. Συγκεκριμένα: Βγαίνουν τώρα σε διαθεσιμότητα και αν πάνε σε νέες θέσεις, το 2013 με την αξιολόγηση των φορέων θα ξαναβρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της διαθεσιμότητας. Σε τρίτο επίπεδο θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης με τη διαδικασία της αξιολόγησης προσωπικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More