24 Νοε 2012

Στο χείλος της ύφεσης η Γαλλία - ανάγκη για νέα μέτρα "βλέπει" η Citi

Την ανάγκη επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων στη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη γερμανική, έρχεται να αναδείξει η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2012, μία μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα του Economist που χαρακτήριζε τη Γαλλία «ωρολογιακή βόμβα» στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Γαλλία κατάφερε -οριακά μόνο- να αποφύγει την ύφεση στο α’ εξάμηνο του 2012, ενώ το ΑΕΠ της ενισχύθηκε κατά 0,2% στο γ’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi. Ωστόσο, όπως τονίζουν, με δεδομένους τους κινδύνους σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη για διολίσθηση σε ήπια ύφεση της τάξης του 0,2% το 2013.

Μεταξύ άλλων, εκτιμούν ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα πετύχει το στόχο για έλλειμμα προϋπολογισμού 3% του ΑΕΠ αν δεν υιοθετήσει νέα διορθωτικά μέτρα, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με τη Citi, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, η Γαλλία θα χρειαστεί να εντείνει τις προσπάθειές της κυρίως στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, αλλά και της χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Περικοπές δαπανών

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζει η Citi την κατάρτιση ενός λεπτομερούς προγράμματος περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι σήμερα ανησυχούν ότι η απόφαση της Γαλλίας να βασιστεί περισσότερο σε αύξηση της φορολογίας παρά σε μείωση των δαπανών θα πλήξει την ήδη εύθραυστη ανάπτυξη. Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα, αναφέρει μεταξύ άλλων η Citi, η Γαλλία θα μπορέσει να δείξει ότι επιτέλους ξεκινά να επιλύει μερικά από τα δομικά προβλήματα που η οικονομία της αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό.

Οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση στη Γαλλία βρίσκεται πλέον σε στάδιο αποδυνάμωσης, με φόντο την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την αυξανόμενη ανεργία και τις αβέβαιες προοπτικές σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο γαλλικός προϋπολογισμός για το 2013, ο οποίος βασίζεται κατά τα 2/3 στην αύξηση της φορολογίας και κατά το 1/3 στη μείωση των δημοσίων δαπανών, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την ανάπτυξη.

Η Citi εκτιμά ότι η Γαλλία θα υποχρεωθεί να καταρτίσει και να παρουσιάσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του 2013, αλλά και να προχωρήσει σε αλλαγές στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Σχολιάζει δε, ότι με δεδομένη τη χαμηλή πιθανότητα να επιτρέψει το Eurogroup οποιαδήποτε «χαλάρωση» της λιτότητας, η Γαλλία θα υποχρεωθεί εν τέλει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας μέσα στο επόμενο έτος, αλλά και να προχωρήσει σε νέες δομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καθησυχάσει όχι μόνο τους επενδυτές, αλλά και τους οίκους αξιολόγησης.

Το πολιτικό κεφάλαιο του Hollande

Οι αναλυτές του οίκου εστιάζουν επίσης στην πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου Προέδρου, Francois Hollande, αλλά και του πρωθυπουργού του, Jean-Marc Ayrault. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου, το «καθαρό» ποσοστό θετικής γνώμης για τον Γάλλο Πρόεδρο έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά, στο 36%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, για τον Γάλλο Πρωθυπουργό το ποσοστό διαμορφώνεται σε 34%, από 41% προηγουμένως.

Σύμφωνα με τη Citi, η πτώση αυτή της δημοτικότητας του Γάλλου Προέδρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκπληξη που αισθάνθηκε η ευρύτερη μεσαία τάξη στη Γαλλία, αναφορικά με το μέγεθος της συμβολής της στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αν και το «Εθνικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση» που ανακοίνωσε ο Hollande αποτελεί ξεκάθαρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει η έκθεση της Citi, εκτιμάται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα υποχρεωθεί μελλοντικά να λάβει νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να είναι σε θέση το χρηματοδοτήσει, ρισκάροντας έτσι περαιτέρω πτώση της δημοτικότητάς του προς όφελος της ανάπτυξης.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More