27 Ιουλ 2012

Η Γερμανία δεν είναι πια ένα ασφαλές καταφύγιο


German Chancellor Angela Merkel
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel -Φώτο από Eric Herchaft/Reporters/Redux
Του Peter Coy

Όταν το πλοίο βυθίζεται, δεν υπάρχει ασφαλής καμπίνα να χωθείς. Αντίστοιχα, όταν η Ευρώπη βυθίζεται, δεν υπάρχει ασφαλής χώρα να φυλάξεις τα χρήματά σου. Ούτε καν η Γερμανία.

Οι επενδυτές έχουν επιδείξει εντυπωσιακή αργοπορία στο να κατανοήσουν αυτή την απλή αλήθεια. Αρκεί να δει κανείς τη βουβή αντίδραση στην απόφαση της Moody’s να θέσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Γερμανίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της χώρας αυξήθηκε, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά κατά το ταπεινό 0,07%. Η απόδοσή τους κυμαίνεται ακόμη γύρω στο 1,24%, δηλαδή 2,8% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Η απόδοση του διετούς δε παραμένει αρνητική -που σημαίνει πως οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν τη Γερμανία για το προνόμιο να της δανείζουν τα χρήματά τους.

Αν σκεφτεί κανείς πόσο μπλεγμένη είναι η Γερμανία στα δεινά της Ευρώπης, είναι δύσκολο να φανταστεί με ποιο τρόπο θα μπορέσει να αποδράσει χωρίς να καταβάλει τεράστια ποσά στους προβληματικούς γείτονές της -ή χωρίς να παράσχει στήριξη στις τράπεζές της, οι οποίες διαθέτουν μεγάλη έκθεση στην Ισπανία και την Ιταλία.

«Δεν υπάρχει αρκετή δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσουν την επίθεση χωρίς συνέπειες», έγραψε στους πελάτες του ο Mark Grant της Southwest Securities.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αντέδρασε προβλέψιμα στην κίνηση της Moody’s λέγοντας πως η Γερμανία παραμένει «σε μια πολύ υγιή οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση».

Μια πιο μελετημένη απάντηση ήρθε από τους Ελεύθερους Δημοκράτες, έναν από τους συμμάχους του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel. Ο Otto Fricke, εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του κόμματος είδε την κίνηση της Moody’s ως μια καλοδεχούμενη αναγνώριση του στριμώγματος της Γερμανίας.

"Η Γερμανία μπορεί να παραμείνει επικεφαλής, εάν οι χώρες στις οποίες παράσχουμε βοήθεια εφαρμόσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καταβάλλουν προσπάθειες», είπε ο Fricke. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, η κίνηση της Moody’s “είναι περισσότερο χρήσιμη παρά επιβλαβής γιατί στέλνει μια προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες πως τα όρια όσων μπορεί να πράξει η Γερμανία κάποια στιγμή στο μέλλον θα εξαντληθούν.

O Coy είναι συντάκτης Οικονομικών του Bloomberg Businessweek.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More