9 Ιουν 2012

Sting: Police και όχι μόνο



Ο Sting αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς μέχρι και σήμερα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής συνδέοντας το όνομά του με το θρυλικό ροκ συγκρότημα των Police πριν κάνει την δική του επιτυχημένη σόλο καριέρα.
Με τους Police κυκλοφόρησε μοναδικές επιτυχίες όπως τα τραγούδια Roxanne, Can’t Stand Losing You και Every Breath you Take, ενώ σαν σόλο καλλιτέχνης γνώρισε τεράστια αναγνώριση μεσα από  τραγούδια όπως το If I Ever Lose My Faith in You και Fields of Gold ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ενεργός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Sting γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1951 στο Wallsend της Αγγλίας με το πλήρες όνομα Gordon Matthew Sumner και το παρατσούκλι Sting το κέρδισε καθώς συνήθιζε πολύ συχνά να φοράει ένα κίτρινο με μαύρο πουλόβερ στα πρώτα του βήματα στη μουσική κάνοντάς τον να μοιάζει με μέλισσα, εξού και το Sting που στα αγγλικά σημαίνει τσιμπάω.

Η φήμη δεν άργησε να βρεθεί στο δρόμο του συμμετέχοντας στο συγκρότημα των Police που άφησε εποχή τις δεκαετίες ‘70 και ’80. Μάλιστα η καριέρα του χωρίζεται ακριβώς στην εποχή των Police και στην μετέπειτα εξίσου επιτυχημένη του σόλο πορεία.
Ο Sting είχε παίξει σε αρκετά συγκροτήματα πριν σχηματίσει τους Police με τον ντράμερ Stewart Copeland και τον κιθαρίστα Henri Padovani το 1977. Ο Padovani μάλιστα αντικαταστάθηκε αργότερα από τον κιθαρίστα Andy Summers. Το νέο αυτό σχήμα κυκλοφόρησε το σινγκλ Roxanne την άνοιξη του 1978 γνωρίζοντας αμέσως επιτυχία και κατακτώντας τα μουσικά charts, ενώ λίγο αργότερα την ίδια χρονιά το συγκρότημα ταξίδευε με ένα βαν, γυρίζοντας τις ΗΠΑ και παίζοντας ζωντανά σε μικρές μουσικές σκηνές.


Το ενδιαφέρον για το πρώτο τους άλμπουμ Outlandos d’ Amour άρχισε να αυξάνεται με αποτέλεσμα οι Police να κατακτήσουν την κορυφή αρχικά στο βρετανικό και έπειτα στο αμερικανικό chart, ενώ η επανακυκλοφορία των κομματιών Roxanne, So Lonely και Can’t Stand Losing You τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλείς. Ο Sting έγραψε τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου όπως θα έκανε άλλωστε και για τα επόμενα άλμπουμ, ενώ το 1978 έκανε και την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στο μουσικό δράμα Quadrophenia.
Tο συγκρότημα αν και για πολλούς ανήκε στο ρεύμα του πανκ και του new wave εντούτοις είχε ένα μοναδικό και ξεχωριστό ήχο επηρεασμένο από την τζαζ μέχρι την progressive rock. Έτσι δεν ήταν καθόλου τυχαίο που προσέλκυε όλο και περισσότερους θαυμαστές και μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ με τίτλο Reggatta de Blanc το 1979. Αν και ο Sting έγραψε τις δύο μεγάλες επιτυχίες του δίσκου, η ενορχήστρωση στην οποία είχε συμμετάσχει σύσσωμη η ομάδα χάρισε στους Police το πρώτο τους βραβείο Grammy το 1980 για την καλύτερη Ροκ Μουσική Εκτέλεση.
Ο τρίτος τους δίσκος ήταν αυτός που παγίωσε την θέση τους ως κορυφαίο ροκ συγκρότημα με τραγούδια που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία όπως τα Don’t Stand So Close to Me και De Do Do Do, De Da Da Da. Το συγκρότημα συνέχιζε τις μεγάλες περιοδείες αλλά κατάφερε να κυκλοφορήσει και νέο άλμπουμ την επόμενη χρονιά και να κατακτήσει και πάλι τα charts με τα τραγούδια Every Little Thing She Does is Magic από τον δίσκο Ghost in the Machine.

Το 1982 μάλιστα ο Sting θα καταφέρει να κερδίσει και τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Brimstone and Treacle. Συμβάλοντας στην ταινία έγραψε και ένα τραγούδι με τίτλο Spread a Little Hapiness για το soundtrack, το οποίο αποδείχτηκε μεγάλη προσωπική του επιτυχία.
Το 1983, η Police θα βρεθούν και πάλι στο στούντιο για να ηχογραφήσουν ένα ακόμα δίσκο με τίτλο Synchronicity. Το τραγούδι του άλμπουμ Every Breath You Take, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του αμερικανικού και του βρετανικού chart, ενώ μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ο Sting αποφάσισε ότι η ομάδα θα έπρεπε να κάνει ένα διάλειμμα.


Τον επόμενο χρόνο η σόλο καριέρα του Sting ήταν γεγονός και μάλιστα σημειώνοντας επιτυχία εκτός Police αυτή τη φορά με τον δίσκο The Dream of the Blue Turtles που κυκλοφόρησε το 1985. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των ηχογραφήσεων και της προετοιμασίας του δίσκου, ο Sting συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς της τζαζ συμπεριλαμβανομένου και του Bradford Marsalis. Ο πρώτος εκείνος δίσκος συνεχίστηκε με μία σειρά επιτυχημένων άλμπουμ όπως το Nothing Like The Sun το 1987, The Soul Cages το 1991, Ten Summoner’s Tales το 1993 και Mercury Falling το 1996. Εκείνα τα χρόνια θα αποτελέσουν για τον Sting ένα ταξίδι όπου ηχογράφησε και κατέγραψε ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από μελωδικές μπαλάντες και μοναδικά ορχηστρικά κομμάτια μέχρι αισιόδοξα ποπ τραγούδια. Η επιτυχία τον συνόδευε σε σινγκλ όπως το Englishman in New York, If i Ever Lose my Faith in You και Fields of Gold.
Παράλληλα με τις μουσικές του αναζητήσεις ο Sting κατάφερε να βρει και πάλι χρόνο για την άλλη μεγάλη του αγάπη τον κινηματογράφο. Κατάφερε να εμφανιστεί σε πολλές ταινίες όπως τη δραματική ταινία Dune του 1984 και το δημοφιλές βρετανικό αστυνομικό φιλμ Lock, Stock, and Two Smoking Barrels το 1998, ενώ παράλληλα δούλεψε και για τα soundtracks των ταινιών He Mighty το 1998, The Thomas Crown Affair το 1999 και το Emperor’s New Groove το 2000.
Το 1999 ο Sting κυκλοφόρησε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της καριέρας του ως σόλο καλλιτέχνης με τίτλο Brand New Day κερδίζοντας μάλιστα και βραβείο Grammy για το Καλύτερο Αντρικό Ποπ Άλμπουμ του 2000 ενώ ακολούθησαν επίσης επιτυχημένες δουλειές του από το 2001 μέχρι και το 2006.


Το 2007, ο Sting εξέπληξε ευχάριστα τους θαυμαστές του όταν εμφανίστηκε μαζί με τους Police στην τηλεοπτική μετάδοση των Βραβείων Grammy ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η μπάντα θα περιόδευε και πάλι ύστερα από δύο δεκαετίες.
Ο Sting αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν εξαιρετικά καλό τραγουδιστή και τραγουδοποιό που δεν φοβάται να πειραματίζεται και να εκπλήσσει με τις νέες συνεργασίες του. Ανάμεσα στις τελευταίες του επαγγελματικές κινήσεις είναι και η επανεκτέλεση του τραγουδιού Let Your Soul Be Your Pilot ως ντουέτο με τον ηθοποιό του Glee Matthew Morrison.
Ωστόσο, παράλληλα με την μουσική του καριέρα ο Sting έχει υπάρξει εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος και ενεργός στην προάσπιση τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και άλλων κοινωνικών θεμάτων. Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος με την Trudie Styler από το 1992 και έχουν μαζί τέσσερα παιδιά ενώ έχει και άλλα δύο από τον πρώτο του γάμο με την Frances Tomelty.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More