23 Ιουν 2012

Ρίντλεϋ Σκοτ: Από την διαφήμιση στον κινηματογράφο


Ο Ρίντλεϋ Σκοτ ανήκει στα μεγάλα αγγλικά ονόματα σκηνοθετών της βιομηχανίας του Χόλυγουντ. Αν και ξεκίνησε από διαφημιστικά γρήγορα το ταλέντο του ξετυλίχθηκε, αναδεικνύοντάς τον σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Ρίντλεϋ Σκοτ έκανε σπουδές στο London Royal College of Art και όσο βρισκόταν εκεί κατάφερε να ολοκληρώσει και την πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο ‘Boy on a Bicycle’, που απεικόνιζε τον μικρότερο αδερφό του Tony και τον πατέρα τους.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Σκοτ έγινε σκηνογράφος για το BBC στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να προαχθεί τελικά σε διευθυντή της δημοφιλούς αστυνομικής σειράς του καναλιού ‘Z Cars’.

Η ίδρυση της δικής του ωστόσο εταιρείας με όνομα Ridley Scott Associates τον έκανε να ασχοληθεί με την παραγωγή μερικών από τα πιο ευρηματικά ευρωπαϊκά διαφημιστικά σποτ για την τηλεόραση τη δεκαετία του 1970. Για μία δεκαετία σκηνοθέτησε περισσότερες από 2000 διαφημίσεις, καταλαμβάνοντας μία θέση ανάμεσα στους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες διαφημίσεων.

Ύστερα από τις προκλήσεις και τις μεγάλες απαιτήσεις στον κόσμου της διαφήμισης, ο Σκοτ έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του περνώντας πλέον στη μεγάλη οθόνη σκηνοθετώντας το 1977 την ταινία ‘The Duellists’. Μάλιστα η προσπάθειά του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς το ‘Duelists’ κατάφερε να αποσπάσει το Jury Prize for Best First Feature στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.



Την διάκρισή του αυτή ακολούθησε η ταινία ‘Alien’, η οποία αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία καταφέρνοντας μάλιστα να γυρίσει και τρία σίκουελ και θέτοντας τον Ρίντλεϋ Σκοτ στην αφρόκρεμα των σκηνοθετών του Χόλυγουντ.

Το 1982, ο σκηνοθέτης βρέθηκε εν μέσω επικρίσεων για την ταινία του ‘Blade Runner’ με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αλλάξει το τέλος του φιλμ, ενώ η ταινία δεν κυκλοφόρησε σε βίντεο μέχρι το 1993 οπότε και αναγνωρίστηκε από τους κριτικούς ως αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας.

Μεταξύ του 1985 και του 1989, ο Ρίντλεϋ Σκοτ συνέχισε να γυρίζει μοναδικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων, της ταινίας φαντασίας ‘Ο Θρύλος’ με πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Τομ Κρουζ, της ταινίας ‘Someone to Watch Over Me’ με πρωταγωνιστή τον Tom Berenger και του θρίλερ αγωνίας ‘Black Rain’. Μάλιστα, το ‘Black Rain’ με πρωταγωνιστές τους Michael Douglas και Andy Garcia αποδείχθηκε μεγάλη εμπορική επιτυχία και κατάφερε να προταθεί και για δύο βραβεία Όσκαρ.

Η επιτυχία του θα συνεχιζόταν με τον θρίαμβο τόσο εμπορικά όσο και από τους κριτικούς της ταινία του 1991 Θέλμα και Λουίζ, όπου πρωταγωνιστούσαν, η Geena Davis και η Susan Sarandon. Το Θέλμα και Λουίζ προτάθηκε για έξι βραβεία Όσκαρ ανάμεσα στα οποία και εκείνο για την Καλύτερη Σκηνοθεσία καταφέρνοντας ωστόσο να αποσπάσει τελικά εκείνο για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο.

Μετά την επιτυχία της ταινίας, ο Ρίντλεϋ Σκοτ έστρεψε την προσοχή του στην παραγωγή ταινιών όπως το ‘1492: Conquest of Paradise’ με πρωταγωνιστή τον γάλλο σταρ Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη Σιγκούρνι Γουίβερ, ενώ γύρισε και ταινίες όπως το ‘Elephant’, ‘Monkey Trouble’ και ‘The Browning Version’.

Επιστρέφοντας στην καρέκλα του σκηνοθέτη ο Σκοτ γύρισε το 1996 την ταινία ‘White Squall’ με πρωταγωνιστή τον Jeff Bridges, ενώ ακολούθησε η ταινία δράσης ‘G.I. Jane’, η οποία αποδείχτηκε παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία με πρωταγωνιστές τη Ντέμι Μουρ και τον Βίγκο Μόρτενσεν.

Η μοίρα του επιφύλασσε ωστόσο ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις όταν το 2000 σκηνοθέτησε το επικό δράμα ‘Ο Μονομάχος’ με τον Ράσελ Κρόου. Η ταινία προτάθηκε για 12 Όσκαρ και φυσικά και για εκείνο της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Το τέλος του 2001, βρήκε την εταιρεία παραγωγής των αδερφών Σκοτ να υπογράφουν τριετές συμβόλαιο με την Fox.

Την ίδια χρονιά το ψυχολογικό θρίλερ του Ρίντλεϋ Σκοτ ‘Hannibal’ με πρωταγωνιστή τον σκοτεινό Άντονυ Χόπκινς και η πολεμική ταινία ‘Black Hawk Down’ βγήκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ η δεύτερη κατάφερε να κερδίσει δύο Όσκαρ απεικονίζοντας τις μάχες που λάμβαναν χώρα στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, ενώ οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με τις ταινίες ‘Matchstick Men’, ‘Kingdom of Heaven’, ‘American Gangster’ και το κατασκοπευτικό ‘Body of Lies’.
Το 2010, η ταινία του ‘Ρομπέν των Δασών’ με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου και την Κέιτ Μπλάνσετ επιλέχθηκε για να ανοίξει το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ μέσα στο 2011 κέρδισε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο των Σταρ στο Χόλυγουντ.



Πριν λίγες μέρες βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η τελευταία του ταινία Prometheus αποσπώντας αρκετά καλές κριτικές και σημειώνοντας ικανοποιητικά κέρδη ανά τον κόσμο. Το επόμενο κινηματογραφικό του βήμα αναμένεται πάντα με ευχαρίστηση καθώς ο Ρίντλεϋ Σκοτ έχει συνηθίσει κριτικούς και κοινό σε ενδιαφέρουσες ταινίες σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν.

Το 2003 πήρε μάλιστα  τον τίτλο του Sir από την Βασίλισσα Ελισάβετ ως φόρο τιμής στο σύνολο της προσφοράς του στον αγγλικό κινηματογράφο ενώ είχε δηλώσει ιδιαίτερα συγκινημένος από την απίστευτη τιμή που του αποδόθηκε.

Στην προσωπική του ζωή ο Ρίντλεϋ Σκοτ έχει κάνει τρεις γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει τρία παιδιά ενώ μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Λονδίνου, της Γαλλίας και του Λος Άντζελες ετοιμάζοντας τα επόμενα σχέδιά του.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More