1 Ιουν 2012

Διορία έως τις 14 Ιουνίου για απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος


Του Σπύρου Δημητρέλη
Οι φορολογούμενοι που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο «μπλοκάκι», το οποίο είναι ανενεργό μπορούν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ για την πλειονότητα των φορολογούμενων. Αρκεί έως τις 14 Ιουνίου να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών στην εφορία. Για τη σχετική δυνατότητα οι φορολογούμενοι ενημερώθηκαν με ειδική επιστολή που έλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Φέτος, όπως και πέρσι, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος. Πέρυσι το τέλος ήταν 300 ευρώ, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 500 ευρώ.
Πολλοί όμως είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι διαθέτουν μπλοκάκι το οποίο όμως δεν χρησιμοποιούν, είτε επειδή δεν έχουν πλέον δουλειά είτε επειδή είναι μισθωτοί και εργάζονταιμε εξαρτημένη εργασία. Σε αυτούς το ΥΠΟΙΚ δίνει τη δυνατότητα να «κλείσουν»το μπλοκάκι και να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος. Ωστόσο, κατά την υποβολή της αίτησης διακοπής εργασιών στην εφορία, οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα εξής:
-φορολογικό έλεγχο των βιβλίων τους για τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εφόσον δενέχουν καταβάλει τα κατά καιρούς χαράτσια της περαίωσης τα βιβλία τους μπορεί να ελεγχθούν στο πλαίσιο διενέργειας τακτικού φορολογικού ελέγχου.
-έλεγχο για την ορθή απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας
-έλεγχο για το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον δημόσιο
-για το αν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις
Επίσης, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Τέλος, εφόσον στο μέλλον χρειαστούν το μπλοκάκι για να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα υποστούν την ταλαιπωρία να κάνουν εκ νέου έναρξη εργασιών με ότι αυτό συνεπάγεται σε συγκέντρωση βεβαιώσεων, δικαιολογητικών και εγγράφων.

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More