12 Απρ 2012

Και ο Βενιζέλος ανακάλυψε την Αμερική


Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να εμφανίστηκε σήμερα ως υπέρμαχος της διαφάνειας και της κάθαρσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι φέρνει νέο αέρα στην πολιτική, όμως τελικά δεν είπε τίποτα το καινούργιο.
«Καμία εγκληματική πράξη δεν θα προστατεύεται από την ασυλία ή το νόμο περί ευθύνης υπουργών» ήταν η δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Μα ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά στα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος τα οποία προβλέπουν τα περί βουλευτικής ασυλίας.

Συγκεκριμένα το άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι «Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος». Πιο απλά η άρση της ασυλίας ενός βουλευτή επαφίεται στην ίδια τη Βουλή. Το σκεπτικό της ασυλίας που παρέχει το Σύνταγμα βασίζεται στο σκεπτικό του πολιτικού ακαταδίωκτου. Δηλαδή να μην μπορεί κάποιος ιδιώτης να καταφύγει εναντίον βουλευτή για την οποιαδήποτε πολιτική του δράση και δραστηριότητα. Σκεπτικό βαθύτατα δημοκρατικό. Σε περίπτωση όμως που κάποιος βουλευτής διαπράξει πράξη βαρύτατου κακουργηματικού χαρακτήρα, η ίδια η Βουλή μπορεί να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του. Επομένως δεν επαφίεται μόνο στην προσωπική παραίτησή του βουλευτή.
Τα όσα δήλωσε σήμερα ο κ. Βενιζέλος δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δίχως αντίκρισμα. Εκτός και αν ξαφνικά ανακάλυψε την Αμερική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More